Nieuws

Telenet neemt Base over

20 april 2015
telenet neemt base over

De overname van Base door Telenet is opnieuw een stap in de richting van een sterker duopolie.Wij vragen de bevoegde autoriteiten om de gevolgen van de overname grondig te onderzoeken en werk te maken van echte concurrentie op de telecommarkt.

De overname van Base door Telenet heeft voor gevolg dat de groten nog groter worden en het bestaande duopolie op de Belgische telecommarkt nog maar eens wordt versterkt.

De kabeloperatoren en Proximus zijn nu al goed voor ruim 90% van de markt van de packs met TV. Slecht nieuws voor de concurrentie en voor de consument, want duopolisten doen elkaar geen pijn.

Minder concurrentie

Met de overname van Base door Telenet verdwijnt een mobiele challenger van de Belgische telecommarkt. Daarbij komt nog dat vele interessante, alternatieve operatoren momenteel een lopend akkoord hebben met Base waarbij zij gebruik kunnen maken van het Base-netwerk. Het is nu de vraag hoe die "virtuele" operatoren (Jim Mobile, Mobile Vikings, enz.). door deze overname zullen worden beïnvloed. Het is mede doordat zij de koers van de andere netwerkoperatoren onder druk hebbben gezet dat we momenteel een goed functionerende markt voor mobiele telefonie kennen, met concurrentiële prijzen voor de consument als resultaat.

Klanten verstrikt in packs

Bovendien is Telenet één van de twee grote telecomoperatoren die packs aanbieden met zowel vaste telefonie, digitale televisie, breedband internet als mobiele telefonie (via het Mobistar-netwerk). In tegenstelling tot de markt van de mobiele telefonie bestaat op die van de telecombundels vrijwel geen concurrentie. Er zijn amper alternatieven en de procedure om te switchen is eindeloos ingewikkeld.
Gevolg: prijsverhogingen kunnen ongestoord worden doorgevoerd en de tarieven blijven bij de duurste van Europa.
De kans dat door mobiele contracten (via het eigen netwerk) te incorporeren in telecombundels ook de concurrentie op de mobiele markt wordt gefnuikt, is dan ook reëel.

Openstelling van netwerken en kabel is hoogdringend

Wij vragen dan ook aan de bevoegde autoriteiten (BIPT, mededingingsautoriteit en minister voor Telecom Alexander De Croo) een grondig onderzoek te voeren naar de gevolgen van de overname van Base en werk te maken van echte concurrentie op de telecommarkt.
De kabelnetwerken en het netwerk van Proximus zijn dan wel opengesteld, maar de toegangsvoorwaarden maken het voor alternatieve operatoren onhaalbaar om effectief met een aanbod te komen. Zonder een volwaardige derde speler op de markt van de telecompacks heeft het bestaande duopolie nog een mooie toekomst voor zich… ten koste van de consument.