Nieuws

eSIM: de elektronische vervanger van de klassieke simkaart

19 oktober 2020

Proximus lanceert deze maand de eSIM en is daarmee de tweede telecomoperator die de 100 % elektronische simkaart ondersteunt. Wat zijn de voordelen ten opzichte van de klassieke plastieken simkaart en welke apparaten zijn compatibel?

Eind februari maakte Orange met enige trots bekend dat ze de eerste mobiele operator in België werd die de eSIM ondersteunde. Nu ook Proximus op de kar springt, is het nog enkel wachten op Telenet vooraleer alle mobiele netwerkoperatoren in België de eSIM zullen aanbieden aan hun klanten. De Mechelse operator wil zich voorlopig nog niet vastpinnen op een concrete timing voor hun lancering.

Ideaal voor Dual Sim-gebruikers

Bij de lancering van de klassieke simkaart had die zowat de grootte van een bankkaart. Sindsdien is ze steeds kleiner geworden en heb je tegenwoordig de keuze uit verschillende formaten: mini, micro en nano. De eSIM is via een chip rechtstreeks geïntegreerd in de smartphone. Ze bevat hetzelfde type gegevens als de klassieke simkaart, maar je hoeft die dus niet meer zelf in je smartphone te plaatsen.

Via de eSIM ga je een profiel, waarvan je operator je voorziet, downloaden op je smartphone. Dit profiel is eigen aan jou als gebruiker en blijft uniek, ook als je van smartphone verandert. Zo’n transfer van profiel neemt wel iets meer tijd in beslag dan het fysiek verplaatsen van je plastieken simkaart.

Maar uiteraard zijn er ook vele voordelen. Ondersteunt jouw smartphone zowel eSIM als een fysieke simkaart, dan kan je die smartphone als Dual Sim gaan gebruiken. Zo kan je met hetzelfde toestel gebruikmaken van twee nummers met aparte abonnementen. Zo kan je werk en privé perfect gescheiden houden.

Een eSIM zelf kan ook meerdere profielen bevatten, waardoor je ook zo verschillende gsm-nummers kan gebruiken. Je kan die nummers wel niet tegelijk actief gebruiken. Je moet steeds zelf wisselen tussen de nummers.

Beperkte compatibele toestellen

Er zijn al een aantal toestellen die compatibel met eSIM, maar Proximus en Orange moeten wel elk toestel certificeren voor gebruik. Voorlopig is de lijst beperkt tot voornamelijk de topmodellen van Samsung en Apple. Alle testresultaten van die high-end smartphones en van andere toestellen, kan je raadplegen via onze koopwijzer smartphones.

75 Topkwaliteit
Smartphones
vanaf  679,00
72 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  691,00
74 Goede
kwaliteit
Smartphones
vanaf  799,00

In de toekomst zal het ook mogelijk zijn om de eSIM te gebruiken in allerhande slimme objecten, zoals smartwatches en andere toestellen. De eSIM-compatible horloges van Samsung (Galaxy Watch LTE) en Apple (Watch LTE) zijn momenteel nog niet te koop in ons land.

Overschakelen op eSIM? Zo ga je te werk

Ga naar je dichtstbijzijnde Orange of Proximus shop en daar ontvang je een eSIM-voucher met QR-code. Die code moet je vervolgens scannen met je smartphone om het eSIM-profiel te kunnen installeren. Op termijn zou je ook via de website of de app van je provider zo’n eSIM-profiel moeten kunnen activeren.