Nieuws

Dit vinden we van hey!, het scherpe mobiele aanbod van Orange

24 september 2021

Orange lanceert vandaag een volledig nieuw mobiel merk. De operator wil zich daarmee vooral op individuele mobiele gebruikers richten en doet dit met de scherpste prijzen op de Belgische mobiele markt. Wij missen echter de link met vaste diensten, die een wezenlijke boost aan de concurrentie op de telecommarkt zou kunnen betekenen.

Het oorspronkelijke Orange-merk richt zich voortaan op convergente klanten. Dit zijn consumenten die zowel een vast aanbod thuis nodig hebben, bijvoorbeeld internet en televisie, maar ook mobiel voor onderweg. Het nieuwe hey!-merk richt zich niet zozeer op families, maar op individuen die enkel een mobiel abonnement zoeken. Alles gaat overigens digitaal, geen shops en geen uitgebreide klantendienst.

Niet onbeperkt, maar wel tot 40 GB

Bij de lancering zal hey! drie soorten tariefplannen aanbieden:

  • Voor € 7 per maand heb je 60 belminuten, 500 sms’en/mms’en en 1 GB data
  • Voor € 15 per maand heb je 200 belminuten, onbeperkt sms’en/mms’en en 10 GB data
  • Voor € 25 per maand heb je onbeperkt bellen/sms’en/mms’en en 40 GB data

Wens je alle details van het hey! aanbod te ontdekken, maak dan gebruik van onze tariefvergelijker gsm-abonnementen.

Onze koopwijzer gsm-abonnementen

Opvallend is dat net wanneer de Belgische telecomregulator BIPT een aantal richtsnoeren heeft gelanceerd rond het gebruik van de term ‘onbeperkt’ internet, het hoogste tariefplan van hey! bewust de woorden ‘onbeperkt of ‘ongelimiteerd’ voor mobiele data niet gebruikt. In de plaats daarvan is er sprake van 40 GB. Die 40 GB surfvolume beleef je aan volle snelheid en eens deze op is betaal je bijkomend € 0,01 per MB.

Orange geeft aan dat hey! een evolutief merk is en het op termijn dus mogelijk toch uitgroeit tot een convergerent aanbod. Volgens Orange zal dit afhangen van wat de klanten zelf wensen.

Goedkoopste aanbieder

Het aanbod van 40 GB is wel zeer scherp in vergelijking met de overige aanbieders in België. Tot vandaag was Mobile Vikings de scherpste aanbieder van zogezegd onbeperkt mobiel internet met Unlimited DA DA TA aan € 29 per maand, maar hey! gaat daar nu dus met € 4 onder. Bij Unlimited DA DA TA geldt trouwens een Fair Use Policy vanaf 20 GB verbruikt volume. Wat betekent dat na 20 GB je snelheid wordt verlaagd tot 512 Kbps. Met hey! krijg je dus aan een goedkoper tarief dubbel zoveel volume.

Ook voor de andere twee tariefplannen, merken we dat die bij de concurrenten € 1 tot € 5 duurder zijn per maand.

Geen nood aan een vierde netwerkoperator

Wij kunnen ons niet van de indruk ontdoen dat Orange nu hey! lanceert om aan het BIPT en de politiek te tonen dat er geen vierde netwerkoperator nodig is om de prijzen in België te doen dalen. Wij zijn uiteraard tevreden met de komst van goedkopere mobiele tarieven, maar dit zal niets veranderen aan het gebrek aan concurrentie op de bundelmarkt en dus het probleem van te hoge prijzen niet oplossen. Wij zien niet meteen de grote nood van een extra mobiele speler, maar vragen wel al enige tijd meer concurrentie op de gebundelde markt. De veiling van de 5G-frequenties biedt de mogelijkheid om een nieuwe aanbieder aan te trekken die ook de ambitie kan hebben een bundel met vast internet en/of televisie aan te bieden.

Benieuwd of de politiek het de komende weken en maanden, wanneer er een finale beslissing rond de 5G-frequenties moet volgen, er ook zo over zal denken.