Nieuws

Onbeperkt internet moet zonder vermindering van snelheid

20 september 2021

Na diverse klachten van consumenten heeft de Belgische telecomregulator (BIPT) een reeks richtsnoeren opgesteld voor operatoren die hun internetabonnementen als ‘onbeperkt’ willen bestempelen. Wij zijn tevreden dat het BIPT deze problematiek wenst aan te pakken, maar eisen verregaandere maatregelen dan de huidige voorstellen.

Heb je ook al eens gemerkt dat je naar het einde van de maand minder snel kan surfen, streamen en videobellen? Dat komt omdat jouw operator voor jouw internetabonnement een bepaalde downloadlimiet hanteert. Ga je over die limiet, dan zal je operator je snelheden stevig terugschroeven. Bij sommige operatoren kan je een extra beperkt volume aankopen om de resterende dagen tot je volgende facturatieperiode te overbruggen. Bij de start van die periode kan je daar opnieuw aan maximale snelheden surfen.

Ben je op zoek naar een internetabonnement dat volledig aan jouw eisen voldoet, maak dan gebruik van onze tariefvergelijker internetabonnementen.

Tariefvergelijker internetabonnementen

Het grote probleem voor consumenten is echter dat operatoren die snelheden verlagen bij abonnementen die zij bestempelen als ‘onbeperkt’. De consument gaat er terecht van uit dat hij steeds ongelimiteerd kan surfen. Maar in de praktijk passen operatoren een zogenaamde Fair Use Policy (FUP) toe. Vanaf het moment dat je bijvoorbeeld 500 GB verbruikt hebt bij Scarlet, gaat die je downloadsnelheid van 50 Mbps beperken tot 4 Mbps. Wij vinden dat die verlaagde snelheden dringend herbekeken moeten worden opdat ze een ‘normale’ beleving van het internet (vast of mobiel) mogelijk zouden maken. We maken wel een wezenlijk onderscheid tussen vast internet (thuis) en mobiel internet (onderweg).

Wat met Fair Use Policy?

Het BIPT stelt voor dat de Fair Use Policy maandelijks niet ten aanzien van meer dan 10% van de eindgebruikers van het betrokken tariefplan geactiveerd mag worden. Dus naarmate klanten meer downloadvolume gaan verbruiken, zal de Fair Use Policy mee evolueren volgens dit voorstel. Wij vinden dit voorstel onvoldoende en eisen dat er voor onbeperkte internetabonnementen voor thuis geen Fair Use Policy meer kan toegepast worden. De COVID-19-situatie heeft duidelijk gemaakt dat alle operatoren probleemloos onbeperkt internet kunnen aanbieden. Operatoren zijn uiteraard vrij om nog vaste breedbandinternet-aanbiedingen met een beperkt volume aan te bieden.

Garantie op toegang tot het internet

Sommige consumenten die weinig internet verbruiken, hebben namelijk geen nood aan abonnementen met een onbeperkt downloadvolume. Bij de Easy Internet-formule van Telenet bijvoorbeeld, een product met een downloadvolume van 150 GB, zou Telenet de klant die deze limiet bereikt twee zaken moeten voorstellen. Ofwel koopt de klant volume bij om de overblijvende dagen tot de volgende facturatieperiode te overbruggen, ofwel past Telenet een Fair Use Policy toe opdat de klant nog toegang heeft tot het internet (een basisdienst tegenwoordig), maar aan beperkte snelheden.

Die beperkte snelheid moet volgens ons dan wel een ‘normale’ beleving van het internet mogelijk maken (toegang tot digitale televisie, streaming, surfing, pc-banking, videobellen). Daarnaast biedt Telenet ook een All-Internet aanbod aan, waarmee het claimt onbeperkt internet aan te bieden. In de praktijk verlaagt Telenet echter de snelheid vanaf 3TB. Indien Telenet de term (en andere vergelijkbare bewoordingen) ‘onbeperkt’ wil blijven gebruiken voor dit vaste breedbandinternet-abonnement, dan moet de operator volgens ons de Fair Use Policy laten vallen en klanten de garantie geven op altijd ‘onbeperkt’ internet aan de contractueel vastgelegde snelheden. Het is onze overtuiging dat 99% van het klantenbestand van Telenet nooit meer dan die 3TB per maand zal verbruiken.

Mobiel internet

In het kader van mobiel internet, kunnen wij begrip opbrengen voor de toepassing van een Fair Use Policy. Dit om problemen van congestie op het netwerk beter te beheren. Het BIPT stelt voor om voor het toepassen van zo’n policy, het verbruikte volume over een langere periode te monitoren. Stel dat een consument over een periode van 3 maanden één keer de Fair Use Policy van zijn abonnement bereikt, dan wordt zijn internettoegang niet beperkt. Stel dat je over diezelfde periode 2 tot 3 keer wel die Fair Use Policy bereikt hebt, dan moet de operator de consument hierover inlichten en kan hij bij de volgende overschrijding een verlaging van de snelheid toepassen. Die verlaging moet procentueel vastgelegd worden in termen van de maximale theoretische snelheden die beschikbaar zijn volgens zijn contract.

Misleidende reclame

Opnieuw een voorstel van het BIPT dat volgens ons wat verder mag gaan. Wij vinden voor mobiel internet het gebruik van de term ‘onbeperkt’ internet en het toepassen van een Fair Use Policy nog meer misleidend omdat de vastgestelde limiet van zo’n policy snel bereikt kan worden als je veel gaat streamen, videobellen en allerlei sociale media gaat gebruiken. Indien je vanaf 20GB verbruikt volume al wordt teruggezet op een snelheid van 0,512 Mbps dan heb je als consument meer dan het recht om je vragen te stellen over je ‘onbeperkt’ mobiel internetabonnement. Dus als een operator geen ‘echt’ onbeperkt mobiel aanbiedt, mag die term ‘onbeperkt’ en alle vergelijkbare bewoordingen niet gebruikt worden.

Bij onze noorderburen werd recentelijk T-Mobile al veroordeeld door de commissie ‘Reclame code’ omwille van misleidende reclame inzake onbeperkt mobiel internet.
Wij hebben onze opmerkingen en eisen overgemaakt aan het BIPT en wensen dat zij hiermee rekening houden bij het finaal bepalen van de richtlijnen rond ‘onbeperkt’ internet.

Wil jij het huidige aanbod van internetformules (vast en mobiel) vergelijken? Maak dan gebruik van onze tariefvergelijker internetabonnementen.

Tariefvergelijker internetabonnementen