Nieuws

België heeft duurste telecomprijzen van heel Europa

22 december 2020

Ons land heeft de duurste post- en telecomprijzen van de Europese Unie. Volgens onderzoek van Eurostat betaalt de Belg 76 procent meer voor communicatie dan het Europese gemiddelde. Eens te meer dringen we aan op meer concurrentie op de markt.

In België betaal je gemiddeld 76 % meer dan in andere Europese landen voor post- en telecommunicatiediensten. Hiermee voeren we niet alleen de top drie aan, maar zijn we ook een pak duurder dan onze buurlanden. Zo betalen Nederlanders en Duitsers respectievelijk 28 % en 20 % meer, en Fransen zelfs 6,5 % minder dan het Europese gemiddelde.

De prijsindex van Eurostat slaat niet enkel op wat we betalen voor 4G, vast internet of telefonie. In totaal werden er 61 categorieën in rekening gebracht, waaronder ook de prijs voor een brief of een mobiele telefoon in de winkel. Het gros focust evenwel op de kostprijs van telecomdiensten zoals internetabonnementen, al dan niet in bundels, en telefoongesprekken.

Gebrek aan concurrentie

Deze cijfers verrassen ons niet. “Het marktaandeel van de grote providers blijft aanzienlijk hoog, wat niet bevorderlijk is voor de concurrentie. Door het uitgesproken duopolie van Proximus en de kabeloperatoren is de keuze van de consument aldus beperkt”, zegt onze woordvoerder Simon November.

De concurrentie is de afgelopen jaren wel enigszins toegenomen met uitdager Orange, maar de recente beslissing betreffende de groothandelstarieven door het BIPT maakt dat de grote operatoren ook de komende jaren ongestoord vanuit hun machtspositie regelmatig hun prijzen kunnen verhogen.

Operatoren gaan "all in" op bundels

Een bijkomend probleem is het feit dat de concurrentie niet meer gevoerd wordt op de mobiele markt, maar wel op de all-inbundels waarmee telecomoperatoren klanten zoveel mogelijk aan zich willen binden. Nu Mobile Vikings en Jim Mobile, voormalige prijsvechters op de mobiele markt, zullen opgaan in de Proximus Groep, wordt de consolidatie alleen maar groter. Bovendien neemt het aantal bundelabonnees toe: 4play-bundels die internet, vaste lijn, tv en mobiele telefonie combineren omvatten nu al een derde van het aantal bundels bij onze Belgische huishoudens. Die pakketten zijn prijzig, worden elk jaar duurder en klanten zijn minder geneigd om de switch te maken naar een andere operator.

Aarzel niet om te checken in onze koopwijzer telecomtarieven of jouw bundel nog wel het meest voordelig is voor jouw situatie.

Vergelijk telecomtarieven

Vierde speler dringt zich op

In het licht van deze Eurostat-cijfers pleiten we opnieuw voor de toetreding van een vierde netwerkoperator in het kader van de veiling van de 5G-frequenties op de Belgische markt. Alleen zo kan de dynamiek binnen de mobiele telecommarkt hersteld worden.