Nieuws

België heeft duurste telecomprijzen van heel Europa

22 december 2020

Ons land heeft de duurste post- en telecomprijzen van de Europese Unie. Volgens onderzoek van Eurostat betaalt de Belg 76 procent meer voor communicatie dan het Europese gemiddelde. Eens te meer dringen we aan op meer concurrentie op de markt.

In België betaal je gemiddeld 76 % meer dan in andere Europese landen voor post- en telecommunicatiediensten. Hiermee voeren we niet alleen de top drie aan, maar zijn we ook een pak duurder dan onze buurlanden. Zo betalen Nederlanders en Duitsers respectievelijk 28 % en 20 % meer, en Fransen zelfs 6,5 % minder dan het Europese gemiddelde.

De prijsindex van Eurostat slaat niet enkel op wat we betalen voor 4G, vast internet of telefonie. In totaal werden er 61 categorieën in rekening gebracht, waaronder ook de prijs voor een brief of een mobiele telefoon in de winkel. Het gros focust evenwel op de kostprijs van telecomdiensten zoals internetabonnementen, al dan niet in bundels, en telefoongesprekken.

Gebrek aan concurrentie

Deze cijfers verrassen ons niet. “Het marktaandeel van de grote providers blijft aanzienlijk hoog, wat niet bevorderlijk is voor de concurrentie. Door het uitgesproken duopolie van Proximus en de kabeloperatoren is de keuze van de consument aldus beperkt”, zegt onze woordvoerder Simon November.

De concurrentie is de afgelopen jaren wel enigszins toegenomen met uitdager Orange, maar de recente beslissing betreffende de groothandelstarieven door het BIPT maakt dat de grote operatoren ook de komende jaren ongestoord vanuit hun machtspositie regelmatig hun prijzen kunnen verhogen.

Operatoren gaan "all in" op bundels

Een bijkomend probleem is het feit dat de concurrentie niet meer gevoerd wordt op de mobiele markt, maar wel op de all-inbundels waarmee telecomoperatoren klanten zoveel mogelijk aan zich willen binden. Nu Mobile Vikings en Jim Mobile, voormalige prijsvechters op de mobiele markt, zullen opgaan in de Proximus Groep, wordt de consolidatie alleen maar groter. Bovendien neemt het aantal bundelabonnees toe: 4play-bundels die internet, vaste lijn, tv en mobiele telefonie combineren omvatten nu al een derde van het aantal bundels bij onze Belgische huishoudens. Die pakketten zijn prijzig, worden elk jaar duurder en klanten zijn minder geneigd om de switch te maken naar een andere operator.

Aarzel niet om te checken in onze koopwijzer telecomtarieven of jouw bundel nog wel het meest voordelig is voor jouw situatie.

Vergelijk telecomtarieven

Vierde speler dringt zich op

In het licht van deze Eurostat-cijfers pleiten we opnieuw voor de toetreding van een vierde netwerkoperator in het kader van de veiling van de 5G-frequenties op de Belgische markt. Alleen zo kan de dynamiek binnen de mobiele telecommarkt hersteld worden.

 

User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

4 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

16/09/2021

Voor wie zoals ik geen mobiel internet gebruikt is Youfone een zeer goedkope GSM aanbieder.Ik betaal 10€ voor 500MB en onbeperkt bellen +sms.Vroeger betaalde ik 15€ bij Mobile Vikings,kreeg wel 5GBdie ik nooit gebruikte.
Mijn internetabonnement heb ik via de Flybox 4G van Orange je betaalt 20€ voor 150GB ,als volgt verdeeld:100GB voor daluren(18-06U),35GB voor piekuren(6-18U) en 15GB vrij te gebruiken wanneer 1 van de 2 opgegeven volume opgebruikt is.De download snelheid ligt vaak boven 50 MB en upload boven 40MB,met een contract van 12 maanden krijg je de modem voor 39€.Vermits je met een Simkaart werkt is er geen installatiekost.
Vroeger betaalde ik 27€50 voor Proximus Start met maar 100GB download volume.De modem heb ik na 6 maanden al terug verdiend.

Meld je aan om toegang te krijgen.

21/09/2021
, Gereageerd:

Dag Hubert, bedankt voor je post. Voor een profiel met onbeperkt bellen en minimum 10 GB mobiele data bijvoorbeeld zijn Orange, Proximus en Telenet gemiddeld € 10 duurder per maand dan Youfone. 

Wie zelf een berekening wil maken om te weten te komen bij welke provider je het meeste voordeel doet, kan terecht in onze module via volgende link:  https://www.test-aankoop.be/hightech/telecom/module/tarieven-telefoon-internet-tv-en-mobiel?mobileorfixserviceselection  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

07/09/2021

Monopolie van Telenet en Proximus wordt door enkele politici in stand gehouden, schandalig! Waarom hebben we eigenlijk een zeer duur EU-apparaat, hier valt nu iets concreet overeen te komen tussen EU-landen … waarom kunnen we geen abonnement onderschrijven in het buitenland ??? Probleem opgelost.

Meld je aan om toegang te krijgen.

30/06/2021

Zolang alles via de 2 kabels van Proximus en Telenet moet gaan mogen er nog 20 operatoren bij komen de prijzen zullen niet veel zakken.