Nieuws

IdeaPad Duet Chromebook van Lenovo: een 2-in-1 tablet voor een lage prijs

04 juni 2021
Chromebook IdeaPad Duet van Lenovo: 2-in-1 tablet voor een lage prijs

We hebben de Lenovo IdeaPad Duet, een Chromebook-laptop, op twee manieren getest: als laptop en als tablet. Het is immers een hybride toestel. De laboresultaten zijn ... verschillend. We leggen uit waarom.

De Lenovo IdeaPad Duet Chromebook bestaat uit een tablet, een afneembaar toetsenbord en een beschermhoes die magnetisch kan worden bevestigd en die als schermstandaard kan worden gebruikt (en naar wens kan worden gedraaid). Het apparaat wordt geleverd met een oplader, een USB-A naar USB-C-kabel en een audiokabel converter (USB-C naar 3,5 mm). Met zijn schermdiagonaal van 10,1 inch (25,6 cm) behoort hij tot de standaardtablets, een comfortabel formaat om films te kijken, te tekenen of te surfen.

 

De magnetische beschermhoes dient ook als standaard. En het toetsenbord is afneembaar.

We hebben dit hybride toestel in het labo getest, als laptop en als tablet.

Het grote voordeel is de lage prijs: beschikbaar vanaf € 279 voor de 64 GB-versie (en vanaf € 299 voor 128 GB). Als je weet dat een recente en kwalitatief goede laptop met Windows 10 gemakkelijk € 750 kost, dus meer dan het dubbele, is de rekensom snel gemaakt. Dit toestel met Chrome OS als besturingssyssteem is een kostenefficiënte oplossing voor niet intensief dagelijks gebruik, bijvoorbeeld als eerste pc voor schoolgaande jongeren.

Scherm: vrij mooi, helder en responsief

Vanuit laptop-perspectief is deze Chromebook vrij klein. Als je het grootste deel van de tijd met een toetsenbord werkt, raden wij aan om voor een iets groter toestel te gaan. De beeldverhouding van 16:10 (1,6 keer breder dan hoog) biedt wel enig comfort: deze iets hogere verhouding dan de klassieke 16:9 biedt meer schermhoogte, wat handig is voor kantoortoepassingen en in browsers (concreet krijg je een extra paragraaf te zien).

Het aanraakscherm heeft een resolutie van 1920 x 1080. Let wel, zoals veel Chromebooks, is het ingesteld op een lagere ingezoomde resolutie van 1200 x 675. Waarom? Zodat de elementen van het beeld groter zijn en je ze dus gemakkelijker met de vinger kan selecteren. Geef je de voorkeur aan Full HD, bijvoorbeeld om meer tekst te kunnen zien? Je kunt dit aanpassen in de instellingen.

Het scherm is responsief en nauwkeurig.

Onze experts van het labo hadden een vrij goede indruk: goede kleuren, hoog contrast, scherpe tekst. De maximale helderheid (402 nits) stelde ook niet teleur. Het aanraakscherm is responsief en nauwkeurig. In de tabletmodus kunt u hem zelfs buiten bij daglicht gebruiken. Benieuwd hoe we tot dit soort conclusies komen? Lees dan ons dossier.

Hoe wij tablets testen

Prestaties: kies voor 128 GB

In laptop-modus zijn de prestaties niet uitzonderlijk. En zeker niet te vergelijken met een gewone laptop. Voor licht dagelijks gebruik is de ervaring echter vrij soepel en gemakkelijk. Je kunt bijvoorbeeld video's bekijken, nieuwssites lezen, e-mails beantwoorden of je favoriete serie streamen zoals je dat op een tablet zou doen. Het spelen van niet al te zware games, zoals Angry Birds, is ook geen probleem.

De IdeaPad Duet kan binnen 9 seconden opstarten. En het geheugen? Het toestel beschikt niet over een SSD, maar wel over een eMMC-flashgeheugen ("embedded MultiMedia Card"), een minder dure en minder omslachtige versie die helaas niet kan worden vervangen. Er zijn twee opslagopties beschikbaar: 64 of 128 GB (4 GB RAM). Voor een verschil van € 20 lijkt de 128 GB-versie de betere keuze, vooral als je hem als laptop wilt gebruiken. Het toestel heeft namelijk geen (micro-)SD-kaartlezer.

Sterke en zwakke punten

Batterij-autonomie: het opladen met de meegeleverde lader (10W) gaat niet erg snel (5 uur). Maar eenmaal opgeladen, gaat hij 10 uur en 56 minuten mee, wat een (zeer) goede werkdag is.

De bouwkwaliteit is zeer gemiddeld (maar laten we niet vergeten dat we onder de € 300 zitten), het dunne toetsenbord in kunststof kan lichtjes buigen, net als het scherm. Een stevigere afwerking zou welkom zijn.

Op het gebied van aansluitingen heeft de IdeaPad Duet slechts één poort, namelijk een USB-C-aansluiting. Om een HDMI-scherm of een USB-A-stick aan te sluiten, moet je een adapter of kabel converter gebruiken, die gemakkelijk € 50 of meer kan kosten. Houd daar rekening mee.

De Chromebook heeft slechts één poort en die is USB-C.

Het toetsenbord is vrij smal, maar de gebruikerservaring is nog steeds deftig. De toetsen zijn klein en hebben weinig veerkracht, maar het gevoel is goed genoeg. Het touchpad is soms temperamentvol, en zo gevoelig dat je er verkeerd door kunt klikken.

En op fotogebied? Deze Chromebook heeft camera van 8 megapixels aan de achterkant, en een van 1,92-megapixels aan de voorkant. Video-opnames met de camera aan de achterzijde geven niet de beste resultaten: te veel ruis en gebrek aan detail. Het is mogelijk om een videogesprek te voeren met de frontcamera omdat de audio en video gesynchroniseerd zijn, maar de kwaliteit is niet erg goed (ook hier ontbreken details en is er veel ruis).

Teleurstelling ondervonden we ook op het vlak van de wifiverbinding. Zozeer zelfs dat we voor de zekerheid een tweede toestel hebben getest. Wij hopen dat er snel een software-update komt om dit euvel te corrigeren want een Chromebook is toch bedoeld om online te kunnen werken.

Vergeet trouwens niet dat een Chromebook een vervaldatum heeft op het vlak van automatische updates. Na die datum zal Google het toestel niet langer ondersteunen. De vervaldatum van deze Lenovo IdeaPad Duet is vastgelegd in juni 2028. Je bent dus voor 7 jaar zeker van een beveiligd toestel.

Zoek je een nieuwe laptop?

Uiteindelijk scoort deze hybride Lenovo dus beter als tablet dan als laptop. Ben je op zoek naar een nieuwe laptop en twijfel je nog? Bekijk de resultaten van onze tests in onze koopwijzers

Vergelijk laptops

Vergelijk tablets