Dossier

Een printer delen

15 mei 2012
een-printer-delen

Hoe kunt u een en dezelfde printer gebruiken met alle computers, tablets of smartphones uit uw thuisnetwerk?

Via een wifirouter of een kabel kunt u met meerdere toestellen toegang krijgen tot internet, maar ook bestanden of apparaten delen. U kunt dus één printer gebruiken voor alle computers, tablets of smartphones bij u thuis, voor zover ze in verbinding staan met uw thuisnetwerk.

Printer via USB aansluiten op een toestel

Als u een printer via USB aansluit op een toestel uit uw thuisnetwerk, biedt dit het voordeel dat u ook een minder recente printer zonder wifi of ethernetpoort in uw thuisnetwerk kunt opnemen.

Het nadeel is dan weer dat het toestel waarop uw printer is aangesloten (bv. uw computer), constant aan moet staan om vanaf andere toestellen (bv. uw laptop, tablet of smartphone) te kunnen printen. Om gemeenschappelijk gebruik te kunnen maken van de printer, kiest u in het besturingssysteem van uw computer voor de optie "delen". Als u met Windows 7 werkt en een groep "thuis" hebt gecreëerd in het thuisnetwerk, zullen de printer en de bepaalde bestanden automatisch worden gedeeld door alle computers uit die groep.

Is dat niet het geval, klik dan gewoon op "thuisgroep" in het configuratiescherm van het toestel waarmee u de printer wilt aansturen, en daarna op "printer en driver installeren". Onder Windows 7 Starter, het meest courante besturingssysteem bij netbooks, kunt u geen "thuisgroep" creëren, maar er wel een verbinding mee maken als hij al bestaat.

Is er nog geen "thuisgroep" gecreëerd, ga dan naar het configuratiescherm en klik op "hardware en geluid", vervolgens op "apparaten en printers" en selecteer de printer die u wilt delen. Klok tot slot op de rechtermuisknop, selecteer "eigenschappen van printer" in het menu en vink de printer in kwestie aan in het venster "delen".

U hebt een gebruikersnaam en paswoord nodig om te kunnen werken en printen met de toestellen die met uw printer verbonden zijn. Op computers die onder een oudere versie van Windows draaien, moet u ook eerst de driver van de printer installeren.

De printer rechtstreeks op uw router aansluiten

Als u de printer rechtstreeks op uw thuisnetwerk aansluit, kunt u er met verschillende toestellen gebruik van maken zonder dat een centrale computer aan moet blijven staan. Uw printer moet dan wel uitgerust zijn met een aansluiting voor een netwerkkabel (ethernet) of een draadloze netwerkverbinding (wifi). Als u gebruik maakt van een ethernetkabel, moet u die op een vrije ethernetpoort van de router aansluiten.

Bij printers die over wifi en een lcd-scherm beschikken, kunt u de draadloze netwerkverbinding op de printer zelf tot stand brengen. Vervolgens moet u de driver installeren op alle computers waarmee u de printer wilt gebruiken.