Antwoord van expert

Kan je printer tegen kou?

06 januari 2023

Inkjetprinters zijn gevoelig voor veranderingen van temperatuur en luchtvochtigheid. Nu we door de energiecrisis de verwarming massaal een paar graden lager zetten, dringt de vraag zich op: kan dat kwaad voor de inkt in je printer? Het is niet erg dat je printer in een koudere ruimte staat wanneer je hem niet gebruikt, maar wanneer je hem gebruikt, moet de temperatuur hoog genoeg zijn.
Glass.Mapper.Sc.Fields.Image
Thomas Gijs
Expert printers
De meeste fabrikanten raden aan om je printer te gebruiken in een ruimte die niet kouder is dan 10 °C (of 15 °C) en niet warmer dan 30 °C. De luchtvochtigheid ligt best tussen de 45 à 55 %.

Welke temperatuur voor inkjetprinters?

Hoewel de winter zich voorlopig niet al te streng toont, zetten veel mensen hun verwarming wat lager onder invloed van de hoge energieprijzen. Maar kan het kwaad voor je inkjetprinter om ook in je thuiskantoor de temperatuur wat lager te zetten? Temperatuurverschillen en luchtvochtigheid hebben wel degelijk een invloed op de prestaties van inkjetprinters.

Als het te warm is, wordt de inkt dunner wat kan leiden tot inktvlekken of slechte prinktkwaliteit. Als de temperatuur te laag is, wordt de inkt dikker waardoor hij moeilijker door de inktkoppen vloeit. De inktkoppen kunnen daardoor verstopt raken. Waar moet je op letten?

Welke temperatuur als je je printer gebruikt?

De ideale omgevingstemperatuur om te printen is tussen de 20 °C en 22 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 45-55 %. De meeste fabrikanten raden aan om je printer te gebruiken in een ruimte die niet kouder is dan 10 °C (of 15 °C) en niet warmer dan 30 °C. Zet je printer sowieso niet in een vochtige ruimte of te dicht bij een verwarmingselement, want daardoor kan het papier in de laadbak vervormen wat er dan weer toe kan leiden dat het papier blijft vastzitten in de printer terwijl je print.

Welke temperatuur als je je printer niet gebruikt?

Het is geen probleem als het 's nachts in je thuiskantoor kouder wordt dan 10 °C, zo lang de temperatuurverschillen in de ruimte niet te extreem zijn en de printer verbonden blijft met het stroomnetwerk. Maar je moet je printer dan wel de tijd geven om terug op temperatuur te laten komen als je hem weer wilt gebruiken nadat hij een nacht in een koude ruimte heeft gestaan.

Voor zijn inktankprinters raadt producent Epson aan om ongeopende inktflessen die in een koude ruimte werden bewaard minstens gedurende drie uur te laten opwarmen op kamertemperatuur vooraleer je ze gebruikt. Voor geopende inktflessen is het advies om ze in dezelfde omgeving als de printer te houden. Raadpleeg ons dossier over inktankprinters als je meer informatie zoekt over dit type printers.

Welke temperatuur voor laserprinters?

De toners van laserprinters zijn minder gevoelig voor temperatuurwisselingen en luchtvochtigheid. Toch is het beter om ze in een droge ruimte te zetten met een comfortabele temperatuur.

Op zoek naar een nieuwe printer?

Is je thuiskantoor nog niet uitgerust met een printer of ben je op zoek naar een nieuw model? In onze vergelijker printers vind je vast en zeker het model dat aan al jouw voorwaarden voldoet.

75 Topkwaliteit
Beste van
de Test
vanaf  549,00
63 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  49,99
66 Goede
kwaliteit
Beste
Koop
vanaf  53,50

Afdrukken Versturen via e-mail