Nieuws

Wat zijn de voor- en nadelen van een Framework laptop?

18 augustus 2023
Framework laptop 13

Framework maakt computers met onderdelen die je gemakkelijk kunt vervangen. Deze laptops zijn nu ook verkrijgbaar in België. Wat zijn de voordelen voor jou? Is Framework de toekomst van de laptop?

De laptops van Framework, een nieuwe aanpak

Hebben we binnenkort allemaal een modulaire laptop? Framework, het bekendste bedrijf dat deze duurzame laptops maakt, is al drie jaar actief in de Verenigde Staten en komt nu geleidelijk ook naar de Europese markt. Maar wat is een modulaire laptop precies? En waarom zouden ze een goede zaak zijn voor consumenten en voor de duurzaamheid van jouw toestellen? 

Voordelen van een modulaire laptop

Met een modulaire laptop hoef je in principe minder vaak een nieuw toestel te kopen. Je kunt de verschillende onderdelen waaruit het apparaat is opgebouwd van elkaar loskoppelen en afzonderlijk vervangen. Het idee is dat de gebruiker deze verschillende modules zelf kan vervangen als een ervan niet meer werkt, verouderd is of niet meer aan zijn behoeften voldoet. 

Als de vervangonderdelen tegen interessante prijzen worden verkocht, is dat financieel voordelig voor de gebruiker. Zo verhoog je de levensduur van je laptop en moet je dus geen nieuwe kopen als een van de onderdelen begint te haperen. Natuurlijk moet de startprijs van de modulaire computer dan wel redelijk zijn.

Mogelijke nadelen van een modulaire laptop

De modulariteit kan echter voor verschillende problemen zorgen:

 • Een goedkoop en een veel duurder onderdeel maken soms deel uit van één module en kunnen niet van elkaar worden gescheiden. Als het goedkopere onderdeel defect is, moet je de volledige module vervangen. Bijvoorbeeld als je wifi-kaart (ongeveer € 20) niet meer werkt, moet je de volledige module vervangen, waaronder ook het moederbord, dat veel duurder is;
 • De compabiliteit tussen de verschillende modules is op langere termijn niet gegarandeerd. Als er verbeteringen worden aangebracht of als de meest recente modules niet compatibel zijn met de oudere, moet je opnieuw meer investeren dan je oorspronkelijk had gepland;
 • Als de fabrikant van de modules failliet gaat, zijn de onderdelen misschien niet meer te verkrijgen;
 • Als de kwaliteit van de onderdelen slecht is, kan het toestel sneller defect raken.

Hou er ook rekening mee dat de repareerbaarheid van een modulaire computer zijn grenzen heeft. Bovendien is het, afhankelijk van de te vervangen onderdelen, mogelijk om bepaalde onderdelen van een klassieke laptop te vervangen.

Hoe dan ook, een goed ontworpen modulair apparaat kan veel voordelen bieden door de compatibiliteit tussen modules mogelijk te maken en zo de prestaties van de computer doorheen de tijd te verbeteren (RAM-geheugen, opslagcapaciteit, CPU, batterij ...) In dit opzicht maakt de Framework laptop 13 op intelligente wijze gebruik van het concept van modulariteit. Dat tonen onze tests ook aan.

Terug naar boven

Hoe modulair is de laptop Framework 13?

Framework heeft twee producten: de Framework Laptop 13 en de Framework Laptop 16. Het 13,5-inch model is ontworpen voor een groter onderhoudsgemak: alle onderdelen zijn gemakkelijk toegankelijk en vervangbaar, dat bleek uit onze repareerbaarheidstest. En die onderdelen zijn tegen redelijke prijzen verkrijgbaar bij Framework. De 13- en 16-modellen kun je nu bestellen op hun website

De Framework laptop wordt momenteel in onze labo’s getest. De eerste indrukken van de Framework 13 met Intel-processor van de 12de generatie, zijn goed.

De kenmerken van de Framework laptop 13

Het moederbord bevat de CPU, de GPU, de ventilator, de opslagslots, de RAM en de wifi-kaart. Wat betreft de modulariteit kun je een nieuw moederbord kopen, maar je kunt de CPU of de GPU niet vervangen. Het koellichaam en de ventilator kun je verwisselen, net als het RAM-geheugen, de SSD of de wifi-kaart. Deze onderdelen zijn niet gesoldeerd, zoals het geval is bij de meeste geteste laptops in onze labo’s.

Andere onderdelen die je kunt vervangen: het scherm, de scharnieren, het toetsenbord, de luidsprekers, het touchpad, de vingerafdruklezer, de batterij en de webcam.

De aansluitpoorten

De verschillende poorten kun je ook vervangen. Hoewel de Framework 13 standaard wordt geleverd met vier USB-C poorten, kun je deze vervangen door andere poorten. Elk slot accepteert een module die weinig meer is dan een USB-C adapter naar een andere uitgang. De andere opties zijn:

 • USB-A
 • HDMI
 • DisplayPort
 • SD-kaart
 • Ethernet
 • Audio (het apparaat heeft standaard al een jack-aansluiting)
 • Opslag (SSD 256 GB of 1 TB)

Op papier lijkt USB-C de meest logische keuze. Het enige nadeel is het aantal en de breedte van de poortmodules. Ze zijn niet breed genoeg voor twee USB-A poorten en volgens de feedback op internetfora is het vrij moeilijk om twee volledig functionele USB-C poorten te maken. 

De prijs van Framework 13

Een Framework 13 kost € 1 209. De laptop is uitgerust met een 13de generatie Intel Core i5 'P' processor en een schermresolutie hoger dan Full HD. Als het slechts 8 GB RAM en 256 GB SSD bevat, raden we je aan om te investeren in een aparte opslagmodule en SDIMM RAM en deze zelf toe te voegen, wat goedkoper is.

Als je over vijf tot tien jaar wilt investeren in een nieuw moederbord (nieuwe processor en grafische kaart), zou je dat € 510 kosten (volgens huidige prijzen). Je krijgt dan een krachtiger apparaat tegen een zeer betaalbare prijs.

Als je geen hoge eisen stelt of een Full HD-scherm nodig hebt, is een goedkoper model waarschijnlijk beter voor jou.

Terug naar boven

Kiezen voor een modulaire of niet-modulaire laptop?

De continuïteit van een modulaire laptop

Een van de grote bedenkingen over modulaire laptops is de continuïteit. Over vijf of tien jaar wil je waarschijnlijk je apparaat upgraden door de CPU of GPU te vervangen als die te traag is geworden. Het goede nieuws is dat Framework in drie jaar tijd drie generaties moederborden op de markt heeft gebracht. Een positief teken, maar dat neemt het risico niet volledig weg.

In dit geval is het goede zaak voor de consument dat het toestel later op de Belgische markt is gekomen. In vergelijking met gebruikers in andere landen lopen zij minder risico's als het gaat om wijzigingen en vroege aanpassingen aan het model.

De beperkingen van niet-modulaire, de klassieke laptops

Afhankelijk van je apparaat en zijn ontwerp, zul je sommige onderdelen van de laptop niet kunnen vervangen. Bij veel modellen zijn de onderdelen bijvoorbeeld aan elkaar gesoldeerd, en kun je ze dus niet zelf vervangen.

Het is mogelijk dat onderdelen niet meer werken, verslijten of verouderd raken op vlak van technologie en vereisten. Bijvoorbeeld wanneer je computer geen nieuwe versies van Windows meer ondersteunt. Of wanneer je processor te traag wordt en je harde schijf vol raakt.

Volgens ons jaarlijks onderzoek zijn de meest voorkomende problemen met laptops de volgende:

Besluit: Modulariteit, de toekomst van laptops?

Met uitzondering van Framework zijn producenten nog mijlenver verwijderd van de huidige standaarden op het gebied van herstelbaarbaarheid voor computers. Bovendien zijn de onderdelen van verschillende merken waarschijnlijk niet uitwisselbaar. 

De meeste laptops die we in onze labo’s onderzoeken, zijn moeilijk te openen en hebben een gesoldeerde RAM of SSD. Daarom biedt de Framework 13 die we hebben getest een hele goede herstelbaarbaarheid. Dat is goed voor de portemonnee , want je laptop gaat langer mee. Tenminste, als je een heel klein beetje handig bent.

Terug naar boven