Nieuws

Framework vs Dell: welke laptop is makkelijk te herstellen?

15 juni 2023
FrameWork Laptop 13

Je hoeft een laptop niet meteen weg te gooien wanneer die verouderd is, je kan hem herstellen of upgraden. Maar veel modellen maken het je niet gemakkelijk, sommige laptops zijn moeilijk te openen of aan te passen. Framework en Dell staan bekend voor makkelijk aan te passen en dus meer duurzame laptops. Welk model is de beste optie? We zochten het uit.

Waarom laptops herstellen?

Wanneer je het scherm van je laptop wil vervangen, heb je meestal een professionele hersteller nodig. De batterij vervangen is ook niet eenvoudig, al is dat het onderdeel dat het snelst verslijt. Het RAM-geheugen zit meestal vast in de laptop, stevig gesoldeerd aan het moederbord. Dit zijn geen ideale ontwerpconcepten om een computer een lange levensduur te geven. Deze laptops belanden te snel in de vuilbak, terwijl het vervangen van een onderdeel je laptop weer performanter kan maken.

Hoe hebben we de laptops van Framework en Dell getest?

We hebben de Framework Laptop 13 (foto boven) en de Dell Latitude 5530 (foto onder) getest omdat die bekend zijn om hun eenvoudige herstelbaarheid. Beide modellen zijn uitstekende opties voor wie graag zelf aan zijn laptop sleutelt. De Dell wordt vaak gebruikt in bedrijven omdat de laptop makkelijk te herstellen of te upgraden is door de IT-dienst. Daarom is deze Dell de ideale maatstaf om de modulaire Framework Laptop 13 te beoordelen op het vlak van repareerbaarheid.

Wat hebben we getest? We hebben aandacht besteed aan de vervanging van de wifimodule, het moederbord, de batterij, de luidsprekers, het toetsenbord, het scherm, de webcam en andere onderdelen.

Voor elk onderdeel zijn we nagegaan hoeveel stappen er nodig zijn om een onderdeel te vervangen. Voor elke stap hebben we berekend hoeveel tijd er nodig is, afhankelijk van de moeilijkheid, het aantal herhalingen en de nodige gereedschappen. Via deze tijdsbepaling konden wij de repareerbaarheid van de onderdelen vergelijken.

In de zomer van 2023 komen de laptops van Framebook op de Belgische markt. Dan zullen we deze uitgebreider kunnen testen.

Wat is een modulaire laptop?

Framework is een laptop die ontworpen is om uit elkaar te halen. Het is een modulaire laptop, dat wil zeggen dat je onderdelen makkelijk kan vervangen. Zo kan je je laptop zelf herstellen en upgraden. Framebook helpt je met handleidingen en reserve-onderdelen.

Net als de Framework is ook Dell een degelijke Windows-laptop. De laptop is makkelijk te herstellen of up te graden, wat de levensduur van de laptop verbetert.

Tips voor herstellingen en upgrades van je laptop

Als je het juiste gereedschap hebt en de tijd neemt om de herstelling zorgvuldig te doen, is het perfect mogelijk om zelf onderdelen te vervangen. Hier zijn enkele tips voor vaak voorkomende problemen.

• Ook al is het risico heel klein, toch is het raadzaam om een ontlading van statische elektriciteit te vermijden. Dat kan erg schadelijk zijn voor het geheugen van de laptop. Raak daarom een metalen object aan voor je begint.
• De kleine schroefjes zijn erg kwetsbaar. Zorg er voor dat je de juiste schroevendraaier gebruikt.
• Het is beter om een plastic spatel te gebruiken in plaats van een metalen spatel. Een bankkaart kan ook.
• Als je een onderdeel wil losmaken dat is vastgelijmd, kun je een haardroger gebruiken om de lijm zachter te maken.
• Wees voorzichtig met de interne connectors. Ze zijn erg kwetsbaar en het risico bestaat dat je ze beschadigt.

Welke gereedschappen heb je nodig om je laptop te herstellen?

De Framework Laptop 13 wordt geleverd met een 2-in-1 spatel en schroevendraaier. Met deze tools kun je het meeste werk doen, maar het is raadzaam om een pincet te gebruiken om de kleinere kabels los te maken. Bij de laptop van Dell worden weinig gereedschap geleverd. Maar de tools die je nodig hebt, zijn standaard en makkelijk te vinden.

Als je zelf niet wilt of kunt knutselen, kun je terecht in repair shops of repair cafés voor hulp met je herstelling of upgrade.

De nadelen van een herstelbare laptop

Zelf je laptop kunnen herstellen of upgraden is een groot voordeel. Het enige nadeel is dat de onderdelen die je nodig hebt duur kunnen zijn. De upgrade moet dus altijd goedkoper zijn dan een nieuwe laptop, of de aankoop van je herstelbare laptop heeft geen zin.

De bouwkwaliteit van een laptop is ook belangrijk: als het toestel niet stevig is en gemakkelijk kapot gaat, is je investering in flexibiliteit natuurlijk te verwaarlozen.

Dell Latitude 5530

Dell Latitude 5530

Welke laptop is het makkelijkst te repareren: Framework of Dell?

We mogen gerust zeggen dat de Framework erin geslaagd is om een degelijke en herstelbare laptop te maken. Deze laptop scoort zeer hoog op de herstelbaarheidschaal. Het scherm kan erg snel vervangen worden. Uit onze test blijkt dat herstellingen of upgrades sneller gaan bij een Framework, met het juiste gereedschap. De pc van Dell is net iets complexer, maar voor een handige harry nog altijd een goeie optie.

De poorten zijn het meest heikel punt. Bij de Dell zijn ze niet vervangbaar en bij de Framework is het design niet top. En bij de Framework is het design waarbij je zelf je de poorten kan kiezen (HDMI, USB-A, USB-C, Ethernet, SD-kaart ...) interessant, maar het is wel jammer dat je beperkt bent tot slechts vier aansluitingen.

De beste laptop voor jou

De laptop van Framework komt in de zomer van 2023 op de Belgische markt. Hou onze website dus in de gaten met meer nieuws over de lancering van de beste laptop om te herstellen en te upgraden. Bezoek ook ons platform Sharerepair met tips over herstellingen van elektronische apparaten en andere producten. 

Onze repairguide Sharerepair