Nieuws

Samsung Galaxy Book 3 360 15,6": prestaties, constructiekwaliteit, scherm en batterijduur

01 juni 2023

De Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" lijkt visueel heel erg op een Apple MacBook. Maar daar houdt de vergelijking op, want de populaire laptops verschillen op meerdere vlakken sterk van elkaar. Onze experts onderzochten alle aspecten van de Samsung Galaxy Book om je een laptop te helpen kiezen met kennis van zaken.

Beoordeling van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" door de experts van Testaankoop

Wij namen de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" onder de loep om je te helpen bij de keuze van een nieuwe laptop. Verder krijg je dus meer details over alle essentiële criteria waar je rekening mee moet houden:  

 1. Prestaties van de Samsung Galaxy Book 3 360
 2. Constructiekwaliteit van de laptop
 3. Beeldscherm van de Samsung Galaxy Book 3 360
 4. Batterijduur van het toestel
 5. Prijs van de Samsung Galaxy Book 3 360
 6. Plus- en minpunten van de Samsung Galaxy Book 3 360
 7. Mening van de experts van Testaankoop

1. Prestaties van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6"

Core i5-1340P VS M1 (Pro) processor

De Core i5-1340P processor van de Samsung Galaxy Book 3 360 behoort tot de nieuwe 13e generatie Intel-processors. De "P" op het einde geeft aan dat deze processor niet zo krachtig is als de H of HX variant, maar wel als een U variant. Hij beschikt over 12 rekenkernen (4 performance, 8 efficiency). 

GPU Iris Xe Graphics  

De Iris Xe Graphics videokaart van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" zou voor de meeste gebruikers krachtig genoeg moeten zijn.

In de praktijk kun je met deze laptop foto’s en video’s bewerken op hobbyniveau. Je kunt er ook lichte games mee spelen op lagere settings, maar meer moet je er niet van verwachten.

Met het touchscreen heeft de videokaart geen moeite. Dat werkt vlot. Ook de meegeleverde stylus is van goede kwaliteit. Die is erg licht en voelt aan als een echte pen. Maar de toetsen op het klavier staan jammer genoeg niet op de natuurlijke rustpunten van de duim en vingers.

Wifi-verbinding

Naast de router hebben wij met de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" maximale snelheden gemeten van 1253 Mbps. Dat is razendsnel, al is dit weliswaar een theoretisch maximum. In de praktijk zal je thuisnetwerk of je abonnement immers de traagste schakel zijn, die de snelheid bepaalt.

Onze snelheidstest twee kamers verder stelde ons echter enigszins teleur. Daar haalde de Galaxy Book 3 360 15.6” slechts 136 Mbps. Dat is een pak minder dan de 389 Mbps van de Galaxy Book 2 Pro 15.6" van vorig jaar.

Webcam

De Samsung Galaxy Book 3 360 15.6” is voorzien van een Full HD webcam met cameratracking. Helaas is de kwaliteit daarvan eerder matig. Het opgenomen beeld is wel vrij gedetailleerd, maar aan de donkere kant. Bovendien heeft het last van lichte ruis. Beeld en geluid lopen synchroon, maar tijdens gesprekken merkten wij wel een echo.

Configuratiemogelijkheden

Momenteel biedt Samsung niet veel configuratiemogelijkheden. Behalve bij de Pro-versie heb je bij de Samsung Galaxy Book 3 360 met 15.6” touchscreen bijvoorbeeld enkel de keuze tussen een i5 of i7 processor. In beide gevallen beschik je over 16 GB werkgeheugen en 512 GB opslagcapaciteit. Goed om te weten is dat je de interne opslagruimte later altijd nog kunt uitbreiden. 

2. Ontwerp- en constructiekwaliteit van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6"

Materialen en afwerking

De aluminium behuizing van de Samsung Galaxy Book heeft de “look en feel” van een MacBook. Al zijn er enkele belangrijke verschillen. Zo heeft de Samsung Galaxy Book:

 • een numeriek toetsenbord
 • een 16:9 beeldverhouding verhouding, waardoor het toestel in verhouding breder is
 • een scharnier dat 360° kan draaien
 • een touchscreen met een meegeleverde stylus
 

Constructiekwaliteit

De bouwkwaliteit is goed, al had het scharnier iets steviger mogen zijn. Het toestel heeft een stevige behuizing met slechts een beetje buiging in het scherm.

Gewicht en afmetingen

Het toestel weegt 1,468 kg. Dat is vrij licht voor een 15" laptop.

Dit model is 35,5 cm breed, 22,8 cm diep, 1,5 cm dik vooraan en 1,6 cm achteraan. 

Aansluitingen

De Samsung Galaxy Book 3 360 15.6-INCH beschikt over een goede selectie aan aansluitingen. Aan de linkerzijde vind je een HDMI-poort en twee USB-C poorten, waarvan een Thunderbolt 4. 

Aan de rechterzijde heb je een micro SD-kaartlezer, een USB-A 3.0 poort en een audiojack.

 

3. Beeldscherm van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6"

Zoals gezegd heeft de Samsung Galaxy Book 3 360 15.6” een 16:9 scherm. Bij een 15” scherm is een 16:9 beeldverhouding nog steeds goed werkbaar, al had een smallere beeldverhouding evenveel pixels in de breedte en meer pixels in de hoogte betekend. Die extra hoogte is vaak welkom, bijvoorbeeld omdat je dan een extra alinea tekst te zien krijgt.

Resolutie en helderheid 

De Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" is uitgerust met een Full-HD scherm. Voor een instapprijs van € 1 600 vind je al gauw laptops met een hogere resolutie.

Tijdens onze tests hebben wij een maximale helderheid van 400 nits gemeten. Dit is zeker meer dan bij de doorsnee budgetlaptop. Het Amoled-scherm van de Galaxy Book 3 360 15.6” mag dan wel zeer helder zijn en een uitstekend contrast bieden, toch presteert het slecht bij fel licht doordat het te sterk reflecteert. Daar kun je last van hebben als je de laptop buiten gebruikt.

Kleurweergave

Volgens onze tests dekt het scherm van de Galaxy Book 3 360 15.6 inch 99,80 % van de sRGB kleurruimte. De kleuren zijn accuraat en ook de witbalans zit goed, al is het beeld ietwat te blauw.

4. Batterijduur van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6"

De Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" heeft een goede batterijautonomie. Volgens onze tests kun je met de 68Wh batterij 11 uur en 23 minuten surfen. Het toestel laadt ook redelijk snel op. In een half uur tijd stijgt het batterijpercentage met 40 %.

5. Prijs en waarde van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6"

De Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" is verkrijgbaar vanaf € 1 599.

6. Plus- en minpunten van de Samsung Galaxy Book 3 360 15,6"

Pluspunten

 • 15" laptop met 360° draaibaar touchscreen
 • Geleverd met een stylus
 • Uitstekend scherm en klavier
 • Uitstekende batterijduur
 • Goede processor en een videokaart die volstaat om foto’s en video’s te bewerken op hobbyniveau

Minpunten

 • Er zijn betere schermen op de markt
 • Teleurstellende luidsprekers
 • Middelmatige kwaliteit van videogesprekken via de webcam
 • Niet geschikt om te gamen

7. Samsung Galaxy Book 3 360 15,6": de mening van de experts van Testaankoop

De Samsung Galaxy Book 3 360 15,6" is een zeer goede laptop. De recente i5 processor is behoorlijk krachtig en heeft meer verwerkingskernen dan de doorsnee gebruiker nodig heeft. Ook de ingebouwde videokaart volstaat voor courant gebruik.

Voor wie gebruikmaakt van een aanraakscherm (volgens onze laatste cijfers is 9 % van de verkochte laptops daarmee uitgerust), heeft deze laptop een responsief touchscreen en een goed bruikbare stylus in petto. 

Bovendien heeft het toestel een zeer goede batterijduur.

Alleen jammer dat Samsung zo weinig configuratiemogelijkheden biedt. Bij dit model kun je bijvoorbeeld enkel kiezen tussen een i5- of i7-processor. 

De Samsung Galaxy Book 3 versus de MacBook

De nieuwe laptop van Samsung mag dan qua vormgeving sterk op een MacBook lijken, verder zijn die twee dus niet te vergelijken. MacBooks hebben bijvoorbeeld allemaal een betere videokaart, maar geen touchscreen. Hoewel hun grootte min of meer vergelijkbaar, zitten 14" en 16" MacBooks is (Apple biedt geen 15" aan) in een veel hogere prijsklasse dan de Samsung-laptops. Die hogere prijs gaat echter gepaard met een betere kwaliteit van bepaalde elementen die de laptop compleet maken: de webcam, de luidsprekers en de schermresolutie zijn nu eenmaal beter bij de toestellen van Apple. 

Nieuwe laptop nodig?

In onze koopwijzer van laptops vind je nog heel wat andere modellen die misschien beter beantwoorden aan je behoeften. Maak er gebruik van en vind de laptop die het best past bij je budget, de gewenste prestaties, de benodigde batterijduur enz.

kies je nieuwe laptop