Nieuws

Is de MacBook Pro zijn hoge prijs waard?

21 maart 2023
MacBook Pro

Eind januari 2023 lanceerde Apple twee nieuwe laptops in het hogere segment van de markt: een upgrade van MacBook Pro’s 14 inch en 16 inch. Die zijn krachtiger en sneller, maar ook 500 à 600 euro duurder dan hun (ook al dure) voorgangers. Wij hebben ze getest om te beoordelen of ze die meerkost waard zijn.

De MacBook Pro’s van 2021 zijn uitstekende laptops met een erg sterke en door Apple ontwikkelde M1-processor. De modellen van 2023 werden opgeleukt met een M2-processor, nog krachtiger dus. In de praktijk merk je dat vooral bij intensief gebruik van de computer, bijvoorbeeld bij foto- en videobewerkingen en gamen. De prestaties zijn dan ook de belangrijkste verbetering. Maar hoeveel beter? Wij hebben de modellen getest.

Prestaties van de MacBook Pro

Sterke punten

 • Zeer krachtige processor
 • Lange batterijduur
 • Uitstekende wifiverbinding
 • Verbeterde HDMI-aansluiting

Zwakke punten

 • Upgraden is erg duur
 • Geen ethernet-poort

Vergelijking van processor, RAM en grafische kaart

De processors (CPU) van de beide MacBook Pro’s presteren heel goed, met een voorsprong voor de 16 inch. De opstarttijden voor alle modellen zijn gelijk: 12 seconden. Ook de grafische kaarten (GPU) zijn verbeterd. Maar voor een doorsnee gebruiker zullen de verbeteringen van de nieuwe CPU’s en GPU’s niet zichtbaar zijn.

Houd er rekening mee dat de de kracht en snelheid van de CPU, de GPU en het werk- en opslaggeheugen (RAM en SSD) de prijs van de laptop sterk beïnvloeden. Beide MacBook Pro’s zijn te kiezen met een M2 Pro- of M2 Max-processor. De M2 Max-versie kan je upgraden tot een verbazingwekkend werkgeheugen van 96GB. Maar stel je de vraag of je de duurdere versie echt nodig hebt. Het verschil in prijs is groot.

Hoe lang gaat de batterij van een MacBook Pro mee? 

De twee nieuwe laptops hebben dezelfde batterij als hun voorgangers van 2021. Volgens onze test kan iemand die gewoon surft met de 14 inch gedurende 8,8 uur rekenen op de batterij. Bij de 16 inch is dat 11,1 uur. Dat is respectievelijk een verbetering van een kwartier en 40 minuten met de oudere versies. Dat betekent dat de M2-processor niet alleen krachtiger maar ook zuiniger is en de batterij dus niet zwaarder belast. 

MacBook Pro 2023

Betere wifi en dezelfde aansluitingen 

De 2023-versies van de MacBook Pro’s 14 inch en 16 inch scoren dit jaar veel beter op onze wifi-test, tot ongeveer 1 800 Mbps wanneer ze vlak naast de router staan. Dat is verdubbeling in vergelijking met de modellen van 2021. Maar er is een kanttekening. Dit gaat om theoretische snelheden, de meeste routers en thuisabonnementen bieden geen downloadsnelheden boven de 300 Mbps.  

De laptops hebben een redelijk goed aanbod op het vlak van aansluitingen, met drie Thunderbolt 4-poorten, een HDMI-poort, een SDXC-kaartlezer, een koptelefoonpoort en een MagSafe 3-poort. Er mist wel nog steeds een ethernet-poort, een teleurstelling voor diegenen die liever een bekabelde netwerkverbinding gebruiken. Er is maar één verbetering. Ze hebben nu een HDMI 2.1 aansluiting gekregen in plaats van een HDMI 2.0. Met HDMI 2.1 kan je een 4K scherm tot 240Hz aansturen, met HDMI 2.0 kon dit slechts aan 60Hz. 

Ontwerp van de MacBook Pro’s 

Sterke punten

 • Compact 
 • Krasbestendig 
 • Hoge resolutie en helderheid
 • 6 luidsprekers: uitstekend geluid 
 • Zeer goed toetsenbord 

Zwakke punten

 • Kleuren iets minder accuraat 
 • Witbalans iets minder precies 
 • Er zijn heel goede alternatieven 
  die goedkoper zijn

De nieuwe MacBook Pro’s lijken qua ontwerp veel op hun voorgangers. Ze hebben de herkenbare aluminium ‘unibody’-behuizing. Dat maakt ze compact en krasbestendig. Ze wegen ook evenveel: een nieuwe 14 inch weegt 1,60 kg, een 16 inch weegt 2,14 kg.  

 

Scherm en toetsenbord 

De resolutie is onveranderd en blijft 3 024 x 1 964 pixels op de 14 inch en 3 456 x 2 234 pixels op de 16 inch. Ook de helderheid blijft ongeveer gelijkaardig en is zeer hoog. De toestellen worden geleverd met een scherm van 120Hz. Alle vier de toestellen komen met een uitstekend scherm en toetsenbord. De vorige MacBook Pro’s hebben wel een scherm dat de kleuren iets accurater en de witbalans iets juister weergeeft. Het toetsenbord is ook onveranderd. 

Audio en webcam 

Er zijn zes luidsprekers voor een goed gebalanceerd geluid met uitstekende details, redelijke diepte en sterke bassen. De stemmen komen helder over. In tegenstelling tot de meeste laptops verloopt het videobellen met een MacBook Pro uitstekend. Met de 1 080p-webcam kan je in hoge resolutie videobellen met een zeer goede weergave van details en kleuren. 

Wat kost een nieuwe MacBook Pro? 

Voor de 14 inch-laptops hebben we het basismodel met M2 Pro 10 Core CPU getest. Die is ongeveer € 449 duurder dan de versie van 2021, dat zijn erg veel euro’s voor alleen maar een betere CPU en 512GB opslag. Voor de 16 inch-modellen hebben we het basismodel getest met M2 Pro 12-Core CPU. Dan betaal je € 529 meer dan voor het gelijkaardige model van de vorige generatie. Je kan op andere webshops wel laptops vinden die een kleine € 200 goedkoper zijn dan op de Apple website vinden.

Conclusie: Kies voor een MacBook Air 

De MacBook Pro’s zijn zeer krachtige maar dure laptops. De meeste consumenten zijn daarom beter af met een MacBook Air, die veel goedkoper en toch ook erg krachtig is. Volgens onze test is de Air een compacte en energiezuinige laptop. Voor dagdagelijks gebruik zal je weinig verschil merken met een MacBook Pro. Gebruik je je Mac-laptop voor zware creatieve programma's, dan is een Pro-model het proberen waard. Maar eerlijk, de prestaties van de M1 in de MacBook Air uit 2020 zijn reeds high-end voor gewone gebruikers. En die kan je kopen voor iets meer dan € 1 000.

Op zoek naar een andere laptop?

Biedt deze selectie niet helemaal wat je zoekt? In onze vergelijker van laptops vind je nog veel meer modellen die mogelijk beter bij je behoeften passen. Neem een kijkje en vind de laptop die het beste past bij je budget, gewenste prestaties, batterijduur enzovoort.