Refurbished, een goed idee?

Een gereviseerd of "refurbished" toestel kiezen kan interessant zijn, met name als bewuste keuze tegen het fenomeen "vervroegde veroudering" en om afval te vermijden. Als een toestel een tweede leven krijgt, betekent dit een financiële besparing én een toestel minder in het recyclagepark. Maar er zijn ook nadelen aan verbonden: je moet er niet op rekenen om het laatste nieuwe model te hebben, en in de meeste gevallen is de keuze ook beperkter of zelfs van minder goede kwaliteit. Als het prijsverschil met een nieuw toestel niet echt groot is, raadpleeg dan eerst een van onze koopwijzers. Je kunt daarin immers ook informatie terugvinden over de winkels waar je een bepaald toestel het goedkoopst kunt vinden.
NEEN
Een tweedehandstoestel is (soms al geruime tijd) gebruikt en wordt door de eigenaar of een tussenhandelaar doorverkocht “in de staat waarin het zich bevindt”. Met andere woorden, de kwaliteit varieert. De verkoper mag ook kiezen of en hoeveel garantie hij op het toestel geeft. Een “refurbished” toestel is daarentegen nagekeken en zo nodig hersteld vooraleer het wordt doorverkocht. Normaal gezien moet het dus goed werken en recht geven op een wettelijke garantie. Sommige verkopers scheppen jammer genoeg verwarring door de term “refurbished” te gebruiken voor tweedehandstoestellen. Dat maakt het natuurlijk moeilijk om gereviseerde toestellen op internet te vinden en te weten wat je precies koopt.
NEEN
Voor elektronica is het aanbod wellicht het grootst (gsm’s, computers, tablets, fototoestellen en andere elektronica), maar meer en meer websites bieden ook grote en kleine huishoudtoestellen aan (wasmachines, espressomachines, koelkasten, tuinhakselaars,...).
Verschillende welbekende winkels en webshops bieden ook al zulke toestellen aan, waaronder Fnac, Amazon, Coolblue.be, bol.com en tal van kleinere winkels.
Bepaalde producenten, zoals Apple en Medion, verkopen trouwens zelf een gamma gereviseerde toestellen van hun eigen merk op hun website. Bij Apple dragen die het CPO-label (Certified Pre-Owned).
NEEN
Oorspronkelijk werden enkel nauwelijks of niet-gebruikte toestellen als “refurbished” op de markt gebracht, bijvoorbeeld een toestel dat was teruggestuurd binnen de bedenktermijn, een toonzaalmodel enz. Die toestellen werden nagekeken, opnieuw verpakt en verkocht tegen een lagere prijs. Het waren dus (zo goed als) nieuwe toestellen.
Tegenwoordig kan het echter ook gaan om een toestel dat iemand al heeft gebruikt en afgedankt bij aankoop van een nieuw toestel, dat geretourneerd is omdat het niet aan de verwachtingen voldeed of dat via de dienst na verkoop hersteld of omgeruild is. De staat van het toestel kan dus sterk verschillen.Sommige verkopers delen de toestellen trouwens in categorieën in volgens de staat waarin ze verkeren, bijvoorbeeld “zo goed als nieuw” of “met zichtbare gebruikssporen”, ofwel categorie “A” , “B”, “C” enz. Maar dat zegt nog altijd weinig over de werkelijke kwaliteit.
Aangezien de term “refurbished” niet gereglementeerd is, mag de verkoper die naar eigen goeddunken interpreteren. Dezelfde classificatie kan bij verschillende verkopers dus een andere betekenis hebben. Wel moet een refurbished toestel minstens door deskundigen gereviseerd en zo nodig hersteld zijn en in de oorspronkelijke staat worden verkocht. De verkoper moet het doorverkopen met de oorspronkelijk meegeleverde accessoires (eventueel vervangen door een compatibel alternatief), met inbegrip van de handleiding en indien mogelijk in de originele verpakking.
Hieronder zie je twee voorbeelden uit ons eerder onderzoek naar gereviseerde iPhone 6-toestellen. Op de helft van de toestellen waren tekenen van gebruik of beschadigingen zichtbaar, terwijl er ook verschillen waren in de kwaliteit van het beeldscherm.
DAT ZOU MOETEN
We zeggen wel: “zou” moeten. Voor een refurbished toestel geldt een wettelijke garantie van 2 jaar, die de verkoper weliswaar mag verkorten tot minstens 1 jaar. De garantie moet zowel van toepassing zijn op het toestel zelf als op de onderdelen en accessoires. Sommige websites geven inderdaad 2 jaar garantie, maar de meeste slechts 1 jaar of minder (wat onwettelijk is).
Bovendien sluiten ze vaak bepaalde onderdelen of accessoires uit (zoals de batterij of de lader), wat eveneens onwettelijk is.
Goed om te weten: in ons onderzoek naar 18 refurbished iPhones aangekocht bij 18 verschillende kanalen, hebben we trouwens vastgesteld dat de winkels met de kortste garantieperiode ook de toestellen met de slechtste testresultaten leverden (zie Test Connect 7 van november/december 2016, pdf-bestand).
Kijk dus goed uit! Vergeet niet dat je bij een onlineaankoop het recht hebt om van je aankoop af te zien en die binnen 14 dagen na ontvangst terug te sturen zonder uitleg.
NEEN
De prijs hangt af van de verkoper, de staat van het toestel en eventueel het aanbod op de markt. Verwacht in ieder geval geen prijsverschil van pakweg 60 of 70 %, tenzij misschien voor afgeschreven professioneel gebruikte toestellen. Gewoonlijk kost een refurbished toestel ongeveer 10 tot hooguit 25 % minder dan een nieuw.
JA EN NEEN
Het principe is natuurlijk interessant. Een toestel dat een tweede leven krijgt, bespaart je toch wat geld en moet minder snel worden gerecycleerd.
Maar het heeft ook nadelen: je moet ermee kunnen leven dat je niet het meest recente model krijgt en meestal minder keuze hebt. Anderzijds kan je soms een professioneel model tegen een betaalbare prijs op de kop tikken. Maar de voorwaarden zijn wel dat het toestel grondig en volgens de regels van de kunst gereviseerd is, dat het recht geeft op een billijke garantie zonder uitsluitingen en dat het prijsverschil groot genoeg is om het risico te compenseren. Zo niet is het geen goed idee.
Overigens zijn zulke prijsverschillen in onze koopwijzers soms zelfs terug te vinden voor nieuwe toestellen, afhankelijk van de winkel of onlineshop. Het loont dus zeker de moeite ook daar eerst eens een kijkje te nemen.
Als je een probleem hebt met een refurbished toestel, aarzel niet om een klacht in te dienen via onze klachtenmodule.
Heb je praktische vragen over technologie of over het gebruik van je smartphone? Je kunt hiervoor contact opnemen met de medewerkers van onze advieslijn digitale technologie op het nummer 02 892 37 10 (ma-vr 9-12.30 u. en 13-17 u., vr tot 16 u.).