Nieuws

Welk internetabonnement past bij jouw gezin?

24 augustus 2023

De ene wil Netflix streamen, de andere moet zijn huiswerk maken op de laptop, iemand zit online te gamen en zelf heb je nog een videocall op de planning: om de start van het nieuwe schooljaar vlot te laten verlopen, zorg je maar beter dat je internetabonnement juist afgestemd is op je verbruik.

Een leven zonder thuisinternet, we kunnen het ons al niet meer inbeelden. Maar om te verhinderen dat je tegen het einde van de maand over je limiet zit en gedwongen wordt om trager te surfen, is het belangrijk om te weten waarvoor je je internetabonnement precies gebruikt en welke snelheden je daarbij nodig hebt.

Wij zetten je op het juiste spoor en zochten de voordeligste formules voor elk profiel. Want niet iedereen heeft onbeperkt internet nodig.

Het allergoedkoopst: beperkt surfen

Als je slechts sporadisch surft, mailt of online bankiert, heb je geen nood aan een duur(der) internetabonnement. Een simpel abonnement met beperkt surfvolume zal volstaan. Helaas wil dat wel zeggen dat je weinig keuze hebt. Nog maar weinig operatoren bieden nog zo'n abonnementen aan: Scarlet, Proximus en Telenet.

Zo'n beperkt surfvolume kost je maandelijks € 23 tot zo'n € 33. Scarlet is ruim € 10 per maand goedkoper dan Telenet, maar die laatste biedt wel meer dan drie keer zoveel surfvolume. Ook de maximale down- en uploadsnelheden liggen ver uiteen.

De gulden middenweg vinden we bij Proximus: amper € 2 per maand duurder dan Scarlet, maar wel dubbel zoveel surfvolume én hogere maximale snelheden.

50 GB is snel op

50 GB aan surfvolume lijkt misschien veel, maar zoals je kunt zien, is dat budget ook “snel” opgesoupeerd. Zodra je een aantal zaken gaat combineren, smelten die GB’s als sneeuw voor de zon.

Een voorbeeld. Stel, je surft dagelijks twee uur op het internet, scrollt zo'n vijf uur op social media en beluistert ondertussen vier uur internetradio. Tel daar nog vier uur YouTube in HD en drie uur videobellen per week bij, en je zit al snel aan 66 GB per maand... Heel veel was daar dus niet voor nodig.

 

Wil je onbeperkt maar voordelig surfen? Om de beste deal te vinden, moet je eerst weten welke internetsnelheid je nodig hebt. Dat hangt af van het aantal gezinsleden, het aantal verbonden apparaten en jullie internetverbruik. Wij hanteren daarom drie verschillende profielen, van lage naar hoge noden.

Minstens 70 Mbps downloadsnelheid

Scarlet biedt de hoogste maximale downloadsnelheid tegen het goedkoopste tarief, namelijk 70 Mbps tegen € 34 per maand. Voor datzelfde bedrag kun je ook terecht bij United Telecom, die je voor die prijs tot 100 Mbps geeft (zie volgende categorie). 

Tadaam is een ietwat aparte aanbieder, omdat het niet om een vaste maar een mobiele internetverbinding (via 4G en op termijn 5G) gaat. Zo’n oplossing is vooral interessant voor van huis is of afgelegen woont. Voor € 50 per maand krijg je naast een maximale internetsnelheid tot 50 Mbps toegang tot zo’n 30 HD-zenders op maximaal drie schermen tegelijk. 

Minstens 100 Mbps downloadsnelheid

De goedkoopste aanbiedingen vind je terug bij United Telecom en EDPnet, veeleer kleinere spelers op de Belgische telecommarkt. Zuny, het jongerenaanbod van VOO, is (voorlopig) enkel in Wallonië beschikbaar. Net zoals bij Mobile Vikings is hun internetabonnement voordelig te combineren met een mobiel abonnement voor je smartphone.

Orange, Proximus en VOO zijn tot meer dan € 20 per maand duurder dan de goedkoopste internetaanbieders.

Minstens 300 Mbps downloadsnelheid

Ook de prijzen van internetabonnementen met ultrahoge snelheden lopen sterk uiteen. De goedkoopste aanbiedingen vinden we opnieuw terug bij EDPnet en Mobile Vikings. Bij die laatste krijg je tot 1 Gbps in download en dat voor € 55 per maand.

De prijzen en snelheden bij Proximus, Telenet en Orange zijn vergelijkbaar. VOO sluit de rij met het duurste internetabonnement uit deze vergelijking.

Kan ik switchen naar een andere telecomprovider?

Binnenkort groter aanbod dankzij nieuwe providers

Zoals je kunt zien in onze tabellen, heb je er alle baat bij om prijzen te vergelijken en eventueel over te stappen van provider. En binnenkort komen er nog meer opties op de markt: zo zal de mobiele provider hey!telecom, onderdeel van Orange Belgium, vanaf september ook een internetabonnement aanbieden, en in 2024 mogen we de intrede van Digi/Citymesh verwachten.

Testaankoop helpt je vlot switchen

Met onze koopwijzer kun je niet alleen tarieven vergelijken, maar ook vlot switchen van internetaanbieder. Het enige wat jij moet doen, is je gegevens invullen. De rest van de administratie met je oude én je nieuwe provider regelen wij.

Maak zelf de vergelijking en switch

Neem je e-mailadres mee als je switcht

Ben je al lang klant bij Proximus of Telenet en heb je een e-mailadres bij je provider? Dat hoeft geen belemmering meer te zijn om te switchen: je provider is verplicht om je e-mailadres tot 18 maanden na de switch gratis beschikbaar te houden. Zo heb je alle tijd om een ander e-mailadres te nemen en je contacten te informeren.

Binnenkort zul je ook na die 18 maanden de mogelijkheid krijgen om je e-mailadres te behouden, mits betaling van een klein bedrag. We verwachten dat dit tegen het einde van dit jaar of begin volgend jaar mogelijk zal zijn.