Nieuws

Webshops nemen beveiligingsproblemen ernstig

09 december 2015
Webshops nemen beveiligingsproblemen ernstig

In het eerste nummer van Test Connect hebben we de veiligheid van 100 webshops en 71 online-apotheken stevig aan de tand gevoeld. Bij 50 van de webshops en 58 van de online-apotheken ontdekten we een beveiligingsprobleem. Gelukkig nam de meerderheid hun problemen ernstig.

De resultaten van ons onderzoek bleken gelukkig niet in dovemansoren te vallen. In de dagen en weken nadat we hen hiervan op de hoogte brachten, lieten 40 (80%) van de webshops en 32 (55%) van de online-apotheken ons weten de problemen ernstig te nemen en ze concreet te zullen aanpakken. Enkele van hen hebben we op hun vraag actief bijgestaan in het lokaliseren van de lekken. U vindt de geüpdatete tabellen hiernaast.

Maar niet alleen bij de websites deden de resultaten van ons onderzoek stof opwaaien. Kwaliteitslabel BeCommerce, het grootste Belgische kwaliteitslabel, verspreidde meteen na de bekendmaking van onze resultaten het bericht een extra veiligheidstest tegen phishing in haar kwaliteitscontrole te zullen integreren.

We hebben onze resultaten ook overgemaakt aan de Privacycommissie, en het dossier bevindt zich in de onderzoeksfase.

Ook vanuit de FOD Economie was er interesse voor onze resultaten, maar ook hier is het nog vroeg om concrete acties te kunnen melden. We houden u op de hoogte van nieuwe evoluties.