Nieuws

30 jaar wereldwijde web: cijfers en dreigingen

12 maart 2019
web 30 years

Vandaag, 12 maart mag het wereldwijde web maar liefst 30 kaarsjes uitblazen. Met meer dan 1,6 miljard websites en ruim 4 miljard gebruikers wereldwijd is het www helaas ook uitgegroeid tot een speelvijver voor cybercriminelen. 

Op 12 maart 1989 werkte computerexpert Tim Berners-Lee een voorstel uit dat de basis zou vormen voor het wereldwijde web zoals we dat vandaag kennen. Een overzicht van enkele opvallende cijfers en de dreigingen waar we voor staan.

Het web in enkele cijfers 

 

De grootste dreigingen in 2019

Het web mag dan wel een bron van informatie en mogelijkheden zijn, helaas is het ook een broedplaats voor cybercriminaliteit. De afgelopen 30 jaar is die in aantal en verscheidenheid alleen maar toegenomen. Zo telde Febelfin vorig jaar bv. maar liefst 9 747 gevallen van phishing, in 2017 waren dat er nog 3 207.

Volgens het World Economic Forum maakt phishing deel uit van enkele van de grootste dreigingen anno 2019:

  • Phishing: Of het nu via een e-mail, sms of WhatsApp-bericht is, phishing blijft voor cybercriminelen een van de meest succesvolle manieren om gevoelige en bancaire gegevens van nietsvermoedende klikkers te achterhalen. Volgens beveiligingsexperts zijn amper 65 % van alle URL’s betrouwbaar! Niet onbezonnen klikken of geen gevoelige informatie delen blijft dan ook de beste raad die we kunnen geven.
  • Mobiele malware: Smartphones worden een steeds interessanter doelwit voor hackers. Via valse apps, onveilige websites en phishingberichten proberen ze het toestel van hun slachtoffer te infecteren en gevoelige gegevens te stelen. Bescherm je toestel en de gegevens die erop staan: maak regelmatig back-ups, installeer de nodige updates, download uitsluitend apps uit de officiële stores en voer geen gevoelige transacties uit wanneer je via openbare wifi surft.
  • Cryptojacking: Bij deze vorm van internetcriminaliteit wordt je computer of mobiel toestel zonder dat je het merkt gebruikt om virtueel geld (cryptomunten) te "delven". Je toestel raakt besmet wanneer je een website met een gehackte advertentie bezoekt: die advertentie kan een JavaScriptcode bevatten die tot 80 % van je processorvermogen verbruikt. Vaak blijft cryptojacking onopgemerkt. Het enige merkbare effect is dat je computer een beetje of veel trager werkt en meer warmte produceert. Op cryptojackingtest.com kan je testen of je computer is besmet. Installeer een adblocker en een antivirusprogramma (raadpleeg onze koopwijzer antivirus om een goed programma te kiezen) om deze dreiging te slim af te zijn.

Naar de koopwijzer antivirus

 

  • Aanvallen op slimme toestellen: Tegen het einde van 2020 zullen er meer dan 7 miljard IoT-toestellen zijn. Helaas staat de beveiliging van slimme toestellen nog niet helemaal op punt, zo bleek ook uit ons eerder onderzoek. Hackers kunnen kwetsbaarheden misbruiken om toegang te krijgen tot je toestellen of zelfs je huis. Je wifinetwerk, accounts en toestellen van een sterk wachtwoord voorzien en ze up-to-date houden zijn onder meer noodzakelijk om hackers buiten te houden.

Veilig online met Cybersimpel.be

Dat het gevaar constant om de hoek loert hoeft niet te betekenen dat je het web moet mijden. Raadpleeg onze tips op Cybersimpel.be om met een gerust hart te kunnen surfen.

Naar de tips op Cybersimpel.be

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies