Nieuws

Vers van de digitale pers

19 september 2016
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor u van tel kunnen zijn.

  • Chrome gaat geleidelijk aan Flash blokkeren, de bekende plug-in die het lezen van interactieve inhoud in een webbrowser mogelijk maakt. Flash, beschouwd als verouderd (ook door ontwikkelaar Adobe), wordt stap voor stap vervangen door het formaat HTML5, dat minder verbruikt, beter beveiligd en sneller is. Chrome volgt die trend en leest nu al standaard geanimeerde elementen (video, reclame enzovoort) met behulp van HTML5. Sinds september blokkeert de browser ook andere elementen die onnuttig zijn voor Flash, namelijk de functies om een webpagina te analyseren. Die draaien op de achtergrond en vertragen het laden van gegevens.
  • De app Google Maps voor Android heeft een nieuwe en handige functie: het downloaden van kaarten op SD-kaart. Dit betekent dat u voortaan uw routebeschrijvingen rechtstreeks kunt opslaan op een SD-kaart zonder het interne geheugen van uw smartphone te belasten.
  • De nieuwe videobel-app Google Duo is nu beschikbaar voor iOS en Android. Als concurrerende app voor FaceTime (Apple) en Skype (Microsoft) blijft ze matig en redelijk beperkt. Wel nieuw is de functie “Toc Toc” waarmee het mogelijk wordt uw gesprekspartner te zien nog voor er wordt opgenomen. Google wil van Duo de “eerste videobel-app voor Android” maken. Gezien de verzadiging van de markt is dat een zware taak.
  • De grootste SSD ter wereld heeft een capaciteit van 60 TB (Terabyte). Seagate ontwikkelde deze harde schijf voor datacenters en servers. In de loop van 2017 komt ze op de markt.
    Om u een idee te geven: een gewone laptop heeft een SSD met een capaciteit tot 1 TB. De capaciteit van 's werelds grootste SSD komt overeen met wat nodig is om 400 miljoen foto’s of 12 000 films op te slaan.
  • Oktober is de “Europese maand van de cyberveiligheid”. In heel Europa zullen dan verschillende evenementen plaatsvinden om burgers en bedrijven bewust te maken van de gevaren op het internet. De beste specialisten op het vlak van cyberveiligheid worden ook in de kijker gezet tijdens tal van hackwedstrijden. Meer info: https://cybersecuritymonth.eu/