Nieuws

Slimme cadeaus voor Vaderdag

25 mei 2016
Slimme cadeaus voor Vaderdag

Het "Internet of Things" heeft de wind in de zeilen: er verschijnen alsmaar meer "slimme" gadgets. Al lijken sommige op het eerste gezicht wat vreemd, toch blijken ze soms verrassend handig. Kortom: het ideale geschenk voor Vaderdag! Test Connect selecteerde enkele originele cadeaus, van een sleutelloos hangslot tot een slimme tandenborstel.

Sleutelloos hangslot

Goed nieuws voor verstrooide vaders die hun sleutels wel eens vergeten: sinds vorig jaar is het “slimme slot” in opkomst. Dat is zonder sleutel te vergrendelen en ontgrendelen dankzij een smartphone-app die via bluetooth werkt. 

Gewoonlijk kunnen meerdere mensen hetzelfde slot gebruiken. De batterij zou ongeveer een jaar meegaan. De app geeft tijdig een waarschuwing als het tijd is om ze op te laden (of bij sommige modellen om de knoopbatterij te vervangen). Als uw smartphone plat of onbruikbaar is (wanneer u hem bijvoorbeeld in een kastje stopt en dat met het slot afsluit), kunt u het slot ook bedienen met een code. Een handige bijkomstigheid is dat het op afstand meldt wanneer iemand het ongeoorloofd ontgrendelt. 

Zo’n hangslot kost ongeveer € 60 tot € 120, naargelang van het model (voor binnen of buiten, de stevigheid enz.). De twee grote spelers zijn vandaag de gewone hangslotenfabrikant Master Lock en de start-up Noke.

Slimme tandenborstel

Sinds 2014 is ook de slimme tandenborstel erg in trek. U vraagt zich misschien af wat het nut daarvan is. Welnu, net als een slimme weegschaal of eender welke activiteitensensor is die in de eerste plaats bedoeld om het gebruik te registreren.

Het is dus een handig hulpmiddel om te verzekeren dat vaderlief het advies van zijn tandarts opvolgt. De tandenborstel staat in contact met een app of uw mobiel toestel, die u aan afspraken herinnert en advies geeft. De app meet dus niet louter de duur van uw poetsbeurt, maar geeft advies om de frequentie en doeltreffendheid van uw mondverzorging te verbeteren. Ook tandartsenverenigingen lijken dat een goede zaak te vinden. De slimme tandenborstel is weliswaar geen wondermiddel, maar stimuleert de gebruiker wel om de nodige aandacht te besteden aan zijn mondhygiëne. We poetsen immers niet altijd optimaal. De meeste modellen maken onder meer gebruik van "gamification" (virtuele beloningen) en de mogelijkheid om de gegevens te delen (wellicht eerder met een tandarts dan met uw Facebookvrienden). 

Die interactieve functies kunt u uitzetten, terwijl u de tandenborstel kunt blijven gebruiken. Bij de grote merken lijkt Oral-B de marktleider, maar er zijn ook prima modellen verkrijgbaar van start-ups, zoals het Franse Kolibree. De prijs varieert sterk naargelang van het merk en de functies, reken op ongeveer € 100 tot € 250. 

Slimme verlichting

Dit is wellicht de meest populaire vorm van domotica. “Slimme verlichting” is dan ook eenvoudig te plaatsen en te regelen, terwijl de voordelen meteen in het oog springen. Welke man laat niet graag zien dat hij alle verlichting in huis kan bedienen met zijn smartphone? 

Philips was de trendsetter op dit vlak met de Hue-lijn. De concurrentie neemt echter alsmaar toe, met  merken als Awox, Osram, Bell&Wyson …  Die bieden allemaal slimme verlichtingssystemen aan met innovatieve functies, zoals lichttherapie of lichtscenario’s waardoor het lijkt alsof u thuis bent (voor een verhoogde veiligheid). Dat is een van de verklaringen voor de grote prijsverschillen: slimme lampen kosten € 20 tot € 50 per stuk, maar er zijn allerlei kits verkrijgbaar met meerdere lampen. Dit zijn trouwens allemaal led-lampen. 

Net als andere “slimme” voorwerpen is slimme verlichting te bedienen via een app op uw smartphone. De nuttigste functies (zoals lichtprogrammatie of bewegingsdetectie) zijn eenvoudig in te stellen. Maar u kunt nog verder gaan en de verlichting volledig naar wens aanpassen aan het moment of de omstandigheden. Het Hue-systeem van Philips kan bijvoorbeeld een lichtwaarschuwing geven als u een belangrijke e-mail ontvangt of het licht afstemmen op de sfeer van een film op tv.

Minidrone

Een cadeau hoeft niet altijd functioneel te zijn. Mannen blijven nu eenmaal kinderen. Een drone is dan ook een geliefd mannenspeeltje.

In het gamma van betaalbare minidrones die louter dienen voor het plezier, blijft Parrot de marktleider met zijn "Airborne" modellen. Maar er zijn ook quadcopters met afstandsbediening verkrijgbaar van andere merken, zoals Syma. 

Hun prijs varieert meestal van € 50 tot € 200 en hangt af van verschillende factoren, zoals de grootte van de drone, de kwaliteit van de ingebouwde camera (voor selfies vanuit de lucht) en de batterijduur (die op deze modellen altijd heel beperkt is, want geen ervan kan langer dan 10 minuten vliegen). Let wel op, heel wat gebruikers raken hun drone kwijt, doordat die buiten het bereik van de afstandsbediening komt en uit het zicht geraakt. Gebruik hem dus zo veel mogelijk in een open vlakte … 

Houd u het liever dicht bij de grond, dan kunt u ook kiezen voor een rijdende drone met een even futuristisch design, zoals de Parrot Jumping Race. Deze modellen zijn verkrijgbaar vanaf € 100. Er bestaan zelfs microdrones in zakformaat. Afhankelijk van de camera en de batterijduur kosten die slechts € 10 tot € 50, maar hun prestaties zijn navenant. Syma biedt een aantal van die modellen aan, net als Hubsan en Cheerson.

Virtual reality

Voor echt vooruitstrevende vaders is "virtual reality" natuurlijk het neusje van de zalm. Hoewel die technologie nog in volle evolutie is, kan ze al een behoorlijke levensechte beleving creëren. Het aanbod is nog heel beperkt maar groeit geleidelijk aan, net als het prijzengamma. 

Voor een hoogwaardige virtual reality-bril, zoals de Oculus Rift of de HTC Vive, betaalt u voorlopig nog een forse prijs (€ 700 tot € 900). De Samsung Gear VR is echter een meer betaalbare VR-bril, die in combinatie met een compatibele smartphone (de Galaxy S6, S7 of Note 5) ook een zekere virtual reality-ervaring biedt (prijs: om en bij € 100). 

Een nog goedkoper maar ook veel minder indrukwekkend alternatief is de kartonnen VR-kijker Google Cardboard (of een soortgelijk product). Het karton moet u zelf vouwen om er vervolgens uw smartphone in te klemmen, zodat u via de kijker virtual reality-apps op uw toestel kunt bekijken. Ook al is dit een erg basic gadget, het biedt wel een eerste kennismaking met de mogelijkheden van virtual reality. Ook hiervoor is een compatibele smartphone vereist. Let dus op de afmetingen en het besturingssysteem: normaal gezien kunnen alle toestellen met Android 4.1 of iOS 8 en een schermdiagonaal van 4 tot 6” met het Google Cardboard werken. Voor de kijker zelf betaalt u nog geen € 20. Sommige apps zijn gratis, andere kosten een paar euro.