Nieuws

Opgelet! Nieuwe poging tot phishing in naam van Test Aankoop

29 november 2017
visserij terugbetaling scam

Oplichtingsgevaar! Malafide personen proberen je bankgegevens te bemachtigen door zich uit te geven voor Test Aankoop en ING. Als voorwendsel gebruiken ze ons onderzoek over contactloos betalen via de bankkaart.

Met de regelmaat van de klok waarschuwen wij de consument voor pogingen tot phishing (digitale oplichterij in het Nederlands), een techniek om via het internet persoonlijke gegevens te pakken te krijgen. Nu er nieuwe gevallen van phishing opduiken waarbij oplichters de naam Test Aankoop misbruiken, doen we nogmaals een oproep tot waakzaamheid.

Het (rammelende) scenario

Ditmaal gaat het om een persbericht dat zogezegd is verspreid door de bank ING in samenwerking met Test Aankoop. Er wordt verwezen naar ons recent onderzoek omtrent contactloos betalen via de bankkaart. Daarin hadden we effectief aangetoond dat personen met slechte bedoelingen je met behulp van een mobiele betaalterminal geld kunnen ontfutselen zonder dat je er erg in hebt, als je een bankkaart bezit die is uitgerust met de functionaliteit contactloos betalen (NFC).

Gegeerde prooi: je bankgegegevens

Internetcriminelen hebben die vaststelling uit ons onderzoek aangegrepen om je via een valse e-mail nieuwe, veiligere bankkaarten aan te bieden. Volgens hun valse bericht zou je je bankkaart moeten vervangen, zou je huidige kaart spoedig vervallen en zouden de kosten voor de vervanging € 14,95 bedragen … Allemaal nonsens uiteraard, het enige doel is aan de haal te gaan met je bankgegevens.

Zo reageer je het best

Onze drie gouden tips voor het geval je een dergelijke e-mail ontvangt:

  • Antwoord niet op de e-mail.
  • Stuur hem door naar verdacht@safeonweb.be, het e-mailadres van het Centrum voor Cybersecurity België (CCB). Het bericht zal worden geanalyseerd door specialisten die zullen proberen de bron te achterhalen om het probleem een halt toe te roepen.
  • Zit je nog met vragen hierover, stel ze aan onze advocaten via het telefoonnummer 02 542 34 34.

Zo ontmasker je een phishingmail

Internetoplichters maken vaak gebruik van valse e-mails. Die zijn te herkennen aan een aantal elementen. Wees op je hoede als:

  • in het e-mailadres van de afzender het deel na de @ niet eindigt met de domeinnaam van de officiële website;
  • het onderwerp niet wordt geformuleerd zoals de bank dat normaal gezien doet;
  • de koppelingen niet leiden naar de officiële website of het domein van de zogenaamde afzender;
  • de inhoud ongeloofwaardig is;
  • details zoals telefoonnummers of een adres, bedoeld om de valse e-mail er realistisch te laten uitzien, onjuist zijn.

Meer weten?

Meer weten over phishing en hoe je je ertegen kunt wapenen?

LEES AL ONZE TIPS OP WWW.CYBERSIMPEL.BE