Nieuws

Opera krijgt adblocker ingebouwd

10 mei 2016
Opera krijgt adblocker ingebouwd

Om reclamevrij te kunnen surfen bent u op dit ogenblik aangewezen tot het installeren van een plug-in in uw browser. Dat werkt meestal erg goed (zie Test Connect 4), maar de makers van internetbrowser Opera zagen nog ruimte voor verbetering en voorzien een ingebouwde adblocker.

Later dit jaar krijgt versie 37 van Opera standaard een adblocker meegeleverd. Doordat die in de browsersoftware is geïntegreerd, en er dus geen aparte plug-in wordt gebruikt, zou het laden van webpagina’s beduidend sneller gaan. 

De adblocker die we in de ontwikkelaarsversie van Opera (die u trouwens ook zelf kunt downloaden via deze link) konden uitproberen, is qua functionaliteit nog vrij beperkt in vergelijking met enkele plug-ins. Voor een verdict over de snelheid is het wachten op de afgewerkte versie. 

Toegang geweigerd

Opera is niet de enige browser die het blokkeren van advertenties zo openlijk in de hand werkt: Chrome, Firefox, Safari en vanaf deze zomer ook Edge ondersteunen de installatie van adblocker plug-ins, tot grote frustratie van de websites die van die advertenties afhankelijk zijn voor hun inkomsten. Als reactie tegen adblockers weigeren bepaalde websites nu de toegang aan bezoekers die een adblocker gebruiken. Maar hiervoor moeten ze uw persoonlijke gegevens raadplegen, en dat is volgens privacy-activist Alexander Hanff in strijd met de e-privacy wetgeving van de EU, die voorschrijft dat dit slechts kan na voorafgaande toestemming. Hanff trekt nu ten strijde tegen deze praktijk.