Nieuws

Op zoek naar online paaseieren

25 maart 2016
Paaseieren

Was u vroeger fan van paaseieren zoeken? Goed nieuws: ook op het internet kunt u er naar op zoek gaan. Virtuele “easter eggs” weliswaar: verborgen functies of boodschappen in software. Test Connect zet een aantal leuke voorbeelden op een rijtje.

Easter eggs hebben niet meteen een nut, maar zijn vooral ludiek bedoeld. Typisch aan easter eggs is dat ze via welbepaalde zoekopdrachten of instructies te vinden zijn waarvan het effect direct zichtbaar is. De kampioen van de easter eggs is Google, hieronder een aantal voorbeelden.

Google Zoeken

Deze voorbeelden werken in alle courante browsers. Typ één van deze zoekopdrachten in het zoekvenster, druk op Enter en kijk wat er gebeurt.

1. do a barrel roll

De Google-pagina zal eenmaal 360 graden draaien.

2. zerg rush 

Zorgt ervoor de zoekresultaten "aangevallen" worden door een leger van Google o’s. De o’s kunnen vernietigd worden door erop te klikken.

3. <blink> of blink html 

Toont zoekresultaten met het woord “blink” en doet dat datzelfde woord  aan en uit knipperen.

4. atari breakout 

Typ deze zoekopdracht in Google Afbeeldingen en u kunt dit oude spelletje van 1976 meteen vanuit uw browser spelen.

YouTube  

1. do the harlem shake 

Zoek naar “do the harlem shake” en de pagina met resultaten zal zelf ook de “Harlem Shake” doen: het liedje wordt afgespeeld en het YouTube-logo,  de video’s en de tekst beginnen te dansen.  

2. use the force Luke 

Deze zoekopdracht heeft als resultaat dat de resultaten op de zoekpagina’s Star Wars-gewijs beginnen zweven.  

3. webdriver torso 

Verandert de achtergrond van de zoekresultaten in het rood, met een blauwe rechthoek rond sommige resultaten. Webdriver Torso is eigenlijk een YouTube-kanaal van Google zelf dat bestaat uit video’s van meestal een 10-tal seconden en is bedoeld als testkanaal.

Google Maps  

1. The Tardis 

Dit is er eentje voor de kenners van de Britse reeks “Doctor Who”. Zoek in Google Maps naar “236 Earls Court Road” in London en via Street View kunt u een kijkje nemen in The Tardis (fictief ruimteschip en tijdmachine uit de tv-reeks) door de blauwe telefooncel binnen te stappen.  

2. Pegman 

Pegman (het figuurtje dat u naar een locatie kunt slepen om Street View te gebruiken) kan soms verschillende vormen aannemen. Wanneer u bv. zoekt naar het meer van Loch Ness, neemt hij de vorm aan van het monster van Loch Ness. Bij de zoekopdracht “Buckingham Palace” ziet hij eruit als Queen Elizabeth.