Nieuws

Onze nieuwe tips om frauduleuze e-mails een halt toe te roepen

02 oktober 2017
cybersimple fishing

Op onze website Cybersimpel.be vind je tien nuttige tips om te ontsnappen aan "phishing", een techniek die oplichters gebruiken om je persoonlijke gegevens via het internet te pakken te krijgen.

De maand oktober is uitgeroepen tot maand van de cyberveiligheid. Naar aanleiding hiervan breiden we onze Cybersimpel-website nog verder uit, in samenwerking met het Centrum voor Cybersecurity België (CCB).

De nieuwe inhoud, die vanaf deze maandag beschikbaar is, focust zich op "phishing" (digitale oplichting in het Nederlands), de techniek die oplichters gebruiken om via het internet je persoonlijke gegevens te pakken te krijgen. Gebruikte tactiek: identiteitsdiefstal via de computer. De oplichters doen dat meestal door een website na te maken of door een valse e-mail te sturen.

Op Cybersimpel geven we je tien nieuwe tips om "phishing" te vermijden.

Hier is er alvast één:

Wat klopt er niet aan deze e-mail? Vijf elementen die je zouden moeten waarschuwen ...

  1. In het e-mailadres van de afzender moet het deel na de @ eindigen met de domeinnaam van de officiële website, kbc.be in dit geval.
  2. Het onderwerp wordt niet geformuleerd zoals de bank dat normaal gezien doet.
  3. De koppelingen moeten verwijzen naar de officiële website of het domein van de zogenaamde afzender. Hoe controleer je dit? Ga met je cursor over de koppeling. Links onderaan je scherm of boven het pijltje van je muis wordt het adres van de website getoond.
  4. De inhoud moet geloofwaardig zijn. Een bank zal je nooit vragen om betalingsgegevens via e-mail door te sturen ...
  5. Om een valse e-mail er realistischer te laten uitzien, vermelden oplichters vaak details zoals telefoonnummers of een adres. Controleer op de website van de zogenaamde afzender of de gegevens juist zijn. 

Twijfel je tot slot ook nog aan het onderwerp van de ontvangen e-mail? Antwoord er dan vooral niet op maar contacteer de zogenaamde afzender via telefoon of via zijn officiële e-mailadres. En als de mail er echt frauduleus uitziet, kun je hem doorsturen naar verdacht@safeonweb.be. De e-mail zal geanalyseerd worden door specialisten die misschien de bron kunnen achterhalen en het probleem een halt kunnen toeroepen.

Wil je meer weten over phishing en hoe je je ertegen kunt beschermen?

Lees al onze tips op www.cybersimpel.be