Nieuws

Vers van de digitale pers

06 november 2016
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor u van tel kunnen zijn.
 
 • De wachtwoordmanager LastPass biedt de optie om uw gegevens op verschillende toestellen te synchroniseren voortaan gratis aan. Deze handige functie was tot nu toe enkel beschikbaar voor betalende abonnementen. Met deze wijziging wil LastPass naar eigen zeggen bijdragen aan een veilig internetgebruik. Al is de hoofdbedoeling natuurlijk om zich in een zeer competitieve markt te onderscheiden van andere wachtwoordmanagers, zoals Dashlane of 1password.
  Lees onze testresultaten van wachtwoordmanagers in Test-Aankoop 604 van januari 2016


 • Windows Live Essentials zal vanaf 10 januari 2017 verdwijnen. Het softwarepakket van Microsoft is sinds 2009 gratis verkrijgbaar voor Windows. Tal van populaire Windows-programma’s maakten of maken nog steeds deel uit van het Live Essentials pakket, waaronder Messenger, Windows Live Mail, OneDrive, Movie Maker en Family Safety, het programma voor ouderlijk toezicht. De verklaring van Microsoft luidt dat bijna al deze programma’s vandaag beschikbaar zijn als apps in Windows 10.
  Meer info over Outlook.com (een goed alternatief voor Windows Live Mail) leest u in Test Connect 8 van januari-februari 2016 

 • Een nieuwe wifi-standaard heeft zijn intrede gedaan. De 802.11ad-standaard (opvolger van de huidige 802.11ac-standaard) gebruikt een frequentie waarmee in theorie een zeer hoge overdrachtsnelheid haalbaar is (tot 7 Gbps of gigabit per seconde). Door de korte golflengte is het bereik echter beperkt tot gemiddeld 10 meter en nog veel minder als er obstakels zijn. Door zijn eigenschappen is de standaard ideaal om via wifi bv. video’s vanop uw computer in zeer hoge resolutie af te spelen op uw tv, als beide zich in dezelfde ruimte bevinden. Het draadloze signaal reikt echter niet overal in huis door de muren heen. Momenteel zijn nog maar weinig toestellen uitgerust met de 802.11ad-standaard, maar in de loop van 2017 zou hun aantal moeten toenemen. 

 • DDoS-aanvallen komen steeds vaker voor en worden alsmaar ingrijpender. Deze zogeheten “distributed denial-of-service”-aanvallen zijn pogingen om internetdiensten of websites lam te leggen door de toegang ertoe te verzadigen met externe communicatieverzoeken. Om zo’n aanval uit te voeren, nemen cybercriminelen de controle over van een massa toestellen die verbonden zijn met het internet. Dat wordt vergemakkelijkt door de exponentiële toename van het aantal “slimme” voorwerpen die in verbinding staan met het internet (lampen, thermostaten, beveiligingscamera’s …) en gewoonlijk slecht beveiligd zijn.
  Eind september werd het eerste Europese hostingbedrijf OVH het doelwit van de grootste dos-aanval ooit. De hackers hadden de aanval uitgevoerd vanuit honderdduizenden camera’s met internetverbinding.
  Op deze kaart kunt u in realtime de omvang, de regelmaat en de oorsprong zien van de dos-aanvallen die overal ter wereld aan de gang zijn.

Banner