Nieuws

Nieuwe privacyregels op Facebook

05 december 2014
Nieuwe privacyregels op Facebook

Vanaf 1 januari hanteert Facebook een ander gegevensbeleid. Hierdoor zal (nog) meer informatie over uw doen en laten worden verzameld. En dat tegengaan met een simpele status-update, dat werkt helaas niet...

Als u Facebook gebruikt, dan hebt u de melding gekregen dat de website zijn voorwaarden en gegevensbeleid vanaf 1 januari 2015 wijzigt.

Gegevensbeleid

Allereerst gidst een soort van blauwe dino u door de "Privacysnelkoppelingen". Hier vinden we niet veel nieuwe informatie. Vervolgens kunt u doorklikken naar de pagina over het gegevensbeleid van Facebook. Hier wordt concreet aangegeven welke gegevens allemaal worden verzameld: wat u concreet op Facebook doet, welke andere websites u bezoekt en "liket", de apps die u gebruikt. Ook diensten die eigendom zijn van Facebook, zoals WhatsApp en Instagram, leveren heel wat informatie. 

Vrienden in de buurt en "koopknop"

De verzamelde gegevens moeten vooral dienen om in de toekomst advertenties op maat aan te bieden. Bijvoorbeeld een nieuwe app als "Vrienden in de buurt", die met behulp van geolocatie aangeeft waar uw dichtstbijzijnde contacten zich bevinden, om vervolgens advertenties te tonen van zaken in de buurt, op basis van uw interesses en die van uw vrienden.

Er zou ook een knop komen waarmee u, zonder Facebook te verlaten, aankopen kunt doen. Met als gevolg dat heel wat gegevens omtrent die betalingen (wat u koopt, maar ook hoe u betaalt en zelfs bankgegevens) zullen worden verzameld.

Pas uw profiel aan

Als lid van Facebook gaat u automatisch akkoord met de algemene voorwaarden, o.a. wat betreft het verzamelen van uw gegevens. Dat u daarvoor niet uitdrukkelijk uw toestemming moet geven, is al erg dubieus. Toch kunt u zelf enkele aanpassingen doen:

  • Maak uw profiel niet toegankelijk voor iedereen, wat de standaard instelling is.
  • Lees de informatie over privacy goed na, ook al kost dat wat tijd.
  • Denk goed na vooraleer u privégegevens deelt. Blokkeer eventueel bepaalde cookies en de geolocatie.
  • Verander geregeld uw wachtwoord.

De tekst die al geruime tijd circuleert om in uw status te zetten, beginnend met "Vandaag, in reactie op de nieuwe Facebook richtlijnen, krachtens de artikelen L 111, 112 en 113…" helpt helaas niet om uw privacy te beschermen.