Nieuws

Google profiteert van machtsposities

17 april 2015
Google profiteert van machtsposities

De Europese Commissie verwijt Google de eigen prijsvergelijkingsdienst naar voor te schuiven in haar zoekresultaten, en dit ten koste van de diensten van de concurrenten.  De overkoepelende Europese consumentenorganisatie (BEUC) waar Test-Aankoop deel van uitmaakt, is eisende partij in de procedure waarin reeds een belangrijke stap werd gezet. 

Wat zit er volgens de Commissie mis bij Google ?

Volgens de Europese Commissie bevoordeelt Google op de algemene resultaatpagina’s van de zoekmotor systematisch de eigen prijsvergelijkingsdienst door deze prominent naar voor te schuiven. Dit ten koste van gelijkaardige diensten van de concurrentie, ook als deze meer relevante resultaten opleveren. Als u bijvoorbeeld via de zoekbalk van Google naar “bbq” zoekt, dan is het eerste resultaat dat opduikt de prijsvergelijker van Google zelf.  

Waarom is dit nadelig voor de consument?

Deze handelswijze is in strijd met het mededingingsrecht (recht met betrekking tot concurrentie) en heeft negatieve gevolgen voor de consument. Doordat Google bepaalt welke resultaten er naar voor worden geschoven, vindt de gebruiker niet altijd de meest relevante resultaten voor wat hij zoekt. Dit heeft uiteraard een invloed op zijn aankoopgedrag, en niet noodzakelijk in zijn voordeel.

Bovendien ontmoedigt dit systeem ook de concurrenten. Hun producten of diensten mogen dan wel van betere kwaliteit zijn of beter aangepast aan de vraag van de consument, Google zet ze niet in de kijker.

En nu ?

Google krijgt 10 weken tijd om te reageren op de voorlopige bevindingen van de Europese Commissie. De Commissie kan een structurele maatregel opleggen om een einde te maken aan de inbreuk en/of een boete opleggen (zoals het geval was in de zaak Microsoft (561 miljoen euro), of recent nog bij Intel (1,06 miljard euro)).

Door een adequate reactie van Google kan de consument een onpartijdige keuze maken en wordt de concurrentie aangemoedigd om te investeren in hun producten en diensten. Met het BEUC zullen we er alles aan doen om dit mogelijk te maken.