Nieuws

Google Foto’s niet meer onbeperkt gratis: wat nu?

01 juni 2021

Gedurende vijf jaar konden houders van een Google-account hun foto's gratis en onbeperkt online opslaan. Maar dat is voorbij: vanaf vandaag, 1 juni wordt deze opslagruimte beperkt tot 15 GB, zoals bij de andere Google-diensten. Jammer, want zo worden gebruikers aangezet om te betalen voor een abonnement. Ons advies: bewaar je foto's op een externe harde schijf.

Vijf jaar geleden lanceerde Google een nieuwe dienst genaamd Foto’s, die de online albums van Picasa moest vervangen. Ongelooflijk maar waar: je kon er vanaf dan tot in het oneindige gratis je foto’s opslaan, tot een (zeer comfortabele) resolutie van 16 megapixels. Bovendien bood de software allerlei nuttige tools aan om je foto’s te bewerken, delen en bewaren.

De dienst was dan ook onmiddellijk een succes, ondanks de risico's op het gebied van privacy (Google aarzelt niet om deze foto's te exploiteren, bijvoorbeeld voor reclamedoeleinden). In de afgelopen jaren is Google Foto’s zelfs het standaard back-upsysteem voor de meeste Android-smartphones geworden.

Mooie liedjes duren niet lang

Zoals verwacht duren mooie liedjes helaas niet lang. Het kostte Google slechts een paar jaar om het geweer van schouder te veranderen. Maar in de tussentijd zijn wel honderden miljoenen gebruikers gewend geraakt aan een onbeperkte online opslagruimte voor hun foto's.

Sinds vandaag, 1 juni 2021 is alles veranderd. Uiteraard heeft Google bevestigd dat foto's die voor deze datum zijn opgeslagen, online blijven (zonder garantie dat dit in de toekomst ook het geval zal zijn). Maar elke foto die je vanaf nu uploadt, telt meer voor de gebruikelijke 15 GB in je Google-account. De enige gebruikers die deels van deze maatregel bespaard blijven, zijn de bezitters van een Google Pixel-smartphone.

Houd er rekening mee dat deze 15 GB ruimte gemeenschappelijk is voor alle Google-diensten. De kans is groot dat ze al gedeeltelijk of volledig wordt gebruikt door bijlagen in je inbox van Gmail, documenten in Google Documenten, of andere gegevens die in de loop van de tijd zijn opgeslagen.

Maar volgens Google is er nog steeds één oplossing: betalen.

Een betalend aanbod met zorgwekkende gevolgen

Het is niet verwonderlijk dat de webgigant zich met zijn nieuwe aanbod "One" richt op de prijzen van de concurrentie:

  • Gratis voor 15 GB (tegenover 5 GB bij Apple en Microsoft)
  • € 1,99/maand voor 100 GB (idem bij Microsoft)
  • € 2,99/maand voor 200 GB (idem bij Apple)
  • € 9,99/maand voor 2 TB (idem bij Apple)

Als je een abonnement voor een jaar neemt, kun je telkens een beetje besparen. Er bestaat echter niet zoiets als een onbeperkte betalende formule. Google beweert dat het "voor meer dan 80 % van de gebruikers" drie jaar zal duren om de 15 GB ruimte met foto's te vullen. Maar dat is exclusief je gebruik van de andere Google-diensten, die dezelfde ruimte innemen.

Volgens ons kun je beter een externe harde schijf kopen en daarop je eigen back-ups maken. Je kunt daarnaast wel nog een back-up van een deel van je foto’s online bewaren. Google Foto’s blijft bijvoorbeeld een eenvoudige manier om je foto's te delen met vrienden en familie in plaats van hun mailbox te overspoelen.

Door de onbeperkte opslag in Foto’s stop te zetten, bewijst Google het nog maar eens: op het vlak van cloudopslag, heeft het bedrijf alle sleutels in handen en ondergaat de consument een strategiewijziging die volledig buiten zijn macht ligt. Wat als de gratis beschikbare opslagruimte morgen nog verder afneemt of de tarieven stijgen?

Houd ook rekening met de laatste update van de gebruiksvoorwaarden voor een Google-account. Het bedrijf kondigt aan dat "als je meer dan twee jaar inactief bent bij een of meer diensten", het in staat zal zijn om "de inhoud van producten waarin je inactief bent te verwijderen". Of, "als je de opslaglimiet voor twee jaar overschrijdt, zal Google in staat zijn om inhoud in Gmail, Drive en Foto’s te verwijderen".

Dat is niet erg geruststellend en het maakt definitief een einde aan het gebruik van een Google-account als een primaire en betrouwbare back-up van je gegevens. Wil je graag van clouddienst veranderen, dan lees je hierover meer in ons artikel over de alternatieven voor Google Foto's in Test Connect 34 (van mei/juni 2021).

Controleer hoeveel vrije opslagruimte je nog hebt

Wil je weten hoeveel vrije ruimte je nog over hebt van de 15 GB in je Google-account? Ga voor meer informatie naar deze link en meld je aan op je account. De opslag is verdeeld over Google Foto’s en andere diensten (Gmail en Documenten). Als je in 2016 de aanbevolen veiligheidscontrole van je account hebt gedaan, dan zul je zien dat je nu 2 GB extra hebt, en dus 17 GB in totaal.

Als je de limiet nog niet hebt bereikt, zal Google je een schatting laten zien van hoeveel tijd je nog hebt voordat je ruimte vol zit. De site stelt je ook een nieuw hulpmiddel voor waarmee je grote bestanden kunt checken en wissen, wazige foto's verwijderen en meer. Daarnaast kun je ook altijd grote bestanden opruimen in je Gmail en Google Drive.

Terug naar de externe harde schijf

Wil je weten hoe je een back-up kunt maken op een externe harde schijf ? Raadpleeg ons volledige dossier over back-ups.

Tips voor goede back-ups