Nieuws

Gebruikers Windows Live Mail moeten alternatief zoeken

12 mei 2016
Gebruikers Windows Live Mail moeten alternatief zoeken

Indien u e-mailclient Windows Live Mail gebruikt, kunt u maar beter op zoek gaan naar een alternatief. Vanaf eind juni worden e-mailaccounts van Microsoft immers niet langer ondersteund door het programma. Test Connect stelt een paar andere programma’s voor.

Nu de Microsoft e-mailaccounts (@hotmail.com, @outlook.com, @live.be, …) een grondige technische make-over krijgen, zijn ze niet langer compatibel met de verouderde client, die ondanks zijn aanhoudende populariteit al sinds 2012 geen updates meer krijgt. 

Indien u Windows Live Mail enkel gebruikt voor het beheer van andere e-mailaccounts verandert er voor u voorlopig niets. Indien u wel bij de 3,5 miljoen getroffen personen bent, kunt u uw Microsoft e-mailadres uiteraard gewoon behouden, maar gaat u best snel op zoek naar een ander programma om uw mail te beheren. 

Mogelijke alternatieven

We hebben alvast enkele adviezen voor u:  

  • Outlook.com webmail
    Als alternatief voor Windows Live Mail verwijst Microsoft u naar de online client op Outlook.com, die u in uw browser opent. Op het vlak van functionaliteit is dit eerder een noodoplossing en zeker geen volwaardige vervanger.
  • Windows 10 Mail
    Deze app is inbegrepen bij Windows 10 (dat u nog tot 28 juli gratis kunt installeren). De app werkt vrij goed, maar is op het vlak van functionaliteit al bijna even beperkt als de webmail. Wel kunt u hier ook andere (niet-Microsoft) e-mailaccounts instellen, maar indien u Windows Live Mail intensief gebruikte, gaat ook Windows 10 Mail voor u waarschijnlijk niet voldoen.  
  • Thunderbird
    Van de makers van internetbrowser Firefox is dit een erg complete e-mail client die als volwaardig alternatief kan gelden voor Windows Live Mail. Bovendien is Thunderbird ook helemaal gratis. Downloaden doet u op https://www.mozilla.org/thunderbird. Vergeet niet om onderaan de pagina eerst uw taal te selecteren voordat u op "Gratis Download" klikt. 

Mails terugplaatsen

Opgelet, indien u in Windows Live Mail e-mails of contactpersonen uit uw Microsoft e-mailaccount lokaal (offline) bewaarde in opslagmappen, dan dient u die – voordat Microsoft de genoemde upgrade later deze maand doorvoert – terug te plaatsen naar de online account. Daarna is dat niet meer mogelijk en zijn die mails enkel nog beschikbaar vanuit het programma Windows Live Mail en blijven ze voortaan gescheiden van uw account. 

Microsoft heeft een stappenplan voorzien om u te helpen bij het terugplaatsen van uw mails. U vindt het op deze pagina (zoek naar “Speciale instructies voor gebruikers van lokaal opgeslagen gegevens in Windows Live Mail 2012”).