Nieuws

Facebook affaire: wij mengen ons in een Amerikaanse procedure 

03 augustus 2018

Gelijktijdig met onze groepsvordering tegen Facebook, waarvoor reeds 25 500 mensen zich inschreven, mengen we ons ook in een procedure die in de VS tegen Facebook loopt. Deze rechtszaak gaat over het economisch model van het sociaal netwerk en meer bepaald over de manier waarop persoonlijke gegevens van gebruikers worden verzameld en beheerd.

Op het eerste gezicht heeft de Amerikaanse procedure, waarbij Facebook en een ontwikkelaar van applicaties een mededingingskwestie uitvechten, weinig belang voor de Belgische procedure.

Tot in de loop van het proces verschillende e-mails tussen hooggeplaatste personen bij Facebook opdoken, waarin werd gediscussieerd over de commerciële strategie rond het verzamelen en gebruiken van persoonlijke gegevens van gebruikers.

Informatie die vanzelfsprekend erg interessant is in het kader van de collectieve rechtsvordering in België!

Documenten moeten publiek worden gemaakt

Uiteraard stelt Facebook alles in het werk om ervoor te zorgen dat deze documenten worden behandeld als vertrouwelijk en heeft het bij de rechter een motie ingediend om deze documenten te verzegelen.

Meteen ook de reden waarom wij een “Amicus Brief” hebben neergelegd om de rechter te overtuigen van het belang de inhoud van de documenten publiek te maken. We bevinden ons bovendien in goed gezelschap aangezien ook ondernemingen zoals het Open Markets Institute, CNN, The New York Times, The Guardian, Associated Press en WP Company zijn tussengekomen in de procedure.

Uiteraard houden we je op de hoogte van het verdere verloop.

Onze actie in België

Na het losbarsten van het Cambridge Analytica schandaal, is duidelijk gebleken voor ons dat Facebook de privacywetgeving alsook de wetgeving ter bescherming van de consument, heeft geschonden.

Net daarom hebben wij op 25 juni jl. een verzoek neergelegd tot collectieve rechtsvordering waarbij alle gebruikers van Facebook zullen worden vertegenwoordigd en niet enkel zij die het slachtoffer werden van het Cambridge Analytica privacyschandaal.

Rekening houdend met onder andere het commerciële voordeel dat Facebook heeft gehaald uit het delen van gebruikersgegevens met derden, maar ook de waarde van de door gebruikers van Facebook gedeelde informatie, schatten de consumentenorganisaties de geleden schade op minstens € 200 per gebruiker. Het is vanzelfsprekend aan de rechter om te bepalen en te beslissen hoeveel de uiteindelijke schadevergoeding zal bedragen.

Ondertussen hebben reeds meer dan 25 500 personen besloten deel te nemen aan de actie.

Ik schrijf me in voor deze actie

#NotYourPuppets