Nieuws

Facebook houdt blokkering van reclame tegen

19 september 2016
Facebook houdt blokkering reclame tegen

Facebookgebruikers kunnen nog moeilijk ontsnappen aan reclame in hun nieuwsoverzicht. Sinds kort worden adblockers genadeloos geblokkeerd. Enkel Adblock Plus kan voorlopig die blokkering omzeilen.

Het hoeft niet te verwonderen dat een bedrijf dat samen met Google wereldwijd 65 % van de online advertentie-inkomsten vertegenwoordigt er niet vrolijk van wordt wanneer almaar meer surfers een adblocker gebruiken. Een advertentie die niet wordt bekeken levert immers geen geld op.

Facebook is begin augustus dan ook gestart met het blokkeren van alle adblockers. Om haar gebruikers te sussen beloofde Facebook dat die via een aantal instellingen meer controle krijgen over welke advertenties er op hun nieuwsoverzicht verschijnen. Het duurde echter niet lang of “Adblock Plus”, een van de adblockers die we hebben getest in het vierde nummer van Test Connect, had een manier gevonden om die blokkering te omzeilen. Facebook beloofde alvast het hier niet bij te laten.

Witte lijst

Adblock Plus maakt het mogelijk om tegen betaling bepaalde “aanvaardbare” advertenties op een witte lijst te zetten, zodat ze wel nog worden getoond, en lanceerde nu zelfs haar eigen advertentieplatform. Een bedenkelijke strategie voor een bedrijf dat beweert advertenties te willen weren, maar Facebook lijkt hoe dan ook niet geneigd om hierin mee te gaan. Aanvaardbaar betekent voor Adblock Plus immers onder andere dat de advertenties niet tussen de content van een website mogen worden geplaatst en er duidelijk van moeten kunnen worden onderscheiden. Facebook is gespecialiseerd in exact het tegenovergestelde daarvan.


Facebook houdt blokkering reclame tegen

Facebook met (links) en zonder (rechts) reclame volgens Adblock PlusOm zelf de advertenties op uw Facebookpagina te blokkeren, kunt u op dit moment enkel terecht bij Adblock Plus. U kunt de advertenties die u te zien krijgt ook bijsturen via de instellingen op Facebook. Klik bovenaan in de blauwe balk op het pijltje dat naar beneden wijst en kies Instellingen > Advertenties. Daar kunt u onder meer bepalen of Facebook u reclame mag tonen op basis van uw websitebezoek en appgebruik.