Nieuws

Datalek Facebook: zijn jouw gegevens betrokken?

16 oktober 2018

Een hackingaanval op Facebook heeft geleid tot de diefstal van de persoonlijke gegevens van 29 miljoen gebruikers, Europese gebruikers inbegrepen. Hoe je kan nagaan of je account werd getroffen door dit enorme datalek leggen we hier uit.

Op 12 oktober heeft Facebook bevestigd dat de persoonlijke gegevens van 29 miljoen Facebook-gebruikers werden gestolen tijdens een hackingaanval waarvan de oorsprong en de omvang nog moeten worden bepaald.

Een bijzonder gevaarlijk datalek

Volgens Facebook hebben de hackers in september toegeslagen. Ze kregen daarbij toegang tot de naam, het e-mailadres en het telefoonnummer van 15 miljoen gebruikers, en tot nog gevoeligere informatie van 14 miljoen andere accounts: taal, burgerlijke staat, religie, stad van herkomst, huidige stad, geboortedatum, opleiding, werk, gevolgde pagina’s … en zelfs de laatste tien plaatsen waar de gebruiker werd gelokaliseerd!

Een onaanvaardbaar en bijzonder gevaarlijk datalek, aangezien cybercriminelen de gedetailleerde informatie zouden kunnen gebruiken bij pogingen tot phishing of andere frauduleuze acties op het internet.

Controleer of je bent getroffen

Je kan eenvoudig nagaan of je gegevens werden getroffen door dit lek. Ga naar de officiële Facebookpagina over het beveiligingsincident. Meld je aan op je Facebook-account (als dat nog niet het geval is).

Helemaal onderaan de pagina krijg je een antwoord te zien in een blauwe kader (enkel in het Engels). Als je account niet werd getroffen ziet dit er als volgt uit:

FB

Ben je wel slachtoffer van de gegevensdiefstal, dan krijg je volgende boodschap te zien:

FB

In de komende weken zou Facebook de betrokken gebruikers moeten contacteren om meer details te geven. Als je gegevens werden gestolen, wees dan vooral wantrouwig ten aanzien van e-mails en andere berichten (Facebook Messenger, WhatsApp, sms ...) die je ontvangt. Zelfs als de verzender betrouwbaar lijkt, kunnen het pogingen tot phishing zijn. Neem je tijd en open nooit zomaar links of bijlagen in die berichten.

Doe mee met onze groepsvordering tegen Facebook

Na het uitbreken van het Cambridge Analytica-schandaal zijn wij van mening dat Facebook de wetgeving omtrent de privacy en de bescherming van de consument heeft geschonden.

Meer dan 33 000 mensen hebben ondertussen besloten om deel te nemen aan onze groepsvordering tegen Facebook. Doe ook mee!

Ik schrijf me in voor de groepsvordering