Nieuws

Wat is het verschil tussen extensie en plug-in?

05 november 2016
Wat is het verschil tussen een modem en een router

Modem vs. router, extensie vs. plug-in, browser vs. zoekmachine … Klare taal voor de doorgewinterde computergebruiker, maar kent u het verschil? Test Connect legt het voor u uit.

Extensie versus plug-in

Een extensie is een programma dat extra functionaliteit aan uw browser toevoegt. Het heeft een eigen gebruikersinterface waarmee u bepaalde instellingen kunt terugvinden en eventueel aanpassen. Voorbeelden zijn de browserextensie van wachtwoordmanager Dashlane of van adblockers zoals Ublock Origin.

 

Dashlane Interface

Interface van de Dashlane-extensie in de browser Chrome.

Net zoals een extensie is een plug-in een kleine toepassing die u in uw browser installeert, maar het is beperkter qua functionaliteit, heeft geen eigen gebruikersinterface en slechts beperkte instelmogelijkheden. Een plug-in is vaak overbodig en sommige zijn vanuit veiligheidsoverwegingen dubieus te noemen (bv. Flash Player).

Overzicht

Meestal vindt u een overzicht van geïnstalleerde extensies en plug-ins in uw browser terug onder het menu Instellingen (icoontje van tandwiel of drie verticale puntjes rechtsboven in het scherm). Aarzel niet om overbodige extensies of plug-ins te verwijderen.