Nieuws

Vers van de digitale pers

01 december 2016
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor u van tel kunnen zijn.
  • Eindelijk minder btw op e-books? Dat zit in de plannen van een voorstel van richtlijn van de Europese Commissie die eind 2017 van kracht zou kunnen worden. In Test Connect 7 (november/december 2016) hadden we het al eens over dit wetsvoorstel: hiermee zouden alle lidstaten hun belastingtarief op elektronische publicaties op één lijn kunnen zetten met dat van de gedrukte boeken. In ons land zou de btw op het digitale boek dalen van 21 naar 6 %, met een positieve uitwerking op de prijs van e-books.
  • De “Safer Internet Day” of de internationale dag voor een veiliger internet zal op 7 februari 2017 plaatsvinden. Het thema is: “Be the change: Unite for a better internet”. Child Focus coördineert de actie in België en zal die dag preventietips en educatief materiaal posten op zijn Facebookpagina. Er zullen ook meerdere activiteiten plaatsvinden. Elk initiatief telt: wilt u zelf een actie organiseren voor Safer Internet Day (bv. op school), dan kunt u zich hier inschrijven en krijgt u een kit met pedagogisch materiaal.
  • Het project “WiFi4EU” van de Europese Commissie beoogt tegen 2020 de instelling van een draadloos, publiek en gratis netwerk in elke Europese stad en gemeente. Doel is elke burger gratis toegang te geven tot internet. In december 2016 stemden de lidstaten in met het project. Nu is het de beurt aan de gemeenten om dit uit te werken. De gemeenten die aan het project wensen deel te nemen, kunnen vanaf dit jaar subsidie aanvragen om het gratis wifinetwerk op een openbare plek te installeren zoals een plein, een park of een bibliotheek.
  • De editie 2017 van CES, de grootste beurs voor technologische en elektronische innovatie, vond begin januari in Las Vegas plaats. Dit jaar stond de beurs in het teken van de verbetering van autonomie, met batterijen voor een laptop met een aangekondigde levensduur van 12.45 uur (bij HP) of zelfs 16 uur (bij Toshiba). Andere opvallende grote trend: de geconnecteerde en zelfstandige voertuigen. De FF91 van Faraday Future viel onder meer op en zou de voornaamste concurrent van de bekende Tesla X kunnen worden. Fiat Chrysler presenteerde dan weer het concept van “selfie auto” voorzien van een aantal binnencamera’s.
    Zoals elk jaar op CES, kon je er allerlei leuke geconnecteerde dingetjes bewonderen. Eén Belgische tool stak er bovenuit: een app voor het opvolgen van zwangerschap, uitgewerkt door de Luikse start-up Bloomlife. Daarnaast waren er Belgische start-ups die hun slimme producten presenteerden: een systeem voor het analyseren van de kwaliteit van zwembadwater, een systeem voor automatisch besproeien of een geconnecteerde pillendoos.
  •  123inkt.nl, een webshop gespecialiseerd in inktpatronen, heeft zijn juridische strijd met Samsung verloren. De Nederlandse webshop had er iets op gevonden om de eis te omzeilen die Samsung aan zijn klanten stelt om enkel en alleen officiële patronen van het merk in combinatie met bepaalde printermodellen te verkopen (en geen merkloze patronen die aanzienlijk goedkoper zijn). 123inkt probeerde het identificeringssysteem van de officiële inktpatronen te ontwijken maar mag voortaan de regels van de elektronicagigant niet meer negeren. Toch laat het Nederlandse bedrijf het er niet bij zitten: klanten kunnen immers hun oude Samsung-printer (als het een model is dat met dit probleem kampt) omruilen voor een Brother-printer, waarvoor wel merkloze inktpatronen mogen worden gebruikt. De webshop heeft een Belgische vertakking, 123inkt.be.