Nieuws

Getest: multiroom wifi als oplossing voor je haperende thuisnetwerk

12 september 2017
Devolo Gigagate

"Multiroom wifi” is de nieuwste wifitechnologie die komaf moet maken met een slecht wifibereik in je woning. Verschillende fabrikanten komen, zeker sinds het laatste jaar, met een dergelijk systeem op de proppen. Wij probeerden alvast de Devolo Gigagate uit. Onze eerste indruk is positief, al zal voor veel mensen de prijs een struikelblok zijn.

Multiroom wifi klinkt veelbelovend: geen signaalverlies meer als je met je smartphone of tablet door je huis loopt, geen nood aan extra netwerkkabels door je woning en de mogelijkheid om het systeem – naar wens of behoefte – uit te breiden. 

Zo werkt het

De opstelling van een multiroom wifi systeem bestaat uit een basisstation en één of meerdere satellieten die onderling met mekaar communiceren. Op die manier vormen ze één groot draadloos netwerk met slechts één netwerknaam. De technologie is zo gemaakt dat je je geen zorgen hoeft te maken over met welke satelliet je wifitoestel zich het best verbindt als je doorheen je huis wandelt.

In de praktijk

Wij installeerden de Gigagate starterskit van Devolo die wordt geleverd met twee modules. Het systeem installeren is heel eenvoudig: je verbindt het basisstation via een netwerkkabel met je modem(router) en met een stopcontact, de satelliet heeft alleen stroom nodig. Je hoeft dus nergens netwerkkabels naartoe te trekken. De verbinding tussen het basisstation en de satelliet gaat automatisch en verloopt langs de 5 GHz frequentieband (die een snelle communicatie tussen beide toelaat).


Devolo gigagate

Eens de beide modules met mekaar verbonden zijn, kan je manueel of automatisch (via WPS) randapparaten zoals een smartphone, tablet, laptop, smart TV, … met je nieuwe wifinetwerk verbinden. Dat kan enkel via de 2,4 GHz frequentieband. De units bieden daarnaast wel de mogelijkheid om via een netwerkkabel apparaten te koppelen: 4 Fast Ethernet-poorten (max. 100 mbps) en 1 Gigabit Ethernet-poort (max. 1000 mbps). Devolo stelt voor om voor verdere configuratie en optimalisatie van je netwerk diens app Devolo Cockpit te downloaden. Die heeft een duidelijke structuur, maar is hier en daar toch wat te technisch. Het Gigagate systeem kan je uitbreiden, met een maximum van acht satellieten.

Voordelen

  • Makkelijke installatie
  • Stabiel wifinetwerk met degelijke prestaties

Nadelen

  • Het wifisignaal van de satelliet is beperkt tot de n-standaard. Voor dit type product hadden we aan satellietzijde toch ook ondersteuning voor de snellere ac-standaard verwacht.
  • Het verbruik is daarnaast toch redelijk hoog: het basisstation en de satelliet verbruiken samen ongeveer 15 W bij normaal gebruik en 10 W in stand-by. Dat komt neer op zo’n € 20 tot € 30 elektriciteit per jaar.

En de prijs?

De starterskit kost rond de € 230. Voor elke bijkomende satelliet betaal je nog eens € 140. Allerminst een goedkope oplossing dus, al zijn er andere multiroom systemen waarvoor je nog meer betaalt.

Meer info over het verbeteren van je thuisnetwerk?

Wil je meer weten over multiroom wifi en andere oplossingen om het bereik van je thuisnetwerk te verbeteren? Lees dan zeker het toekomstige januari-nummer van Test Connect. We testen op dit ogenblik naast multiroom wifi ook powerline adapters, repeaters, access points en routers. We leggen uit in welke situatie(s) je welke oplossing het best kan gebruiken en welke producten aan te bevelen zijn.