Nieuws

Eerste hoorzitting in onze rechtszaak tegen Facebook

28 oktober 2018

Op maandag 29 oktober vindt de eerste hoorzitting plaats in een rechtszaak die we namens 34 000 gebruikers hebben ingesteld tegen Facebook. Het sociale netwerk staat terecht omdat het de persoonlijke gegevens van zijn gebruikers niet afdoende heeft beschermd.

In maart van dit jaar bleek dat Cambridge Analytica, een Brits data-analysebedrijf, jarenlang de privégegevens van 87 miljoen Facebook-gebruikers ontfutselde en misbruikte. Dat was mogelijk omdat Facebook deze data onvoldoende beschermde.

Samen met onze zusterorganisaties in Italië, Spanje en Portugal stuurden we een ingebrekestelling naar Facebook, met de vraag welke maatregelen het bedrijf zou nemen om de gevolgen van het misbruik te herstellen. We eisten ook een garantie dat de consumentenrechten gerespecteerd zouden worden.

Naar de rechtbank

Er kwam geen antwoord. Daarop legden we eind juni een verzoek neer bij de Brusselse handelsrechtbank waarmee we een schadevergoeding voor de gebruikers eisen. Tegelijk sloten we ons aan bij een lopende rechtszaak in de Verenigde Staten, aangespannen door een applicatieontwikkelaar die eist dat Facebook zijn methode voor het verzamelen en beheren van persoonlijke gegevens van gebruikers openbaar maakt.

In het kader van de collectieve rechtsvordering (class action) tegen Facebook vindt maandag 29 oktober een eerste hoorzitting plaats voor de handelsrechtbank in Brussel. Daar zullen het vervolg van de procedure en een kalender worden voorgesteld.

€ 200 schadevergoeding

Wij eisen dat Facebook elke Belgische gebruiker een schadevergoeding van € 200 uitkeert vanwege het misbruik van persoonlijke gegevens. Deze som is gebaseerd op het commerciële voordeel dat Facebook heeft gehaald uit het delen van deze gegevens met derden, en op de waarde van de gegevens. Tot nu toe hebben 34 000 mensen via onze website interesse getoond in de collectieve vordering. Je kunt nog steeds inschrijven.

Op 25 oktober werd Facebook in Groot-Brittannië veroordeeld tot een boete van € 564 000 vanwege het Cambridge Analytica-schandaal.

inschrijven voor groepsvordering