Nieuws

Apple TV+ start in België op 1 november

31 oktober 2019

Op 1 november lanceert Apple zijn videostreaming-platform in meer dan 100 landen, waaronder België. Voorlopig domineert Netflix het domein van videostreaming tegen betaling, maar nieuwe grote spelers zoals Apple zouden daar wel eens verandering in kunnen brengen.

De strijd om de streamingkijker barst helemaal los: Apple TV+ wordt immers beschikbaar in België vanaf 1 november.

Ook al is het aanbod in vergelijking met Netflix kleiner en zijn de beschikbare films en series minder bekend, toch heeft Apple al behoorlijk wat geïnvesteerd om zijn aanbod aantrekkelijker te maken bij het grote publiek. Worden nog verwacht: Servant, Ghostwriter, Helpsters, The Elephant Queen, Snoopy in Space, Dickinson of ook nog For All Mankind.

De techreus uit Californië probeert ook aan klantenbinding te doen: Apple biedt een gratis proefabonnement van een jaar aan voor wie een nieuw Appleproduct koopt (binnen de drie maanden na de aankoop). De rest krijgt slechts een korte (7 dagen) gratis proefperiode voorgeschoteld. Daarna wordt er € 4,99 per maand aangerekend (met 6 mogelijke gebruikers per account).

Sowieso is het positief dat er nieuwe spelers komen op een markt die tot nu toe wordt gedomineerd door Netflix, vinden wij. Ook omwille van de betaalbare prijzen die de nieuwkomers hanteren.

In afwachting van Disney +

Maar degene die de verhoudingen pas echt door elkaar zal gooien, is ongetwijfeld Disney +. Vanaf 12 november zal deze nieuwe streamingdienst beschikbaar zijn in de VS en een aantal andere landen (ook Canada en Nederland). In België moeten we nog even wachten om te kunnen profiteren van de streamingdienst van de uitvinders van Mickey & co. Er gaan geruchten dat dat in de loop van 2020 het geval zou zijn.

De verwachtingen rond Disney+ zijn alleszins groot. In theorie kunnen zij een enorme catalogus samenstellen met álle Disneyfilms én tekenfilms, van Sneeuwwitje via Frozen tot Ratatouille. Daarnaast zijn er natuurlijk nog de productiehuizen die inmiddels door Disney zijn opgekocht zoals Pixar, Marvel en Star Wars. Daar kunnen nog de talloze documentaires van National Geographic aan toegevoegd worden. Sowieso zal de catalogus niet in elk land hetzelfde zijn, afhankelijk van de uitzendrechten.

Naast reeds bestaande producties lijkt Disney heel wat middelen in te zetten om eigen films en series te produceren (zoals ook Netflix doet) exclusief voor de eigen streamingdienst. Op die manier kunnen ze kijkers aan zich binden. Zo wordt er al gesproken over een Star Wars-serie. De in Nederland aangekondigde prijspolitiek is agressief, met al een abonnementsformule voor € 6,90 per maand (voor 4 schermen) en films in hoge resolutie (ook in 4K).

Wat doet de rest?

Hopelijk zullen die nieuwkomers niet nefast blijken voor kleinere Belgische spelers zoals Uncut (streaming) en Universciné (pay per view), die laatste is gespecialiseerd in (Belgische) auteursfilms.

Laten we niet vergeten dat er meer is dan streaming in het leven: streamen is pas interessant als je je geen zorgen hoeft te maken over je dataverbruik of als je snel toegang wilt tot een onlinecatalogus. Voor alle duidelijkheid: er is een verschil tussen af en toe een item kopen uit een aanbod en een abonnement nemen op een streamingdienst. Wil je af en toe naar een film kijken? Kies dan voor Arte Boutique bijvoorbeeld (vooral voor documentaires) of voor Google Play Films (meer blockbusters). Verslind je films en series? Dan is Amazon Prime Video wellicht meer iets voor jou of Mubi, diensten die een onbeperkt buffet – pardon, een onbeperkte toegang – bieden tot hun onlinecatalogi.

Streaming, de grote vervuiler

Wanneer het ten slotte gaat over de “dematerialisering van dragers” betekent dat niet per se minder vervuiling. Integendeel! Streaming vertegenwoordigt momenteel een beetje meer dan 60% van het webverkeer, waarvan Netflix alleen al een aandeel heeft van meer dan 10%. Ook pornografisch materiaal is in trek: niemand kijkt er naar, maar toch genereert het meer dan een kwart van al het webverkeer (en 82 miljoen ton CO2)!

 

We hebben dan misschien geen dvd’s meer die in de kast stof liggen te vergaren, maar ergens uit het zicht worden al die films en series nu bewaard op duizenden servers. Resultaat: de digitalisering stoot wereldwijd 4% van alle broeikasgassen uit en streaming zorgt voor evenveel CO2-uitstoot als heel Spanje (dat heeft niets te maken met La Casa de Papel). De lancering van Apple TV+ en Disney+ zal die ecologische impact alleen maar vergroten. En dan hebben we het nog niet over het extra dataverbruik die nieuwe technologieën met zich meebrengen (8K, formules met onbeperkt dataverbruik, artificiële intelligentie om programma’s aan te bevelen voor jouw kijkersprofiel, enz.). Stof tot nadenken…
User name

Deelnemen aan de discussie

Doe mee en geef je mening of stel je vraag. 

12 reacties

sorteer op :

Meld je aan om toegang te krijgen.

22/11/2021

Wij willen fiberklaar internet via edpnet, maar die bieden geen digitale televisie aan. Kan je abonneren voor enkel digitale televisie zonder internet bij een andere provider? Zoja, wat is het voordeligste aanbod met digicorder?

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/10/2021

Mijn operator is TELENET. Ik heb ook een abonnement (op mijn TV, geactiveerd op hun NETFLIX app) zodat ik kan overschakelen van de "gewone" tv zenders (VRT, VTM, BBC, enz.)naar NETFLIX .
Het aanbod van alle tv-kanalen staat me helemaal niet meer aan : Het overgrote deel is van Amerikaanse afkomst en vele tv-zenders hebben eindeloze praat- , debat- en "reality" programma's die het bekijken niet waard zijn, om dan nog niet te praten over de duizenden herhalingen van kookprogramma's, tv-series enz. .
Ik vind zeer weinig tv-zenders van BRITSE afkomst, zoals BBC 2, BBC 3, ITV, enz., behalve dan op "BBC Entertainment", "BBC First".

Mijn vragen zijn :
1) Kan ik NETFLIX ontvangen, zonder een abonnement bij TELENET ?
2) Hoe moet ik dit doen ?
3) Ik heb een abonnement bij TELENET voor mobiel + vast internet, vaste telefoon, mobiele telefoon en digitale tv .
4) Kan ik bv. het gedeelte "digitale tv" afsplitsen van het totaalpakket ? Zo ja, hoe ?

Graag uw antwoord, dank bij voorbaat,

Jean-Paul Van Gijsel.

Meld je aan om toegang te krijgen.

14/10/2021
, Gereageerd:

Beste Jean-Paul, 
Je hoeft zeker geen abonnement te hebben specifiek bij Telenet, dat mag ook een andere provider zijn. Maar je hebt dus wel degelijk een internetverbinding nodig.  Er bestaan wel mogelijkheden om de digitale tv uit je pack te halen en te opteren voor een andere formule, al is dat niet noodzakelijk goedkoper... Ik geef je even de link mee naar Onze Koopwijzer , dan kan je berekenen of het goedkoper kan en meteen vergelijken wat een soortgelijk pack je zou kosten bij een andere provider. ^Bertrand

Meld je aan om toegang te krijgen.

13/10/2021
, Gereageerd:

Hallo jp, je hebt enkel een smart tv en internet nodig. Dan kan je aanmelden bij netflix. Ik ben voordeliger af bij proximus. Dus geen pack met tv en telefoon abonnement meer. Enkel internet.

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/04/2021

Kan ik met de nieuwste Chromecast de films die ik op mijn NAS heb staan, afspelen op mijn TV?

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021
, Gereageerd:

Beste Valère, sorry dat ik je vraag niet eerder beantwoord heb. Wat betreft het afspelen van films op de NAS via de TV: een Chromecast heb je daar in principe niet voor nodig. NAS-fabrikanten zoals QNAP en Synology hebben hun eigen app voor tv's met Android TV. Met die apps bekijk je dus de video's van je NAS direct op je televisie. 

Je doet dit als volgt: 

- Je stelt je NAS eerst in als videoserver. Je NAS fungeert dan als centrale HUB van waaruit DLNA/UPnP compatibele apparaten zoals je smart TV dan inhoud kunnen afspelen. Bij Synology kan je bv. Video Station op je NAS installeren.

- Als dat nog niet het geval is, kopieer je daarna je films naar je NAS (bv. in een folder onder File Station bij Synology)

- Daarna installeer je de bijhorende smart tv app via de Play Store op je smart tv (bij Synology heet die Video Station) om films op je smart tv te kunnen bekijken. Android TV ondersteunt veel videoformaten ondersteunt, dus de meeste video’s zou je toch moeten kunnen afspelen.

Maar als je wilt streamen naar een Chromecast kan dat ook.  Eventueel moet je eerst een “media streaming app” op je NAs installeren, maar in principe moet je een film op je NAS kunnen kiezen en deze dan streamen naar je Chromecast.

Hoe je precies te werk gaat, hangt af van het merk van je NAS. Dus laat zeker weten als je hulp nodig hebt. We kunnen gericht advies geven voor de belangrijkste NAS-merken (Synology, Qnap, Asustor en Western Digital). NAS-fabrikanten bieden vaak ook degelijke online informatie, dus ga zeker eens kijken op hun hulppagina’s. Of stel ons de vraag via het contactformulier op onze site, onze experten helpen je graag op weg: https://www.test-aankoop.be/contacteer-ons?contactType=sai  Mvg, ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021

Misschien als Disney+ ook via cadeaubons zou werken net als Netflix dan pas ga ik ook eens kijken! Maar zomaar even een abo aangaan nope niet voor mij. Zo zie je maar pas op de buis en de prijs gaat al de hoogte in.
Iedereen zou zeleten afstraffen en opzeggen.

Grt

Meld je aan om toegang te krijgen.

05/02/2021

Ik heb de google chromecast met google tv gekocht in Spanje (+/- 60 €). Ik kon de app van tv-vlaanderen installeren en dit werkt prima. Het is niet mogelijk om vrt nu te installeren. Ligt dit aan de VRT of aan google??

Meld je aan om toegang te krijgen.

28/04/2021
, Gereageerd:

Hallo Marie-Jeanne, onze excuses voor het late antwoord. De app zelf kan je niet op een smart TV installeren. Wel kan je de app op een smartphone of tablet installeren en vervolgens de inhoud casten naar je tv, via Apple Airplay of een Chromecast. Dit is wat onze experten hierover gevonden hebben: https://www.vrt.be/heb-je-een-vraag/s/article/Is-de-VRT-NU-app-ook-voor-Smart-TV-s  ^An 

Meld je aan om toegang te krijgen.

02/03/2021
, Gereageerd:

VRT dient de App te ontwikkelen, maar ziet hier blijkbaar het nut nog niet van in.

Meld je aan om toegang te krijgen.

08/11/2019

Het mooie aan Netflix is toch dat je het abonnement kan delen met familie. Ik vraag me af welke 'gebruikersbasis' ze moeten halen, of hoeveel marktaandeel, vooraleer ze daar minder (oogluikend) toegeeflijk in worden ?

Meld je aan om toegang te krijgen.

25/02/2021
, Gereageerd:

Beste , Disney moedigt mensen zelfs aan om je abonnement te delen , je kan op 4 schermen tegelijk kijken en in tegenstelling tot Netflix hebben ze er niets op tegen dat je hun abonnement deelt onder 4 huisgezinnen . Tevens hebben zij "groupwatch " waar je tot 6 vrienden kan uitnodigen om samen met jou een film te bekijken . Persoonlijk heb ik Netflix , play more , Amazon en Disney+ daar ik het aanbod van Disney maar zeer karig vindt

Community

Communicatie & multimedia

community

Gerelateerde discussies