Nieuws

Vers van de digitale pers

23 september 2019
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Skype wordt bij ons een telecomoperator. Een advies van het Hof van Justitie van de Europese Unie bepaalt dat Microsofts telefoniedienst voortaan in Europa beschouwd wordt als een operator. Dat betekent dat de dienst aan allerlei verplichtingen moet voldoen, waaronder een financiële bijdrage of een permanente toegang tot het nummer 112. In België betekent dit dat Skype voortaan onder toezicht staat van het BIPT, dat aan de oorsprong lag van de klacht tegen de dienst. In mei 2016 had het BIPT Skype een boete van ruim 200 000 euro opgelegd omwille van oneerlijke concurrentie tegenover andere operatoren in ons land.
  • Onafhankelijke winkels kunnen je iPhone voortaan gemakkelijker herstellen. Apple heeft beslist om onderdelen te leveren aan onafhankelijke herstelbedrijven die door het bedrijf erkend worden (Apple Authorized Service Provider). Dit komt hun werking ten goede. Sommige winkels konden recent namelijk moeilijker aan onderdelen geraken, zeker voor herstellingen van gebroken schermen. Dankzij de maatregel zouden deze winkels beter moeten kunnen inspelen op de vraag. We geven hierbij mee dat je voor de garantie van je toestel terecht kunt bij onafhankelijke herstelbedrijven.
  • Ook digitale camera's niet veilig voor ransomware. Deze vorm van online oplichterij beperkt zich niet langer tot de “klassieke” computers en smartphones, maar treft nu ook de meest uiteenlopende geconnecteerde toestellen. Ook de fototoestellen blijven niet uit het vizier: sommige toestellen, zoals de Canon PowerShots, vormen zelfs een gemakkelijk doelwit voor hackers, die de foto's van hun slachtoffers meteen bij de bron proberen te versleutelen. Canon heeft een lijst van de toestellen in kwestie gepubliceerd en zegt al het mogelijke te ondernemen qua firmware-updates (dus updates van de interne software).
  • Android 10 en iOS13 gelanceerd. Heb je een recente tablet of smartphone met het besturingssysteem van Google? Dan kun je binnenkort de nieuwe grote update installeren (als dat nog niet gebeurd is). Deze draagt de naam Android 10 (Google gebruikt niet langer benamingen van lekkernijen zoals Nougat of Oreo). Deze nieuwe versie biedt een donkere modus om de ogen en de batterij te sparen, maar maakt vooral komaf met de virtuele navigatiebalk. Switchen tussen apps, terugkeren binnen een app of naar het startscherm gaan gebeurt nu via bewegingen met je vingertoppen. Goed nieuws: deze versie bevat snellere veiligheidsupdates en een eenvoudigere controle van de privacy-instellingen. Apple van zijn kant lanceerde op 19 september iOS13. Qua inhoud vinden we vergelijkbare zaken terug, zoals een donkere modus of tools voor de privacybescherming.