Nieuws

Vers van de digitale pers

12 september 2017
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Eén Belg op de vijf voelt zich verloren in de digitale samenleving. Dat blijkt uit een enquête van de Gezinsbond, OKRA en de Ligue des Familles, die het probleem van digitaal analfabetisme in kaart brengt. Dit gevoel van uitsluiting vormt voor de ondervraagde personen ook een bron van stress: ze maken zich onder meer zorgen over de veiligheid van online betalingen en missen het menselijke contact bij het regelen van administratie op het internet. Ons leven is inderdaad steeds meer met het internet verbonden: aarzel dus niet de tips van onze Facebookpagina te delen en te surfen naar www.cybersimpel.be.
  • Android Pay accepteert voortaan debetkaarten in België, een wereldwijde primeur. Voordien was Googles oplossing om contactloos te betalen enkel mogelijk voor bezitters van een kredietkaart (Visa of MasterCard). Nu zijn ook Maestro debetkaarten compatibel met dat systeem. Weet wel dat Android Pay enkel beschikbaar is voor klanten van BNP Paribas Fortis en, sinds begin september, KBC. Wil je meer weten over de apps waarmee je contactloos kan betalen, lees dan ons artikel "Contactloos, niet zorgeloos" in Test Connect 12 (september/oktober 2017).
  • Netflix en Spotify accounts zouden het gemakkelijkst te hacken zijn. Dat beweert het bedrijf Dashlane dat de beveiligingsmethodes van een veertigtal websites onderzocht. Niet zelden staat een dienst als Netflix zwakke wachtwoorden toe, die bestaan uit enkele letters (of zelfs maar één), zonder speciale tekens of cijfers. Ook het gebrek aan een systeem van tweestapsauthenticatie wordt bekritiseerd. Netflix werd eerder al op de vingers getikt voor de beveiliging van zijn accounts, nadat een aantal werden gehackt zonder medeweten van de gebruiker en werden doorverkocht op het dark web. Wees dus op je hoede en voorkom onaangename verrassingen door je account correct te beveiligen. 
  • Stel je voor: je koopt een nieuwe pc waarop al spyware staat geïnstalleerd. Dit overkwam een aantal kopers van een Lenovo-laptop twee jaar geleden. De Chinese fabrikant is nu veroordeeld tot een boete van 3,5 miljoen dollar, én moet zijn computers voor de komende twintig jaar voorzien van een beveiligingsprogramma waarmee de gebruiker kan nagaan of er geen spionagesoftware is geïnstalleerd. Goed nieuws voor de consument die zich bekommert om zijn digitale privacy.