Nieuws

Vers van de digitale pers

14 november 2017
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Windows 7 of 8.1 gratis upgraden naar Windows 10 kan nog, maar niet lang meer. Vanaf 31 december 2017 zal je daarvoor moeten betalen. Tot dan kan je nog altijd gratis overstappen via de Microsoft Accessibility website (toegankelijk via deze link). Klik daar op "Upgrade nu" en volg de verschillende stappen. Let wel, hiervoor heb je een legitieme en geactiveerde Windows 7 of 8.1 licentie nodig. Maak ook een back-up van al je gegevens vooraleer je de upgrade installeert.
  • Het meldpunt voor phishing-mails verdacht@safeonweb.be, dat het Centrum voor Cybersecurity België in oktober dit jaar lanceerde, is een groot succes: er kwamen al meer dan 85 000 meldingen binnen. Elke e-mail die je een poging tot phishing lijkt, kan je naar dit e-mailadres doorsturen. Vervolgens wordt het verdachte bericht geanalyseerd. Als het inderdaad naar valse links blijkt te verwijzen, worden die in de meeste webbrowsers geblokkeerd. Ook jij kunt dus je steentje bijdragen aan de strijd tegen internetfraude.
  • Een nepversie van de populaire berichten-app WhatsApp is al meer dan een miljoen keer gedownload in de Google Play Store. In werkelijkheid gaat het om adware, software die gerichte reclame stuurt. Let dus altijd goed op wanneer je een app downloadt. Gelukkig zijn er een aantal alarmsignalen. Hoe je een valse app herkent, lees je in ons artikel "Ontmasker de valse app" in Test Connect 10 (mei 2017) of op de website cybersimpel.be.
  • Google beloont "ethische hackers" die bugs (fouten) in de apps uit de Google Play Store vinden. Voor elke bug die ze bespeuren in een van de apps in kwestie (Tinder, Snapchat …), kunnen ze 1 000 dollar krijgen. Op die manier wil Google beveiligingslekken opsporen, want helaas zijn niet alle Android-apps uit de Play Store even betrouwbaar (zie hierboven).
  • De webbrowser Edge is nu ook beschikbaar voor Android, althans in een testversie. Die kan je gratis downloaden en testen in afwachting van de definitieve versie, althans op een toestel met Android 4.4 of hoger. Voor het eerst is de nieuwe browser van Windows ook beschikbaar op een ander besturingssysteem dan Windows 10. De Edge-app bevat een QR-code-lezer en kan onder meer je favorieten op je smartphone en pc synchroniseren.