Nieuws

Vers van de digitale pers

16 mei 2017
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor u van tel kunnen zijn.
  • De roamingkosten in Europa verdwijnen tegen 15 juni 2017. Dat betekent dat u in de rest van de EU voortaan evenveel betaalt als in België om met uw gsm te bellen, te sms’en en te surfen via 3G of 4G. Deze revolutionaire verandering kwam al eerder aan bod in Test Connect 5 (juli 2016). Jammer genoeg zijn er nog altijd een aantal knelpunten. Als u bijvoorbeeld vanuit Madrid naar huis belt, is er geen enkel probleem: dan belt u via roaming en betaalt u evenveel als voor een gesprek in België. Maar als u vanuit België naar Madrid belt, is dit niet het geval. Dat geldt namelijk nog altijd als een "internationaal" gesprek en valt dus niet onder de roamingregels. U betaalt met andere woorden de oude tarieven die uw operator voor dat land aanrekent. Hoewel de afschaffing van de roamingkosten een stap vooruit is, zijn de Europese telecomgrenzen dus nog niet helemaal verdwenen.
  • Een prepaid simkaart die u in ons land hebt gekocht, moet u registeren voor 7 juni 2017. Dat is een maatregel uit de wet omtrent de strijd tegen terrorisme, die geldt sinds december 2016. Toch hebben ongeveer 1,6 miljoen gebruikers van een prepaidkaart zich nog niet geïdentificeerd bij hun operator. Zij lopen het risico dat hun prepaidkaart en telefoonnummer worden gedeactiveerd. Meer informatie vindt u op de officiële website http://identificatie-prepaidkaarten.be. Het nut van deze maatregel staat echter nog ter discussie. Zo blijft het immers mogelijk om een prepaidkaart uit het buitenland te gebruiken. En mensen met slechte bedoelingen kunnen nog altijd aan de controle ontsnappen door gebruik te maken van instant messaging apps zoals WhatsApp of Telegram in plaats van gewoon te bellen of te sms’en.
  • Windows 10 S is intussen verkrijgbaar. Deze afgeslankte versie van het besturingssysteem van Microsoft is gemaakt voor de goedkopere computers. Daarmee mikt de computerreus specifiek op studenten en het onderwijs. Windows 10 S heeft veel weg van Windows 10 'Home' en 'Pro', maar werkt enkel met programma’s uit de Windows Store. U kunt met andere woorden geen programma’s van het internet downloaden en installeren op een computer met Windows 10 S. Deze verkoopstrategie is volgens Microsoft nodig om de beveiligingsbehoefte van de gebruikers in te lossen. Voor slechts € 50 kunt u trouwens overstappen van Windows 10 S naar de volledige versie van Windows 10.
  • Google en Facebook slachtoffer van phishing: zelfs de grootste technologiebedrijven zijn niet veilig voor hackers. Eind april werden Google en Facebook namelijk ieder voor 100 miljoen dollar opgelicht door middel van valse facturen. Internetcriminaliteit viert helaas hoogtij … Maak niet dezelfde fouten en voorkom dat u ten prooi valt aan phishing met onze tips in Test Connect 9 (maart 2017).
  • Geoblocking wordt vanaf 2018 mogelijk verboden in de EU naar aanleiding van de recente stemming in het Europees Parlement. Geoblocking maakt het mogelijk om de inhoud van een website aan te passen aan het land van de bezoeker. Bepaalde onderdelen van de website kunnen dus ontoegankelijk zijn of verschillen naargelang van de locatie van de onlineklant. Door geoblocking af te schaffen, zouden Europese consumenten dus geen prijsverschillen meer kunnen aantreffen op de verschillende nationale pagina’s van een webshop. Daarnaast moeten immateriële en downloadbare werken, zoals e-books, digitale muziek en videogames in de hele EU gelijk toegankelijk zijn, zonder uitzondering. Niettemin is er een belangrijke lacune in de wettekst: die geldt namelijk niet voor audiovisuele diensten. U kunt dus nog altijd de boodschap "deze video is niet beschikbaar in jouw land" te zien krijgen als die in ons land is geblokkeerd. Streamingdiensten zoals Netflix en Spotify vallen echter wel onder de wetgeving. Zij zullen hun abonnees dus in de hele EU toegang moeten geven tot dezelfde content. 
  • De ontwikkeling van digitale vaardigheden krijgt in ons land regelmatig een duwtje in de rug van de minister van Digitale Agenda, Alexander De Croo. Eind mei lanceerden de minister en de Koning Boudewijnstichting bijvoorbeeld het ‘digital skills fund’. Het fonds wil 18 miljoen euro investeren in de versterking van de digitale vaardigheden van maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren en jongvolwassen. De bedoeling is hen voor te bereiden op de arbeidsmarkt, waar weldra negen op de tien jobs digitale vaardigheden zullen vereisen. Het fonds dient om verschillende projecten te financieren voor een periode van drie jaar. Projectvoorstellen kunnen tot 13 juin 2017 worden ingediend bij de Koning Boudewijnstichting. In eerste instantie krijgen projecten omtrent basic coding en onlineveiligheid voorrang. Maar ook complexere opleidingen in webdesign of programmeertalen zijn niet uitgesloten. De geselecteerde projecten kunnen € 50 000 tot € 500 000 subsidie krijgen.
  • Op zoek naar goede gratis software? Op de website van onze collega’s van de Nederlandse Consumentenbond vindt u een lijst met meer dan 80 onmisbare programma's, netjes onderverdeeld per categorie en met een link naar de betrouwbare website. Handig!