Nieuws

Vers van de digitale pers

07 mei 2018
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
 • Gmail krijgt een facelift en biedt voortaan een aantal nieuwe functies. De nieuwe versie van het e-mailprogramma van Google kan bijvoorbeeld na enkele dagen een melding geven van onbeantwoorde mails ("nudging") en standaardantwoorden voorstellen, zoals "Bedankt" of "Goed ontvangen". Daar zouden nog nieuwe mogelijkheden bijkomen. Zo kan je binnenkort je berichten van de laatste 90 dagen offline bekijken. En door de "vertrouwelijke modus" te activeren, kan je mails weldra een einddatum geven, verhinderen dat de ontvanger ze doorstuurt en ze zelfs beveiligen met een wachtwoord.
  Als je de nieuwe versie niet automatisch te zien krijgt, ga dan naar de instellingen (het tandwiel rechts bovenaan) en klik op "Probeer de nieuwe Gmail".
 • Wachtwoorden blijven een zwakke schakel in het waarborgen van een veilig internet volgens het World Wide Web Consortium (W3C), de organisatie die de technologische webstandaarden vastlegt. Een van die standaarden, de zogeheten "WebAuthentication", moet op termijn komaf maken met het klassieke wachtwoord. Dat zou mogelijk vervangen worden door de reeds bestaande verificatie in twee stappen, hetzij door de versturing van een code naar je smartphone, hetzij door middel van een speciale USB-stick.
  Deze methodes bieden nu al een oplossing voor het veiligheidsrisico van wachtwoorden, die vaak gemakkelijk te kraken en voor veel gebruikers moeilijk te onthouden zijn.
 • Is sms ten dode opgeschreven? De 25 jaar oude "Short Message Service" is nog niet meteen op sterven na dood, maar boet de laatste jaren wel aan populariteit in door toedoen van instant messaging-apps zoals WhatsApp en Facebook Messenger. Daarom werkt de telecomindustrie al bijna tien jaar aan een opvolger, die rcs ("Rich Communication Service") zal heten. Die kan echter pas de nieuwe standaard worden als zo veel mogelijk operatoren hem ondersteunen. Daarom heeft Google de handen in elkaar geslagen met 55 operatoren om een rcs-berichtenapp te ontwikkelen die compatibel is met zijn sms-app "Android Messages", de standaard berichtenapp op de meeste Android-smartphones.
  Als de Belgische operatoren rcs gaan ondersteunen, zal dat echter ten vroegste medio 2019 gebeuren. Tot die tijd blijft sms springlevend.
 • Het grootste scherm ter wereld komt uit België. Het is gemaakt door de firma HD Ledshine uit Denderleeuw. Op het 144 m² grote scherm zijn deze zomer in Antwerpen de wedstrijden van het WK-voetbal te volgen. Met 6,2 miljoen led-pixels benadert het reuzescherm de 4K-beeldkwaliteit.
 • Selectieve adblockers zijn wettelijk. Dat heeft het Duitse gerecht beslist. Adblockers zijn programma’s die advertenties op webpagina’s tegenhouden. Sommige, zoals de bekende Adblock Plus, hebben echter een optie voor "niet opdringerige advertenties". Ze tonen met andere woorden wel bepaalde advertenties die de internetgebruiker volgens hun criteria niet overdreven irriteren en waarvoor de grote bedrijven geld betalen. De mediagroep Axel Springer vond dat het om oneerlijke handelspraktijken ging en sleepte AdBlock Plus in 2015 voor de Duitse rechtbank. Onlangs besliste die dat het volstrekt legaal is om bepaalde advertenties op het internet te blokkeren en andere toe te laten tegen betaling.
  Adblockers gaan dus een mooie toekomst tegemoet. Sinds kort zijn ze zelfs standaard ingebouwd in bepaalde webbrowsers, zoals Chrome en Opera.
 • Opera stopt met zijn VPN-app. In Test Connect 16 (mei/juni 2018) vermeldden we Opera VPN als alternatieve VPN-aanbieder. Ondertussen trok Opera echter de stekker uit hun mobiele VPN-apps voor Android en iOS.
  Maakte je gebruik van de VPN-app, dan kan je volgens Opera nu terecht bij één van de diensten van VPN-ontwikkelaar SurfEasy, voorheen nog onderdeel van Opera. Uiteraard kan je ook kiezen voor een andere dienst. De desktopversie van Opera VPN blijft overigens voorlopig wel verder bestaan.