Nieuws

Vers van de digitale pers

21 maart 2019
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  •  Heb jij een Google+ account? Bereid je dan voor, want op 2 april houdt de sociaalnetwerksite van Google ermee op! Je kunt wel een archief met je bestanden (contacten, foto’s, video’s enz.) downloaden, maar daar is niet veel tijd meer voor. Lees dus snel welke stappen je moet volgen en begin er op tijd aan, want mogelijk duurt het langer dan je denkt. Volgens Google kan het aanmaken van zo’n archief enkele uren of zelfs dagen duren. Voor hetzelfde geld is het echter in enkele seconden gepiept: dat hangt af van de hoeveelheid data die je Google+ account bevat.
  • Let op met de tweestapsverificatie van Facebook! Je Facebook-account kun je sinds kort beter beveiligen door tweestapsverificatie in te schakelen (zie deze pagina). Hiermee voeg je een extra beveiligingsstap toe, boven op je wachtwoord. Je kunt kiezen tussen twee manieren: via sms of via een app. Wij raden aan om de app te gebruiken, want je gsm-nummer is bij Facebook niet in goede handen. De sociaalnetwerksite geeft alle gebruikers namelijk standaard de mogelijkheid om je via dat nummer te vinden. Om je privacy te beschermen, kun je deze optie gelukkig wel beperken tot je vrienden (op deze pagina). Tweestapsverificatie is nog steeds de beste manier om je account te beveiligen tegen hackers. Maak er dus gebruik van, maar denk wel aan de gevolgen.

  • De itsme-app, waarmee je onder meer kunt inloggen op Tax-on-web (zie ons artikel in Test Connect 22 van mei/juni 2019), biedt nu ook de mogelijkheid om documenten op wettige wijze elektronisch te ondertekenen. In eerste instantie zal deze optie vooral beschikbaar zijn bij apps voor professioneel gebruik (Doccle, Connective, Luxtrust …). Maar op termijn komen daar mogelijk nog meer handige toepassingen bij, zoals een ontvangstbevestiging of zelfs een hypotheeklening tekenen.

  • Een adblocker die zelf reclame toont: dat is toch absurd! En toch gebeurt het. Ghostery ging hier kort na de overname door een Duits bedrijf dat onlinereclame plaatst mee van start. Sindsdien krijgen gebruikers van de adblocker kortingen en speciale aanbiedingen van partnerbedrijven te zien. Het bedrijf verzekert weliswaar dat het de privacy van de gebruikers beschermt. Maar als je liever het zekere voor het onzekere neemt, schakel die reclameboodschappen dan uit: ga naar de instellingen van Ghostery en vink het vakje "Deelnemen aan Ghostery Rewards" uit.

  • Software Updater van Kaspersky verdwijnt. Onlangs schreven we nog over deze handige software om het updaten van je programma’s te automatiseren (zie Test Connect 20 van januari/februari 2019 op blz. 36). In plaats van de Software Updater raden wij de FileHippo App Manager aan, die je gratis kunt downloaden op de officiële website van de ontwikkelaar.

  • Een kwart van de (modem-)routers krijgt geen updates. Dat stelden onze Nederlandse collega’s van de Consumentenbond vast: 25 % van de 148 geteste routers gebruikt een verouderde firmwareversie (ingebouwde software), die dateert van 2017 of nog eerder. Met alle gevaren van dien, want door oude veiligheidslekken loopt de gebruiker grote risico’s. Samen met de Consumentenbond vragen wij dan ook dat de fabrikanten hun verantwoordelijkheid opnemen. De router is immers de virtuele toegangspoort tot je thuisnetwerk: die moet dus absoluut vergrendeld zijn. En daar zijn regelmatige updates voor nodig.
  • Wordt jouw kind een Cyberheld? Op 29 april organiseert het Brusselse BeCentral in samenwerking met Bibliotheken Zonder Grenzen een workshop rond veilig internetgebruik door kinderen. Deze gratis workshop is bedoeld voor ouders van kinderen tussen 7 en 11 jaar en verschaft een heleboel tips en praktisch advies. Inschrijven kan via dit onlineformulier.