Nieuws

Vers van de digitale pers

09 juli 2017
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • Proximus en Voo verhogen een aantal tarieven. Vanaf 1 augustus stijgt de prijs van het Mobilus S-abonnement van Proximus van € 15 naar € 16, die van de M-versie van € 25 naar € 27 en die van de L-versie van € 40 naar € 43. Daartegenover staat een groter maandelijks inbegrepen datavolume. Voo verhoogde de prijzen van zijn triple-playpakketten Tatoo en Toudoo al op 1 juli. Toevallig of niet kwam de aankondiging van de tariefverhogingen kort na de afschaffing van de roamingkosten in de EU op 15 juni 2017. Daardoor lijden de telefoonoperatoren immers een fors verlies: de maatregel heeft Proximus al 36 miljoen euro gekost in 2016 en zou dit jaar naar verwachting nog eens een extra inspanning van 61 miljoen euro vergen.

 

  • Wifi.Brussels, het gratis wifinetwerk voor onze hoofdstad, telt ondertussen 120 hotspots. Dat is drie keer meer dan bij onze vorige publicatie over het project – toen nog Urbizone genoemd – in Test Connect 3 (maart/april 2016). De uitbreiding vond vooral plaats in de metrostations. In het zuiden van de stad is het netwerk echter nog altijd beperkt. Hier vind je een kaart met alle hotspots, goed voor ruim 320 000 gebruikers. Om het netwerk te gebruiken, moet je de eerste keer een gratis account aanmaken. Dat blijft bewaard op je toestel, zodat je meteen toegang hebt tot alle hotspots. 

 

  • Microsoft vermindert en versoepelt gegevensverzameling in Windows 10. Die maatregel nam Microsoft onlangs op internationaal niveau, nadat de computergigant vorig jaar in gebreke was gesteld door de Franse Commission Nationale de l'Informatique et des Libertés (CNIL), de nationale commissie voor informatica en vrijheden. Die had een massa klachten ontvangen over "buitensporige gegevensverzameling" door Microsoft en het "volgen van het surfgedrag van de gebruikers zonder hun toestemming" onder Windows 10. De CNIL is tevreden met de maatregel van Microsoft, die de dataverzameling naar eigen zeggen "bijna halveert" en dit "in het kader van de telemetriediensten" (problemen in Windows 10 op afstand oplossen op elke computer). Voortaan krijgen de gebruikers ook de "duidelijke en concrete melding" dat hun surfgedrag wordt gevolgd voor gerichte reclame. De installatieprocedure van Windows 10 werd eveneens aangepast: die kan je pas beëindigen nadat je hebt gekozen om je surfgedrag wel of niet te laten volgen voor reclamedoeleinden.

 

  • Internetcriminaliteit in België treft twee op drie ondernemingen volgens een onderzoek van het Leuvens Instituut voor Criminologie. In de helft van de gevallen gaat het slechts om een inbraakpoging in het computersysteem en gewoonlijk blijft de schade beperkt. Maar soms krijgen bedrijven met ernstigere bedreigingen te maken, zoals ransomware. In zo’n geval van digitale afpersing zegt 97 % van de ondervraagde bedrijven het “losgeld” niet te betalen. Een verstandige beslissing, die trouwens ook voor particulieren geldt. Ontdek hoe je jezelf tegen ransomware kunt beschermen in de Portaal-rubriek van Test Connect 11 (juni/juli 2017) of op www.cybersimpel.be.

 

  • Technologieverslaving dreigt: dat blijkt uit een enquête van marktonderzoeksbureau GfK bij zowat 22 000 jongeren en volwassenen uit 17 landen, waaronder België. Eén op de drie deelnemers heeft naar eigen zeggen moeite om “een pauze te nemen van technologie”. Niettemin behoren de Benelux en Duitsland tot de landen die het makkelijkst afstand kunnen nemen van technologie, althans de 40-plussers. In ons land geeft 35 % van de jongeren tussen 15 en 19 jaar wel toe dat ze het moeilijk vinden om even niet bezig te zijn met technologie.