Nieuws

Vers van de digitale pers

15 januari 2020
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele interessante nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • 5G nog niet voor morgen. Zoals de meeste smartphones op de markt ondersteunt ook de jouwe waarschijnlijk nog geen 5G. Maar geen paniek: hoewel het eerste 5G-netwerk in België verwacht werd tegen 2020, zal het niet zo’n vaart lopen. Vooraleer de operatoren het 5G-netwerk kunnen uitrollen, moet er immers een veiling van de frequenties plaatsvinden. Maar bij gebrek aan een politiek akkoord kan dat nog een hele tijd duren. Terwijl sommigen reikhalzend uitkijken naar 5G omwille van de technologische voordelen, zijn anderen vooral beducht voor de effecten op de gezondheid. Ook onze experts hebben zich al uitgebreid over deze kwestie gebogen. In december vorig jaar hebben we de commissie voor Economie, Consumentenbescherming en Digitale agenda een aantal aanbevelingen bezorgd omtrent de invloed van 5G op de concurrentie, de telecomprijzen en de gezondheid.

  • YouTube herziet regels voor kinderen. Het populaire videoplatform wil gerichte reclame bij kindervideo’s bannen, evenals bepaalde functies, zoals reacties. Met die wereldwijde maatregel wil het tegemoetkomen aan de Amerikaanse wet ter bescherming van kinderen op internet. Op basis van die wet werd YouTube in september 2019 nog veroordeeld tot een boete van 170 miljoen dollar, omdat het de gegevens van gebruikers jonger dan 13 jaar had verzameld zonder toestemming van hun ouders.

  • Chrome beter beveiligd. Google introduceert een veiligere versie van zijn webbrowser, die door bijna twee op de drie surfers wereldwijd werd gebruikt in 2019. Behalve een nieuwe realtime anti-phishing-beveiliging biedt Chrome 79 ook standaard de extensie Password Checkup. Als je via de browser op een website inlogt, vergelijkt die extensie je inloggegevens met een grote database van gelekte gebruikersnamen en wachtwoorden. Als de jouwe daarin voorkomen, stelt Chrome je voor om ze te veranderen om te vermijden dat ze misbruikt worden.

  • Verbeterde privacybescherming in Firefox. De laatste versie van Mozilla’s webbrowser biedt de gebruiker een iets betere bescherming tegen ongewenste tracking, met andere woorden volgen op internet. Versie 72 blokkeert namelijk “digitale vingerafdrukken” van de gebruiker. Bij zogeheten “fingerprinting” wordt er een unieke code aangemaakt waardoor bedrijven je "profiel" – dus je hele doen en laten – op internet kunnen volgen om je te kunnen bestoken met gerichte advertenties. Deze functie in de webbrowser is dus een grote stap vooruit op privacygebied. Hopelijk zullen ook andere webbrowsers het voorbeeld van Firefox volgen.

  • Datalek bij Wyze, fabrikant van “slimme” camera’s. Let op als je een smart camera (of een ander slim apparaat) van Wyze Labs hebt: zowat de hele maand december lagen de gegevens van 2,4 miljoen klanten voor het grijpen. Hun gegevens stonden op een onbeveiligde server en waren dus vrij toegankelijk. Gelukkig ging het enkel om gebruikersnamen en e-mailadressen, niet om wachtwoorden of betalingsgegevens. Maar voor alle veiligheid kun je het wachtwoord van je Wyze-account maar beter wijzigen.

  • WhatsApp werkt niet meer op Windows Phone. Sinds 31 december 2019 biedt de populaire berichtenapp geen ondersteuning meer voor Windows Phone. Vanaf 1 februari kun je ook geen WhatsApp meer gebruiken op een iPhone met iOS 8 of een smartphone met Android-versie 2.3.7 of ouder. Het is normaal dat apps na verloop van tijd geen ondersteuning meer bieden voor oudere besturingssystemen. Windows Phone is een geval apart, want die krijgt zelfs geen beveiligingsupdates meer sinds 10 december 2019. Het mobiele besturingssysteem van Microsoft is dus sowieso dood en begraven: Microsoft zelf raadt de resterende gebruikers aan om over te stappen naar iOS of Android.

  • Is jouw wachtwoord een van de meest gehackte van 2019? Elk jaar publiceert wachtwoordbeheerder SplashData de 100 slechtste wachtwoorden, dit wil zeggen de wachtwoorden die het meest worden gekraakt. Zoals altijd staat 123456 op kop, gevolgd door andere voor de hand liggende wachtwoorden zoals qwerty, password, iloveyou en admin. Om een sterk wachtwoord te maken, raden wij aan om een makkelijk te onthouden zin in te korten door middel van hoofdletters, kleine letters, cijfers en speciale karakters, zoals "Ik zit elke dag om 7 uur aan het ontbijt!", afgekort tot "Iz€do7u@hO!".