Nieuws

Vers van de digitale pers

15 januari 2019
 Vers van de digitale pers

De digitale wereld is voortdurend in beweging. Test Connect selecteert enkele nieuwsfeiten die voor jou van tel kunnen zijn.
  • No More Ransom zet hackers een hak. In totaal heeft de website al bijna 72 000 slachtoffers van ransomware geholpen. Wanneer hackers je computer hebben vergrendeld, biedt No More Ransom indien mogelijk sleutels om de versleutelde data te herstellen zonder de criminelen te betalen.

  • Zelfs apps uit de Play Store kunnen virussen bevatten. Onlangs werd een handvol apps voor Android die besmet waren met spyware, meer dan 100 000 keer gedownload vooraleer ze door Google werden verwijderd. En een tiental apps die geïnfecteerd waren met adware (reclamesoftware), werden maar liefst 8 miljoen keer gedownload eer ze uit de Play Store werden gehaald. Controleer dus altijd waar de app die je wilt downloaden vandaan komt, ook in een officiële appstore. Meer advies hieromtrent vind je in Test Connect 20 van januari 2019.

  • Ook internetadvertenties kunnen malware bevatten. Onderzoekers ontdekten dat sommige advertenties wanneer je erop klikt je wachtwoorden opsporen en ransomware op je computer installeren. Daarvoor maken ze gebruik van beveiligingslekken in Internet Explorer en Adobe Flash Player. Als je die programma’s niet gebruikt of altijd up-to-date houdt, heb je dus niets te vrezen. Je kunt de risico’s ook beperken door een adblocker op je computer te installeren, zoals Disconnect, Ghostery of uBlock.

  • Wij blijven strijden tegen valse webshops! Op 14 december hebben we een nieuwe lijst met 160 webshops die zich onrechtmatig een ".be" domeinnaam toe-eigenen, overgemaakt aan DNS Belgium en de FOD Economie. Zij hebben ons laten weten dat ze de nodige maatregelen zullen nemen. In Nederland hebben onze collega’s van de Consumentenbond trouwens ook 2 700 nieuwe malafide webshops laten opdoeken.

  • De USB-C-standaard wordt binnenkort veiliger. Voortaan zal je immers kunnen controleren of de kabel die je op je toestel aansluit, niet stuk of slecht beveiligd is. De nieuwe standaard moet je dan ook beter beschermen tegen malware (door de overdracht van gegevens via USB) en gevaarlijke laders. Uit onze test die we publiceerden in Test Connect 15 van maart 2018, bleek namelijk dat de helft van de geteste laders veiligheidsproblemen vertoonde met het risico op elektrische schokken of verbranding.

  • Windows 10 telt eindelijk meer gebruikers dan Windows 7. Volgens cijfers van het onderzoeksbureau Net Marketshare is de trend dan toch na drie jaar gekeerd. Dat dit zolang heeft geduurd, is te wijten aan de aanhoudende populariteit van Windows 7, dat sinds de lancering tien jaar geleden meer in trek was dan Windows 8 en Vista. Nu die periode van tien jaar bijna is afgelopen, gaat Windows 7 echter zijn laatste jaar van gratis ondersteuning in. Tijd dus om afscheid te nemen van het oude besturingssysteem, zoals we al schreven in ons artikel "Er is leven na Windows 7" (Test Connect 19 van november 2018).
  • Miljoenen e-mailadressen en wachtwoorden liggen online te grabbel sinds december 2018. Dat ontdekte cybersecurity-onderzoeker Troy Hunt. Het datalek krijgt de naam Collection #1 en is volgens hem het grootste datalek ooit. Wil je weten of je gegevens betrokken zijn, surf dan naar Have I Been Pwned en geef je e-mailadres(sen) in. Verschijnt een van je accounts in het rood en staat er “Collection #1” bij, dan is het betrokken bij het recentste lek. Verander onmiddellijk je wachtwoord(en) voor elk getroffen account! Doe dit ook voor elk ander account dat rood kleurt ten gevolge van een eerder gevonden lek.
  • Op 5 februari vindt de "Safer Internet Day" plaats. Dat is de jaarlijkse hoogdag voor een beter en veiliger internet die in 140 landen wordt georganiseerd door het bedrijfsleven, plaatselijke organisaties, ouders en leerkrachten. Safer Internet Day roept zowel de makers als de gebruikers van websites en online applicaties op om het internet beter te maken door veilig en verantwoordelijk gedrag, steeds met bijzondere aandacht voor de jongste gebruikers. Dit jaar is het thema “Together for a better internet”, maar de concrete invulling van die slogan zal pas op 5 februari worden bekendgemaakt. Meer informatie op de officiële website van Safer Internet Day.