Bestel niets bij deze valse webshops

Een webshop voor kleding met een URL als weinighaar.be is helaas geen uitzondering. Internetcriminelen kopen massaal bestaande domeinnamen op waarvan de registratie is verlopen. Vervolgens zetten ze er een webshop in voor (vaak merk-)kledij, -schoenen of accessoires tegen té aantrekkelijke prijzen.
Hun doel: zoveel mogelijk mensen doen klikken en kopen. Maar wie bestelt, riskeert helemaal niets te ontvangen of erger: een geplunderde bankrekening.
Nog niet allemaal offline
De malafide webshops zijn eenvoudig te vinden via een zoekmachine of advertenties op sociale media. Door te googelen vonden wij er uiteindelijk 800.
Om toekomstige slachtoffers te voorkomen vroegen we de FOD Economie en DNS Belgium om de gevonden sites offline te halen. Ondertussen is ongeveer twee derde niet meer actief op het internet. In het merendeel van de gevallen bleken de gegevens van de domeinnaamhouder verdacht waardoor DNS actie kon ondernemen.
De Economische Inspectie liet weten dat ze onze lijst gebruiken als bijkomende input. Of de overige webshops snel offline zullen zijn, kunnen ze helaas niet zeggen. Om te voorkomen dat jij in de val zou trappen geven we graag de lijst met malafide webshops die nog actief zijn. Neem dus zeker een kijkje alvorens je straks online een bestelling plaatst.
Naar de lijst van valse webshops
Topje van de ijsberg
Helaas blijkt het aantal gevonden shops slechts het topje van de ijsberg. Volgens webanalisten zijn er wereldwijd 700 000 malafide webshops en gebruiken meer dan 11 000 nepshops de extensie .be!
Ons voorstel: pak het probleem aan van bij de registratie van een domeinnaam en zorg voor een goede opvolging. DNS Belgium controleert vandaag al bij elke registratie of de contactgegevens realistisch zijn. De vraag is of die controle niet nog strikter kan. De “registrars”, bedrijven waarbij je een domeinnaam kan registreren, hebben hierin ook een verantwoordelijkheid. Waarom een strenge controle niet wettelijk verplichten voor elke partij die .be-domeinen registreert?
Daarnaast zou de Economische Inspectie ook zelf moeten kunnen ingrijpen om sites sneller offline te kunnen halen. Nu moet zij voor gevallen van fraude of oplichting langs het parket passeren, wat veel tijd en mogelijk meer slachtoffers kost.
Hoe herken je een malafide webshop?
Ook als consument kan je die oplichters te slim af zijn. Volgende signalen helpen een malafide webshop te ontmaskeren:
Problemen met een webshop?
Ondervind je problemen met een onlinehandelaar die gevestigd is in een ander Europees land? Dien klacht in bij het Europees Centrum voor de Consument (ECC).
Kies een betrouwbare webshop
Ben je van plan om online te shoppen? Raadpleeg dan eerst onze evaluatie van betrouwbare webshops.