Nieuws

800 valse webshops ontmaskerd

28 juni 2018

28 juni 2018
Online een koopje gespot? Let op! Het wemelt van de valse webshops die bestaande domeinnamen met extensie .be misbruiken. Wij ontmaskerden er 800 en schakelden de FOD Economie en DNS Belgium in om ze offline te halen. Daarnaast vragen we extra maatregelen om de plaag aan malafide shops tegen te gaan.

Een webshop voor kleding met een URL als weinighaar.be is helaas geen uitzondering. Internetcriminelen kopen massaal bestaande domeinnamen op waarvan de registratie is verlopen. Vervolgens zetten ze er een webshop in voor (vaak merk-)kledij, -schoenen of accessoires tegen té aantrekkelijke prijzen.

Hun doel: zoveel mogelijk mensen doen klikken en kopen. Maar wie bestelt, riskeert helemaal niets te ontvangen of erger: een geplunderde bankrekening.

Weg ermee!

De malafide webshops zijn eenvoudig te vinden via een zoekmachine of advertenties op sociale media. Door te googelen vonden wij er uiteindelijk 800.

Om toekomstige slachtoffers te voorkomen vroegen we de FOD Economie en DNS Belgium om de gevonden sites offline te halen.

Topje van de ijsberg

Een succes, maar helaas slechts het topje van de ijsberg. Volgens webanalisten zijn er wereldwijd 700 000 malafide webshops en gebruiken meer dan 11 000 nepshops de extensie .be!

Ons voorstel: pak het probleem aan van bij de registratie van een domeinnaam en zorg voor een goede opvolging. DNS Belgium controleert vandaag al bij elke registratie of de contactgegevens realistisch zijn. De vraag is of die controle niet nog strikter kan. De “registrars”, bedrijven waarbij je een domeinnaam kan registreren, hebben hierin ook een verantwoordelijkheid. Waarom een strenge controle niet wettelijk verplichten voor elke partij die .be-domeinen registreert?

Daarnaast zou de Economische Inspectie ook zelf moeten kunnen ingrijpen om sites sneller offline te kunnen halen. Nu moet zij voor gevallen van fraude of oplichting langs het parket passeren, wat veel tijd en mogelijk meer slachtoffers kost.

Hoe herken je een malafide webshop?

Ook als consument kan je die oplichters te slim af zijn. Volgende signalen helpen een malafide webshop te ontmaskeren:

 malafide webshop

Vreemde URL
Het webadres heeft doorgaans weinig met een webshop te maken (bv. delsol-ramen-deuren.be).
Algemeen logo
Op de startpagina staat een algemeen logo of dat van een bekend merk.
Copy-paste keurmerken
Met tal van logo’s (bv. verified by Visa) of keurmerken (bv. eTrusted shops) willen ze je doen geloven dat de site betrouwbaar is.
Taalfouten
"Huis" in plaats van "Start", ... Let op foutjes en slecht vertaalde woorden of zinnen.
Hoge kortingen
De kortingen zijn vaak te mooi om waar te zijn en/of de originele prijs is niet bijster realistisch.
Onduidelijke retourvoorwaarden
Het privacy- en retourbeleid is niet duidelijk of lijkt gekopieerd van andere sites en (slecht) vertaald.
Geen contactgegevens
Je vindt enkel een contactformulier, geen andere gegevens over het bedrijf dat erachter zit.

Problemen met een webshop?

Ondervind je problemen met een onlinehandelaar die gevestigd is in een ander Europees land? Dien klacht in bij het Europees Centrum voor de Consument (ECC).

Kies een betrouwbare webshop

Ben je van plan om online te shoppen? Raadpleeg dan eerst onze evaluatie van betrouwbare webshops.

Naar de evaluatie van webshops


Afdrukken Versturen via e-mail