Dossier

Vakantiefoto's: let op wat je op Facebook deelt!

17 juli 2018

Op vakantie is de verleiding groot om constant online te blijven. Deel echter niet je hele reilen en zeilen op sociale media. Het is immers niet uitgesloten dat die informatie in verkeerde handen valt. Spring dus ook verstandig om met Facebook om jezelf en je vrienden te beschermen.
Met deze 6 tips voorkom je dat je vakantie een vervelend staartje krijgt. De gulden regel luidt zoals altijd op sociale media: eerst denken, dan doen!

Deel geen foto’s tijdens je vakantie

Als je onmiddellijk vakantiefoto’s post, laat je zien dat je niet thuis bent, en waarschijnlijk voor een tijdje. Goed om te weten voor potentiële inbrekers, die zo tijd hebben om hun volgende slag voor te bereiden.

Wil je toch spontaan momenten delen met je vrienden, stuur hen dan liever een privébericht.

Tag geen vrienden in je foto’s

Wat voor jou geldt, geldt ook voor je vrienden en familie. Als je hen in jouw vakantiefoto’s tagt, kan dat ook voor hen onaangename gevolgen hebben.

Controleer de privacy-instellingen van je posts

Als je toch absoluut iets op je tijdlijn wilt plaatsen, zorg er dan voor dat enkel je vrienden dit kunnen zien. Dat advies geldt altijd, maar als je ver van huis bent, is het beter om het privacyniveau nog eens te checken.

Wanneer je een bericht plaatst, zie je het privacyniveau rechts onder aan het venster. Zorg ervoor dat hier altijd Vrienden staat.Controleer of dit voor al je berichten geldt via Instellingen > Privacy > Jouw activiteiten > Wie kan mijn toekomstige berichten zien?

Beslis of je een foto waarin je bent getagd, wel wilt tonen

Je kunt niet vermijden dat vrienden een foto delen waar jij op staat en waarin ze je taggen. Maar je kunt wel kiezen om die al dan niet op jouw tijdlijn te laten verschijnen. Je kunt ook beslissen wie zulke foto’s op je tijdlijn kan zien. Ga hiervoor naar Instellingen > Tijdlijn en tags.

Denk twee keer na voor je foto’s van je (klein)kinderen deelt

Op vakantie nemen we meestal nog meer kiekjes van de kinderen. Zij kunnen natuurlijk nog geen toestemming geven of weigeren om op sociale media te verschijnen. Bedenk echter of je het zelf leuk zou vinden om te ontdekken dat foto’s uit je kindertijd zonder jouw akkoord op sociale media zijn gedeeld. Zeker op een sociaalnetwerksite die onder vuur heeft gelegen door een privacyschandaal.

Dankzij de nieuwe Europese privacywetgeving (GDPR) kun je in principe alle gegevens die je op Facebook hebt geplaatst, definitief verwijderen. Maar je bent nooit helemaal zeker of dat ook echt is gebeurd. Wie gaat trouwens de moeite doen om al zijn foto’s één voor één te verwijderen?

Ga wat vaker offline op vakantie

De vakantietijd is het ideale moment om afstand te nemen, niet alleen fysiek, maar ook mentaal. We leven nu eenmaal in een digitale wereld. Probeer die dus even links te laten liggen. Zo kun je nog meer genieten van het moment, zonder digitale stress …