Dossier

Omschakelen van Picasa naar Google Foto's

16 maart 2016

Picasa is niet meer. Na twaalf jaar wordt de fotodienst opgedoekt. Dat gebeurt geleidelijk: de technische ondersteuning van de app is al niet meer beschikbaar sinds 15 maart en de meeste functies van de internetversie stoppen op 1 mei. Gebruikers van Picasa zullen het voortaan moeten doen met Google Foto's, dat de fakkel overneemt. Volg de Test Connect gids.

Waarom laat Google Picasa vallen? In de eerste plaats omdat het om een fotodienst uit een ander tijdperk gaat. Picasa zag het licht in 2001 en werd in 2004 door Google overgenomen. Aanvankelijk was het een programma om foto’s op de computer te beheren en te bewerken. Met de afgeleide internetversie, Picasa Web Albums, werd het ook mogelijk om foto’s online (in de cloud) te bewaren en te delen. Maar als fotodeelprogramma is Picasa voorbijgestreefd sinds de opkomst van sociale netwerken, zoals Facebook en Instagram. Google wil echter weer op de kar springen door een nieuw publiek aan te trekken: vandaag zou Google Foto's al meer dan 100 miljoen trouwe gebruikers tellen.

Automatische omschakeling 

De omzetting van Picasa naar Google Foto's gebeurt automatisch en daar ondervindt u in het algemeen geen hinder van. Denk niettemin aan enkele dingen die veranderen: 

  • Commentaren, legendes en "tags" bij uw foto’s in Picasa verdwijnen in Google Foto's. U kunt ze wel nog bekijken in Picasa, zolang het programma niet definitief verdwijnt.
  • Sommige video’s worden mogelijk niet helemaal correct overgedragen. Controleer dus of ze wel af te spelen zijn in Google Foto's. Tijdens onze tests konden we verschillende filmpjes (de oudste) immers niet meer starten. 
Vanaf 1 mei 2016 kunt u geen foto’s meer importeren, beheren of wijzigen in Picasa Web Albums. U kunt enkel nog uw bestaande foto’s bekijken. De computer-app zelf blijft eveneens toegankelijk om foto’s te bekijken, maar wordt niet meer geactualiseerd.
Uw fotolegendes en -commentaren neemt Google Foto's niet over

Google Foto's 

Google Foto's bestaat sinds mei 2015 en heeft één grote troef: de fotodienst biedt onbeperkte opslagruimte in de cloud. De grootte van uw bestanden is wel beperkt tot 16 megapixels voor foto’s en 1080p voor video’s. Grotere bestanden worden automatisch gecomprimeerd. Als u foto’s of video’s in een hogere resolutie wilt uploaden, zult u dus de gewone opslagruimte moeten gebruiken (gratis 15 GB voor elke Google-account, of meer als u een betalend abonnement neemt). Of u al dan niet de onbeperkte opslagruimte gebruikt, ziet u bij de instellingen van Google Foto's (klik in de linkerkolom op de drie puntjes en dan op het tandwiel voor de instellingen). Daar kunt u kiezen tussen onbeperkte opslag in een beperkte resolutie en beperkte opslag in eender welke resolutie.

De grootste vernieuwing van Google Foto's is de onbeperkte opslagruimte

Wat het fotobeheer betreft, vindt u in Google Foto's alle mappen ("albums") terug die u in Picasa had aangemaakt. Klik daarvoor in de linkerkolom op Albums. Dankzij de geavanceerde algoritmes van Google beschikt u bovendien over een efficiënte zoekfunctie. Als u bijvoorbeeld “kat”, “strand” of “kinderen” intypt, krijgt u niet alleen alle bestanden te zien waarin die naam voorkomt, maar ook alle foto’s van dat onderwerp… Probeer het zelf: het resultaat is vaak indrukwekkend! 

Er bestaat ook een app van Google Foto's, die u kunt downloaden op uw computer of smartphone (via de app-winkel van uw besturingssysteem). Als u foto’s maakt met een mobiel toestel, kunt u ze via de app meteen opslaan in de cloud. Die functie past perfect in de ambitie van Google Foto's om zich te profileren als deelnetwerk.

Download de Google Foto's software op uw computer om uw foto’s over te zetten

Tot slot biedt zowel de internetversie als de mobiele app van Google Foto's een aantal automatische en manuele fotobewerkingsfuncties, die allemaal eenvoudig en doeltreffend werken. De software op zich leent zich tot zeer goede videomontages, beeldbewerkingen en bewegende foto’s. Daar komen we later nog uitgebreider op terug in Test Connect.