Dossier

Google-account voortaan gemakkelijker te beheren

24 januari 2019

24 januari 2019
Onlangs zorgde Google voor een vernieuwd instellingenscherm van je Google-account, waarop je je gegevens en privacy kunt beheren. Om je wegwijs te maken, lichten we enkele opties toe. Er is dus geen enkel excuus meer om je privacyinstellingen te laten voor wat ze zijn!

Open het instellingenscherm van je Googleaccount in je browser door myaccount.google.com in de adresbalk te typen. Of open je Google-account op een Androidsmartphone via Instellingen > Google > Google Account.

 

  • Via het zoekveld boven aan de pagina kun je een optie zoeken aan de hand van een bepaalde zoekterm.
  • De opties en gegevens van je account zijn onderverdeeld in thema’s, waar je altijd links op het scherm toegang toe hebt. In plaats daarvan kun je ook rechtstreeks klikken op de checks in het midden van de homepagina. 
Controleer je privacyinstellingen

Klik onder Je privacyinstellingen controleren op Aan de slag. Zo kom je terecht op een pagina met de instellingen die bepalen welke informatie wordt opgeslagen in je account (Web- en appactiviteit, Locatiegeschiedenis enz.). Op alle blauwe woorden kun je klikken.

Lees de beschrijving van de verschillende opties. Als ze geactiveerd zijn, staat er (Ingeschakeld) naast. Klik daarop als je ze wilt uitschakelen. Klik op de volgende pagina op de blauwe knop en vervolgens op ONDERBREKEN. Klik tot slot boven aan de pagina op de pijl naar links om terug te keren naar de Privacycheck. Hier kun je ook je geschiedenis beheren door te klikken op ACTIVITEIT BEHEREN. Daar komen we verder nog uitgebreider op terug.

Als je alle opties hebt nagekeken, klik dan op DOORGAAN NAAR JE GOOGLEACCOUNT om terug te keren naar de homepagina.

Gegevens uit je geschiedenis wissen

Klik in de lijst links op de homepagina op Gegevens en personalisatie.

Hier krijg je een overzicht van alle opties die deel uitmaken van de Privacycheck (boven aan de pagina staat ook een link naar de privacycheck). Klik op de verschillende opties en vervolgens op ACTIVITEIT BEHEREN.

Op de pagina met je geschiedenis zijn alle activiteitsopties standaard gegroepeerd per categorie (bv. Maps, Zoeken enz.). Voor meer duidelijkheid kun je de indeling veranderen door in de lijst links te klikken op Itemweergave. Om een onderdeel uit de geschiedenis te verwijderen, klik je op de knop ernaast en dan op Verwijderen. Bevestig nogmaals met Verwijderen.

Wil je een of meerdere activiteiten verwijderen, klik dan links op Activiteit verwijderen op basis van. Kies de datum en het type van de activiteiten die je wilt verwijderen en klik daarna op Verwijderen.

Locaties wissen

Klik onder Gegevens en personalisatie op Locatiegeschiedenis en vervolgens op ACTIVITEIT BEHEREN.

  • Selecteer de dag waarvan je alle opgeslagen locaties wilt wissen (of zien) (A).
  • Als je alle locaties van die dag wilt wissen, klik dan op de prullenmand (B).
  • Als je enkel een bepaalde locatie wilt wissen, klik dan op de drie verticale puntjes (C) en daarna op Stop uit dag verwijderen.
  • Als je je hele locatiegeschiedenis wilt wissen, klik dan op het tandwiel (D) en vervolgens op Volledige locatiegeschiedenis verwijderen.