Dossier

Geolokalisatie versus geoblocking: wat is het verschil?

13 juli 2018
het verschil

Waar je je bevindt als je je toestellen gebruikt, wordt steeds belangrijker. Bedrijven als Google en Facebook gebruiken die info als onderdeel van het profiel dat ze van je uitbouwen. Andere bedrijven gebruiken het om toegang tot hun site of bepaalde content te verhinderen. Geolokalisatie versus geoblocking, wat is het verschil?

Geolokalisatie

Geolokalisatie is het bepalen van de geografische positie van een toestel (zoals een computer, smartphone of tablet). Gebruikmaken van gps-signalen is hiervoor het meest voor de hand liggend, maar het kan ook via bluetooth-, wifi- of gsm-signalen.

Vooral voor smartphones bestaan er heel wat "locatie gebaseerde" apps die bv. bijhouden waar je bent, van waar je mailt of een foto post, welke route je neemt naar het werk en welke restaurants en winkels je allemaal hebt bezocht. Wil je verhinderen dat apps je locatie bijhouden, schakel de toegang tot je locatie dan uit in de app-instellingen.

Ook in winkelcentra en musea of bij grote evenementen wordt vaak de locatie van bezoekers bijgehouden op basis van hun smartphone. Die data worden o.m. gebruikt om gerichte advertenties uit te sturen, zoals een speciale aanbieding wanneer een bezoeker in de buurt van een door hem vaak bezochte winkel is.

Geoblocking

Geoblocking is de (discriminerende) praktijk waarbij bedrijven hun diensten en producten blokkeren op grond van je geografische locatie, meer specifiek de plaats van je internetverbinding. Het verhindert bv. dat je toegang hebt tot een Duitstalige website die festivaltickets aan gunstige prijzen aanbiedt of dat je via een Franse nieuwssite een video kan bekijken.

Eind vorig jaar keurde het Europees Parlement wel een maatregel goed waardoor geoblocking bij online winkelen in de EU wordt afgeschaft. Positief, want op die manier kan je genieten van een ruimer en eventueel goedkoper online aanbod aan goederen en diensten.

Auteursrechtelijk beschermde inhoud – zoals televisieseries en films – valt echter niet onder die nieuwe wetgeving. Muziek, e-books, en online games evenmin. Jouw Netflix-aanbod in België wordt dus voorlopig nog niet uitgebreid. Eerder werd wel al een wet goedgekeurd die ervoor zorgt dat je met je Belgisch Netflix-abonnement in andere EU-lidstaten kan inloggen (bv. als je op vakantie bent in Spanje) en dus toegang hebt tot jouw (Belgische) content.