Nieuws

Europese webshops vlotter toegankelijk, maar onze strijd gaat voort!

09 februari 2018

Europese webshops mogen voortaan de toegang tot hun producten en diensten niet meer weigeren op basis van de locatie waar de consument zich bevindt. Het verbod geldt echter niet voor audiovisuele content en producten met auteursrechtelijke bescherming. Onze strijd gaat dus voort.

Vandaag passen heel wat Europese websites geoblocking toe: consumenten uit andere landen krijgen geen toegang tot hun producten of diensten of worden omgeleid naar een andere (bijvoorbeeld Belgische) site waar de prijs “toevallig” verschillend is.

Neem het voorbeeld van een onlinekledingwinkel die kortingen aanbiedt op zijn Britse website die ontoegankelijk blijven voor de Belgische klant. Die wordt steeds weer naar de Belgische versie van de website gestuurd.

Pure discriminatie 

Samen met de Europese consumentenorganisatie BEUC zijn wij op de barricaden gesprongen om die praktijk aan te klagen, en met succes! Het Europees Parlement heeft een resolutie goedgekeurd om geoblocking af te schaffen. Nog dit jaar zal bij wet een einde worden gesteld aan de discriminatie op grond van nationaliteit of verblijfplaats van de consument. Een goede zaak, maar er zijn nog stappen te zetten ...

De strijd is nog niet gestreden

Het verbod op geoblocking zoals aangenomen door het Europees Parlement geldt vooralsnog niet voor producten die door het auteursrecht worden beschermd (e-boeken, streamingdiensten voor muziek …), evenmin als voor audiovisuele content (films, sportwedstrijden, tv-series …). Europa stelt wel een herziening van die uitzonderingen in het vooruitzicht binnen twee jaar.

Tot het zover is, zetten wij dus ons lobbywerk voort om alle producten en diensten in de wet te doen opnemen. De consument moet kunnen genieten van de eengemaakte Europese markt. In de echte wereld zouden we nooit aanvaarden ons paspoort te moeten tonen om in een ander Europees land iets te kunnen kopen, of een andere prijs te moeten betalen dan de plaatselijke bevolking. 

Wat met de leveringen?

De nieuwe Europese regelgeving verplicht handelaars evenmin om online aangekochte goederen bij de consument te leveren als die in een andere lidstaat woont. Daarom pleiten wij voor een verlaging van de internationale verzendingstarieven, zodat het gemakkelijker wordt pakjes te versturen naar consumenten in een ander EU-land.

Gebruik onze koopwijzer voor webshops

In afwachting dat de nieuwe maatregel in voege treedt, helpt onze koopwijzer je alvast om voordelig online te shoppen. Je kunt er 116 webshops vergelijken en aan de hand van hun scores de site kiezen die aan je verwachtingen voldoet.

 

Bekijk hier 116 webwinkels